Aktuális hírek

Milgamma® bevont tabletta ellátással és visszahívással kapcsolatos hivatalos információk

2022. november 11-étől néhány médiumban cikkek, hírek jelentek meg a Milgamma® bevont tabletta egyik gyártási tétele forgalmazásának felfüggesztésével kapcsolatban, melyek több téves vagy félreérthető állítást is tartalmaztak. Ezek helyesbítését, pontosítását kértük az érintett kiadóknál.

A Milgamma® bevont tablettával kapcsolatban minőségi kifogások nem merültek fel, a gyógyszer forgalmazását nem általánosságban függesztették fel.

A Milgamma® bevont tabletta továbbra is elérhető a betegek számára.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet a Milgamma® bevont tabletta   elnevezésű gyógyszer 21H110 gyártási számú, 2025.07. lejárati idejű résztételének forgalmazását függesztette fel, nem az összes forgalomban lévő Milgamma® bevont tabletta forgalmazását. (forrás: OGYÉI/71773-3/2022 számú határozat)

A bevonás oka:

Az érintett tétel csomagolása két részletben történt.

Az első csomagolási szakaszban a forgalomba hozatali engedélyben rögzített 48 hónapos lejárati időnek megfelelő dátum helyett 49 hónapos lejárati időnek megfelelő dátum került feltüntetésre, így a gyártási tétel ezen része nem felel meg a forgalomba hozatali engedélyben foglalt követelményeknek. Az eltérés a Wörwag Pharma saját belső ellenőrzési folyamata során derült ki.

Habár ez az eltérés egyáltalán nincs hatással a gyógyszer minőségére, betegbiztonsági kockázatot nem jelent, az eltérést a Wörwag Pharma jelentette a hatóságnak.

A Wörwag Pharma Kft. vállalta, hogy az OGYÉI által engedélyezve a visszagyűjtött készítményeket átcsomagoltatja, ezzel a hibát kiküszöböli. A Milgamma® bevont tabletta szóban forgó gyártási tételének forgalmazását csak az átcsomagolás elvégzéséig függesztette fel a hatóság. Amint az átcsomagolás megtörténik az érintett tétel ismét forgalomba kerülhet.

MIL/SK/2022-107 Lezárás dátuma: 2022.11.15.

Wörwag PhD Kutatási Díj 2021 Eredményhirdetés

A Wörwag Pharma 2018-ban alapította meg Magyarországon a Wörwag PhD Kutatási Díját.

Az idei pályázatra beérkezett pályázatokat a bíráló bizottság átnézte, értékelte. Valamennyi pályamunka megfelelt a pályázati feltételeknek.
A  bíráló bizottság Dr. Tóth Gábor számára javasolta a Wörwag Pharma Kutatási Díj odaítélését.

Dr. Tóth Gábor 2012-ben szerzett orvosdiplomát a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán. Orvos-közgazdász végzettséggel is rendelkezik.
Jelenleg a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikáján dolgozik egyetemi tanársegédként. 2017-ben szemészeti szakvizsgát tett le sikerrel.
2019. szeptembertől kezdve PhD tanulmányokat folytat, témavezetője Prof Dr. Németh János és Prof. Dr. Nagy Zoltán Zsolt.
Kutatási területe a diabetes mellitus hazai epidemiológiai vonatkozásaival kapcsolatos, a vizsgálatok középpontjában elsősorban a szemészeti szövődmények állnak.
Hazai reprezentatív szűrővizsgálatot végeztek, az eredményeket nemzetközi és hazai szaklapokban publikálták. Értékelték a szemészeti szövődmények egészségügyi-gazdasági vonatkozásait is.
A pályázó publikációs listája 48 közleményt tartalmaz, angol nyelven is több közleményt publikált, jelentős szaklapokban. Közleményeinek összesített impakt faktora 57.941.
A pályázó a kutatási területén már eddig is igen fontos megfigyeléseket tett, a szemészeti szövődmények előfordulásának hazai adatai hézagpótlóak.

