Milyen tényezők befolyásolják a vércukorszintet?

A cukorbetegek körében gyakran nehézséget okoz a vércukor megfelelő szinten tartása. Befolyásolhatja az értékeket, egyebek mellett a túlzott szénhidrátbevitel, illetve a mozgáshiányos, stresszes életmód.

Mintegy egymillió cukorbeteg él hazánkban, többségük a 2-es típusú diabétesszel küzd.  A betegek mintegy felénél kialakul valamilyen idült szövődmény, így a perifériás idegeket érintő károsodás, a diabéteszes neuropátia is. A kockázat annál nagyobb, minél hosszabb a betegségtartam. A szövődmények megelőzésében és a súlyosbodás gátlásában nagyon fontos a megfelelő vércukorszint beállítása.

Az ajánlott vércukorszint étkezés előtt 5-6 mmol/l közötti, étkezés után másfél órával pedig ne haladja meg a 8 mmol/l értéket, de a kezelőorvos ettől eltérő egyénre szabott kezelési célokat is meghatározhat az Ön esetében.

A vércukorszintet befolyásolhatja számos tényező, így a stresszes életmód, a testmozgás, az étkezés minősége és gyakorisága, vagy éppen az alkoholfogyasztás.

Tanácsok cukorbetegek részére

Az egyszerű szénhidrátok helyett a komplexeket (pl. fehér kenyér helyett teljes kiőrlésű gabonakészítményeket) építsük be az étrendbe, ezek ugyanis kevésbé, illetve lassabban emelik a vércukorszintet.

Az intenzív testmozgás csökkenti a vércukorszintet, ezért fontos a sportolásban és a fizikai munkavégzéskor is a fokozatosság elve, válassza a nem túl megerőltető mozgásformákat, ellenőrizze mozgás közben is vércukorszintjét

Egyes gyógyszerek szedése megemelheti a vércukorszintet, tájékoztassa orvosát cukorbetegségéről, hogy társbetegségére megfelelő készítményt ajánljon az ön részére.

Kialvatlan állapotban is megnőhet a vércukorszint, a túlzásba vitt éjszakai élet nem tesz jót a vércukrunknak.

Az alkohol önmagában kimerítheti a máj cukorraktárát, ezzel órákra csökkentheti a vércukorszintet. A mértékletesség legyen a cél!

A menstruációs ciklus során a női hormonok szintjének változása ugyancsak befolyásolhatja az értékeket.

Minél előbb kerül a cukorbetegség, vagy az azt megelőző állapot, a  prediabétesz felismerésre, annál korábban kezdhető el a kezelés, az életmódváltás és a gyógyszeres terápia beállítása. A vércukor szint normalizálásával hosszútávon megelőzhetőek a szövődmények: egyebek mellett a láb és a kéz érzéketlensége, zsibbadása, fájdalma, azaz a perifériás neuropátia.

2-es típusú cukorbetegek körében évente javasolt a neuropathia szűrő vizsgálat elvégzése.

Összeállította: Tóth András, szakmai lektor: Dr. Tänczer Tímea diabetológus szakorvos

vércukorszintmérés