Prof. dr Jermendy György

Fritz-Wörwag Kutatási Díj 2021
Pályázati felhívás

A Biofaktorok területén végzett kutatás és a tudomány támogatása céljából a Wörwag Pharma meghirdeti a 10. Fritz-Wörwag Kutatási Díjat.

A nyertes pályázat díja: 10 000 EUR.

Pályázati feltétel: a „Biofaktorok cukorbetegségben és társbetegségeiben” témában végzett, tudományos jelentőségű és új, kísérleti vagy klinikai eredményeket tartalmazó kutatás, tanulmány benyújtása.

A biofaktorok olyan anyagok, amelyekre a szervezetnek szüksége van a normál, fiziológiai működéséhez és /vagy az egészségre kedvező és / vagy betegség-megelőző biológiai folyamatokhoz. Az étrendi biofaktorok közé tartoznak a vitaminok és pro-vitaminok, ásványi anyagok, enzimek, peptidek, aminosavak, zsírsavak, fitokemikáliák.

A pályázat során figyelembe vehető társbetegségek magukban foglalják az összes, cukorbetegséggel kapcsolatos kórállapotot, valamint a diabetes mellitus makro- és mikrovaszkuláris szövődményeinek talaján kialakuló betegségeket.

Tudományos kutatási kritériumoknak megfelelő szakirodalmi áttekintések is benyújthatók.

A pályázatnak tartalmaznia kell a kéziratot (német vagy angol nyelven), rövid önéletrajzot, valamint a tudományos munka céljának és eredményeinek rövid összefoglalását.

A pályázatok elbírálása független bizottság döntése alapján történik.

Benyújtási határidő: 2021. július 31.

További információk és beküldési űrlap megtalálható a Wörwag Pharma weboldalán: 

Fritz-Wörwag Kutatási Díj - Pályázati felhívás

Koronavírus: A Wörwag Pharma tízezer FFP2 maszkot ad háziorvosoknak, szakorvosoknak és gyógyszerészeknek

Tízezer FFP2 maszkot adományoz a Wörwag Pharma háziorvosoknak, szakorvosoknak és gyógyszerészeknek. Az adomány értéke bruttó 31 millió Ft. A Wörwag Pharma ezzel is szeretne hozzájárulni az egészségügyi dolgozók és az általuk ellátott betegek védelméhez és a koronavírus elleni fellépés eredményességéhez.

Az adomány első részét, 4300 maszkot április 17-ig küldték el postán vagy juttattak el biztonságos módon, a személyes érintkezést kerülve az orvosoknak, gyógyszerészeknek. Az adomány második felét, 5700 maszkot ezen az április 20-i héten juttatják el az érintettekhez. 
Az orvosok, gyógyszerészek – miközben munkájukat végzik a betegek érdekében – az átlagosnál sokkal magasabb fertőzésveszélynek vannak kitéve. Sőt, ők maguk is megfertőzhetnek másokat, ha nem rendelkeznek a megfelelő védőfelszereléssel. Ezért kulcsfontosságú a járvány minél gyorsabb leküzdése érdekében, hogy számukra az elérhető legjobb védőeszközöket biztosítsuk. Az eddigi visszajelzések alapján az orvosok és gyógyszerészek szívesen fogadják a segítséget, és jó hasznát veszik a maszkoknak.

A WHO által is ajánlott FFP2 légzésvédők hatékony és nagyfokú védelmet nyújtanak a levegőben terjedő apró cseppek ellen. A védő filterrel ellátott maszk nem szőtt anyagból készült és allergiások számára is megfelelő. Viselése kényelmes és egész nap is lehetséges.

„A Wörwag Pharma számára mindig is fontos volt az egészségügyben dolgozók körülményeinek, hatékony munkavégzésének segítése, így természetes, hogy lehetőségeinkhez mérten most is kivesszük a részünket a védekezésből. Az adomány gyakorlati haszna mellett üzenni is szeretnénk az orvosoknak, gyógyszerészeknek, hogy nagyra értékeljük áldozatos munkájukat, és ezzel szeretnénk kifejezni, hogy mellettük állunk.” – mondta el Dr. Kádár Éva, a cég ügyvezető igazgatója az adomány kapcsán. 

2020. 04. 22.

Koronavírus-járvánnyal kapcsolatos felhívások betegeink részére

Kérjük nézze meg a cukorbetegek számára hasznos és fontos információkat tartalmazó videót, valamint olvassa el a kardiológiai betegséggel küzdők számára összeállított felhívást!

Kattintson a szövegre!

A Magyar Diabetes Társaság elnökének felhívása a cukorbetegekhez

Csökkenhet a szívbetegségek esélye a cukorbetegeknél a neuropátia szűrésével – Új diagnosztikai eszköz a Szent Ferenc Kórházban

A cukorbetegség egyik legveszélyesebb szövődményének, a szív-érrendszert érintő autonóm neuropátiának a szűrését segítő műszerrel – egy Ewing-teszterrel – bővült a Pest Megyei Neuropathia Centrum diagnosztikai eszköztára 2020 februárjában. A több mint 600 ezer forint értékű gépet a Wörwag Pharma adományozta a kórháznak. „Kardiovaszkuláris betegeink 27%-a diabéteszes, aminek egyik korai szövődménye lehet a neuropátia. Ennek felfedezése azért kulcsfontosságú, mert az ilyen betegségekben szenvedő beteg gyakran nem észleli a szívizom oxigénellátásának hiányára figyelmeztető első jeleket. Ha ezt a korai felismeréssel tudjuk gyógyítani, úgy a végzetes infarktusok és az újabb kardiovaszkuláris események száma és esélye is csökkenthető.” – hangsúlyozta Dr. Toldy-Schedel Emil, a kórház főigazgatója.

A Pest Megyei Neuropathia Centrum 2018 októbere óta működik a Budapesti Szent Ferenc Kórházban, mely ellátási profiljának megfelelően a komplex belgyógyászati megközelítést tartja elsődlegesnek a betegellátásban. „Ehhez a komplex ellátáshoz szükséges, hogy a kardiovaszkuláris betegségeket okozó kísérő- vagy megelőző betegségeket minél hamarabb és minél professzionálisabban tudjuk gyógyítani. Nagyon fontos előny, ha az ilyen betegeknél egy helyszínen, egy időben történhet meg a kezelés, így a felesleges várakozásból és a késlekedésből adódóan nem alakul ki újabb betegség.” – emelte ki a főigazgató.

A cukorbetegség számos szövődményt okoz, többek között neuropátiát is, melynek egyik típusa az autonóm neuropátia. Az idegrendszer károsodása miatt felborul a szervezetünk akaratunktól függetlenül működő reakcióinak összhangja. Az egészséges embereknél például a testhelyzet változása, a légzés fázisai és más külső tényezők hatnak a szívritmusra és a vérnyomásra. Stressz esetén vagy belégzésnél gyorsabban ver a szívünk, pihenés közben, nyugalmi helyzetben vagy kilégzésnél lelassul. Az autonóm neuropátiás betegeknél ezek a szívritmus- és vérnyomásváltozások nem figyelhetők meg: nem gyorsul fel a szív felálláskor vagy belégzéskor, nem lassul le nyugalmi helyzetben. Ezek a jelek azt mutatják, hogy az idegrendszer működésének zavara miatt a szív nem tud a különböző megterhelésekhez alkalmazkodni. 

Az egyik leggyakoribb probléma a folyamatos, terheléstől független magas szívfrekvencia. Ilyen esetekben akkor is szapora pulzusszámot észlelünk tartósan, amikor a szívfrekvencia már visszatérhetne a normálisan alacsonyabb nyugalmi értékre, a tartósan magas pulzusszám pedig túlterheli a szívet. A diabéteszhez társuló neuropátiás károsodások „néma” szívinfarktusok kialakulásához vezethetnek, vagyis a beteg nem veszi észre, hogy szívrohama van. A szívet érintő autonóm neuropátia 2-3-szorosára növeli a hirtelen szívhalál kockázatát. E mellett más szervrendszerekben is okozhat panaszokat: hat például a gyomor működésére, amely rendellenesen lelassulhat. Abnormálissá válhat a verejték-elválasztás is, amely miatt kiszáradhat a lábfej bőre, amitől rendkívül sérülékennyé válik.

A Ewing-teszter automatizálja a kardiovaszkuláris reflexek vizsgálatát beépített EKG, vérnyomás- és szívfrekvencia-mérés útján. Az eszköz segítségével egyértelműen és gyorsan kimutatható a kardiovaszkuláris autonóm neuropátia, míg a vizsgálat a gép nélkül nagyon munka- és időigényes volna, és lényegesen kevesebb beteg vizsgálatát lehetne elvégezni. 

„A neuropátia következtében a betegek nem veszik észre a szervezetük rendellenes működését, hiszen nem éreznek fájdalmat. Csak enyhe tüneteket észlelnek, amelyeket nem tartanak jelentőségteljesnek, de a beteg további életkilátásai szempontjából nagyon lényeges, hogy idejében fedezzük fel a betegséget. Az új eszközzel erre nagyobb esélyünk lesz, így nagyobb eséllyel kezdhetjük el időben a kezelést is.” – emelte ki Dr. Berkes Klára, főorvos, a centrum vezetője.

2020.02.29.

Gyorsan és fájdalommentesen szűrik a cukorbetegség szív-érrendszeri szövődményeit a Kelet-pesti Neuropathia Centrumban

AGE Readert kapott a Dél-pesti Centrumkórházban működő Kelet-pesti Neuropathia Centrum 2019 júniusában. Az AGE Reader egy egyszerű, komolyabb beavatkozást nem igénylő vizsgálati módszer, amely alapján azonnal megállapítható, hogy a páciensnél mennyire valószínűek a szív-érrendszeri megbetegedések. „A készüléket elsősorban cukorbetegek szűrésénél szeretnénk használni,” – emelte ki Dr. Vörös Péter osztályvezető főorvos – "de elképzelhető, hogy a vesebetegek állapotának felmérésébe is beépítjük. Nem titkolt célunk az sem, hogy eredményeinket tudományos kutatásokban is felhasználjuk.” 

A cukorbetegség számos szövődményt okoz: neuropátiát, vesebetegséget, látásvesztést, szív- és érrendszeri megbetegedéseket is. A Dél-pesti Centrumkórház II. számú Belgyógyászati Osztályán és a hozzákapcsolódó neuropátia centrumban eddig is kiemelt figyelmet fordítottak a diabétesz szövődményeinek szűrésére. A komplex szív-, ér- és idegrendszeri vizsgálatokat egészíti ki mostantól az AGE Readerrel végzett szűrés is.

Tartósan magas vércukorszint esetén sejtjeink nem tudják hasznosítani a cukrot a vérből, ezért a szervezetnek másképp kell feldolgoznia. Az alternatív cukorlebontási módok végtermékei az AGE-k, amely az Advanced Glycation Endproducts (kóros glikációs végtermék) kifejezés rövidítése. Ezek kimutatására fejlesztették ki az AGE Readert. Az AGE másképp fluoreszkál, ha kialakult a cukor-, a szív-érrendszeri és a vesebetegség a páciensnél. A berendezéssel 10 másodperc alatt meg lehet kapni az eredményeket, nem fájdalmas, könnyen elvégezhető.

Az életkor előrehaladtával az AGE az egészséges emberek szervezetében is felhalmozódik, vagyis a vizsgálat során mért értéket mindenképpen a kor függvényében kell értelmezni. Csak az utal valamilyen kockázati tényező jelenlétére, ha a korunkhoz képest rosszak a vizsgálati eredményeink.

„Az 1,2 millió forint értékű eszköz hasznos segítség lehet a cukorbetegség szövődményeinek feltárásában.” – hangsúlyozta Dr. Vörös Péter osztályvezető főorvos. Az AGE Readert a Wörwag Pharma adományozta a centrumnak, ahogy korábban a Neuropathia Centrum megalapítását is a Wörwag Pharma támogatta eszközadományokkal. Akkor egy, a kardiovaszkuláris autonóm neuropathia szűrésére alkalmas Ewing testert és egy diagnosztikai csomagot ajándékozott az intézménynek. A centrumban a szenzoros és az autonóm neuropátia szűréséhez többek között Neurometert, Neuropadot, monofilamentet, kalibrált hangvillát használnak, de vizsgálnak EKG-val és ABPM-mel (24 órás vérnyomásméréssel) is, továbbá mérik a boka-kar indexet és egyéb vitális paramétereket, például a testsúlyt, haskörfogatot stb. Hiszen csak az összes vizsgálat adhat valós képet a beteg állapotáról, és segíthet életmódváltással, kezeléssel megelőzni a súlyosabb szövődmények kialakulását.

A Kelet-pesti Neuropathia Centrum 2014-ben kezdte meg működését, és elsősorban a XIX. XX kerületből fogad betegeket. Az osztály nefrológiai (vesebetegség) ellátási területe azonban nagyobb: a XVIII., XXI. kerületből és a dabasi járásból, Gyálról is érkeznek betegek a centrumba.

2019. 06. 05.

Új szűrőközpont teszi teljessé a békési cukorbeteg-ellátást: megnyílt a Békés Megyei Neuropathia Centrum

Dr. Becsei László, a Békés Megyei Központi Kórház főigazgatója és Dr. Kádár Éva, a Wörwag Pharma Kft. ügyvezető igazgatója 2019. 04. 17-én megnyitották a Békés Megyei Neuropathia Centrumot. A neuropátia, vagyis az idegkárosodás a cukorbetegség egyik leggyakoribb szövődménye, melynek következtében közel 4000 lábamputációt végeznek évente hazánkban, valamint sok esetben súlyos-életveszélyes szív-érrendszeri betegségekhez is vezet. Megfelelő vizsgáló eszközökkel könnyen és fájdalommentesen felismerhető, és a korai diagnózis életet menthet.

A neuropátia leggyakrabban a cukorbetegség szövődményeként alakul ki. Egyik fajtája az érzéscsökkenéssel járó szenzoros neuropátia, melynek következtében a betegek elvesztik fájdalomérző képességüket, vagyis nem veszik észre a sérüléseket például a lábukon. Miközben szintén a neuropátiának köszönhetően a lábfejen kóros nyomáspontok alakulnak ki, és ezért sérülékenyebbé válik. Ez a szövődmény okozza a lábamputációk jelentős részét, melyből évente 3-4 ezret meg lehetne előzni a betegség korai felismerésével és az okaira ható kezeléssel.

A szövődmény másik formája az úgynevezett autonóm neuropátia, vagyis a vegetatív idegrendszer működésének zavara. Ez többek között a szív- érrendszer területén okoz súlyos problémákat, de jelentkezhet az emésztőrendszerben, vagy a szexuális funkciókban is. A neuropátiás cukorbetegek nagyobb valószínűséggel halnak meg szív-érrendszeri betegségben, mint azok, akikben nem alakul ki neuropátia.

A Wörwag Pharma egy 5 millió forint értékű Q-Sense készülékkel, számítógéppel, az autonóm neuropátia szűrésére alkalmas Neuropad teszttel és egy szenzoros neuropátia szűrésére alkalmas diagnosztikai készlettel – kalibrált hangvillával, Tip-therm-mel, monofilamenttel támogatja a központ működését. A Q-Sense készülék a hőérzékelés eltérését méri, így a vékony idegrostok már korai, kismértékű neuropátiás elváltozását is jelezni tudja. Segítségével meg lehet határozni, hogy a beteg mennyire érzi a meleget vagy a hideget és azt is, hogy hány fokos meleget vagy hideget érez fájdalmasnak. A vizsgálat számszerűsíthető, összehasonlítható és megismételhető eredményeket ad, vagyis utánkövetéssel a kezelés hatékonysága is kimutatható. A Q-Sense alkalmazása teljesen biztonságos, nem okoz sérüléseket, mint ahogy a neuropátia szűrésére alkalmas többi vizsgálat is gyorsan, fájdalommentesen, jelentős beavatkozás nélkül elvégezhető.

A Wörwag Pharma 1998 óta építi és bővíti a neuropátiák felismerését segítő országos diagnosztikai hálózatot. A cég biztosítja a centrumok részére a korszerű diagnosztikai eszközöket és az ott dolgozó szakemberek képzését is támogatja. Ennek a munkának eredményeként nyílt meg 2019 áprilisában a 17. felnőtteket ellátó neuropátia centrum a Békés Megyei Központi Kórház Dr. Réthy Pál Tagkórházában. Az országos hálózat évente 8000 beteg szűrését teszi lehetővé.

A Békés Megyei Neuropathia Centrum péntekenként 12,00-16,00 óra között fogadja a beutalóval érkező betegeket. Előjegyzést kérni munkanapokon 07:30-08:30 és 14:00-15:00 óra között lehet a 06-66-555-585, vagy 06-66-555-586 telefonszámon. A centrum dr. Taybani Zoltán, osztályvezető főorvos vezetésével működik.

2019. 04. 17.

Egy Békés megyei kutatás eredményeinek köszönhetően javulhat a cukorbetegek életminősége

Idén immár harmadik alkalommal adták át az egymillió forintos pénzdíjjal járó Wörwag Kutatási Díjat a XXI. Budapest Diabetes Szimpózium keretében. 2020-ban Dr. Taybani Zoltán a Békés Megyei Központi Kórház Dr. Réthy Pál Tagkórház osztályvezető főorvosa vehette át a díjat a “Komplex inzulinkezelési rezsimek egyszerűsítése a jó glikémiás kontroll megőrzésével 2-es típusú diabetesben” című kutatásáért. 

A Békés Megyei Központi Kórház Dr. Réthy Pál Tagkórház 3. Belgyógyászat, 1. Endokrinológia osztályán Dr. Taybani Zoltán vezetésével folyó „való élet” vizsgálat eredményeképpen dolgoztak ki egy sok cukorbeteget érintő és a mindennapokban alkalmazható innovációt, a kezelést leegyszerűsítő módszert. A nagyon magas vércukorértékekkel orvoshoz kerülő cukorbetegek esetében általában napi három-négyszeri inzulin injekcióból álló terápiát állítanak be. Ugyanakkor a betegek vércukorértékei idővel javulhatnak, ekkor a kezelést módosíthatnák. Azonban arra, hogy mikor, milyen feltételekkel és hogyan lehet ezt megtenni, eddig nem voltak követhető szakmai útmutatások, ezért sok cukorbetegnél évekig az eredeti bonyolult és kényelmetlen kezelést folytatták. A vizsgálat célja egy olyan algoritmus kidolgozása volt, amellyel azonosíthatók azok a cukorbetegek, akiknél be lehet vezetni az egyszerűsített kezelést. A kiválasztás három szempontja: az átlagos vércukorszint (HbA1c), a szervezetük önálló inzulintermelési képessége (pozitív C-peptid érték) és a testsúlyhoz viszonyított napi átlagos inzulindózis. A kiválasztott betegek kezelését napi egyszeri adagolású injekcióra cserélik, ami egy 24 órás hatású inzulin és egy nem inzulin típusú hatóanyag kombinációját tartalmazza.

A vizsgálatot az első körben mintegy 70 fő 2-es típusú cukorbeteg esetében végezték el, és a tapasztalatok alapján a Békés megyei kutató team megfogalmazta a módosított kezelés bevezetésének lépéseit. Eredményeiket eddig számos hazai és nemzetközi konferencián mutatták be, illetve már több szaklapban publikálták. Ezzel lehetőség nyílt arra, hogy mások is kövessék módszereiket, és a betegek kezelése máshol is egyszerűbbé, kényelmesebbé és egyben biztonságosabbá váljon.

Az egyszerűbb terápia három lényeges előnnyel jár tehát a betegek számára. Először is csökken a terápiás teher: kevesebb injekcióra és vércukor mérésre van szükség, kevésbé szigorú étrendi szabályokat kell követniük. Másodsorban a betegek vércukorszintje kiegyensúlyozottabbá válik, ritkábban esik le veszélyes mértékben, így ez a kezelés biztonságosabb. Végül, de nem utolsó sorban sokszor még fogyás is társult a kezelés egyszerűsítéséhez, vagyis hosszútávon javítható a betegek életminősége, könnyebb a kezelés betartása is számukra. „A kezdeti pozitív eredményeink hatására – hiszen mind a számok, mind a betegek visszajelzései is bátorítanak minket – folytatjuk munkánkat. Ebben a díj is megerősít minket, és lehetővé teszi azt, hogy még több beteget vonjunk be a vizsgálatba, hosszabban kövessük őket, és további fórumokon oszthassuk meg eredményeinket.” – emelte ki Dr. Taybani Zoltán.

„Fontos, hogy a fiatal kutatók, folyamatosan keressék, hol tudnának javítani a betegek gyógyulási esélyein és életkörülményein. Az a törekvés, hogy a munkájuk során szerzett tapasztalatokat nem csak ők maguk alkalmazzák, hanem megosztják a tudományos közösséggel, köszönetet és elismerést érdemel. Ezt szerettük volna díjunkkal idén is ösztönözni.” – emelte ki dr Kádár Éva, a Wörwag Pharma igazgatója.

2019.03.05.

Wörwag kutatási díjat vehetett át dr. Nádasdi Ákos PhD-hallgató

A II. Sz. Belgyógyászati Klinika PhD-hallgatója, Dr. Nádasdi Ákos nyerte el a Wörwag Kutatási Díjat, amelyet az idén második alkalommal adtak át a XX. Budapesti Diabetes Szimpózium keretein belül. A 2017-ben alapított, egymillió forintos pénzjutalommal járó elismerést „A cukorbetegség és bizonyos hasnyálmirigy, illetve májbetegségek kapcsolata” című kutatásáért vehette át.

A fiatal kutató díjnyertes kutatásában azt vizsgálja, hogy a 2-es típusú cukorbetegség és a nem alkoholos zsírmájbetegség közötti ismerten szoros összefüggést miként befolyásolják a genetikai tényezők. A két kórállapot gyakran társul és az egyik megléte egyúttal a másik kialakulásában is kockázatot jelent. Mindkét gyakori betegség hátterében komplex genetikai és nem genetikai hajlamosító tényezők állnak – ismertette Dr. Nádasdi Ákos, hozzátéve, hogy ezek közül a nem alkoholos zsírmájjal kapcsolatba hozható egyik gén kockázati változata 23 százalékban fordul elő Magyarországon. Az elhízás mindkét betegségben kimutatható szintén hajlamosító okként, hozzávetőlegesen 30 százalékban kimutatható.

Dr. Nádasdi Ákos a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán végzett, PhD-tanulmányait 2016-ban kezdte meg az egyetem Klinikai Orvostudományok Doktori Iskolájában, kutatómunkáját a II. Sz. Belgyógyászati Klinika Anyagcsere munkacsoportjában végzi Dr. Firneisz Gábor témavezetésével.

2019. 02. 23.