Aktuális hírek

Gyorsan és fájdalommentesen szűrik a cukorbetegség szív-érrendszeri szövődményeit a Kelet-pesti Neuropathia Centrumban

AGE Readert kapott a Dél-pesti Centrumkórházban működő Kelet-pesti Neuropathia Centrum 2019 júniusában. Az AGE Reader egy egyszerű, komolyabb beavatkozást nem igénylő vizsgálati módszer, amely alapján azonnal megállapítható, hogy a páciensnél mennyire valószínűek a szív-érrendszeri megbetegedések. „A készüléket elsősorban cukorbetegek szűrésénél szeretnénk használni,” – emelte ki Dr. Vörös Péter osztályvezető főorvos – "de elképzelhető, hogy a vesebetegek állapotának felmérésébe is beépítjük. Nem titkolt célunk az sem, hogy eredményeinket tudományos kutatásokban is felhasználjuk.” 

A cukorbetegség számos szövődményt okoz: neuropátiát, vesebetegséget, látásvesztést, szív- és érrendszeri megbetegedéseket is. A Dél-pesti Centrumkórház II. számú Belgyógyászati Osztályán és a hozzákapcsolódó neuropátia centrumban eddig is kiemelt figyelmet fordítottak a diabétesz szövődményeinek szűrésére. A komplex szív-, ér- és idegrendszeri vizsgálatokat egészíti ki mostantól az AGE Readerrel végzett szűrés is.

Tartósan magas vércukorszint esetén sejtjeink nem tudják hasznosítani a cukrot a vérből, ezért a szervezetnek másképp kell feldolgoznia. Az alternatív cukorlebontási módok végtermékei az AGE-k, amely az Advanced Glycation Endproducts (kóros glikációs végtermék) kifejezés rövidítése. Ezek kimutatására fejlesztették ki az AGE Readert. Az AGE másképp fluoreszkál, ha kialakult a cukor-, a szív-érrendszeri és a vesebetegség a páciensnél. A berendezéssel 10 másodperc alatt meg lehet kapni az eredményeket, nem fájdalmas, könnyen elvégezhető.

Az életkor előrehaladtával az AGE az egészséges emberek szervezetében is felhalmozódik, vagyis a vizsgálat során mért értéket mindenképpen a kor függvényében kell értelmezni. Csak az utal valamilyen kockázati tényező jelenlétére, ha a korunkhoz képest rosszak a vizsgálati eredményeink.

„Az 1,2 millió forint értékű eszköz hasznos segítség lehet a cukorbetegség szövődményeinek feltárásában.” – hangsúlyozta Dr. Vörös Péter osztályvezető főorvos. Az AGE Readert a Wörwag Pharma adományozta a centrumnak, ahogy korábban a Neuropathia Centrum megalapítását is a Wörwag Pharma támogatta eszközadományokkal. Akkor egy, a kardiovaszkuláris autonóm neuropathia szűrésére alkalmas Ewing testert és egy diagnosztikai csomagot ajándékozott az intézménynek. A centrumban a szenzoros és az autonóm neuropátia szűréséhez többek között Neurometert, Neuropadot, monofilamentet, kalibrált hangvillát használnak, de vizsgálnak EKG-val és ABPM-mel (24 órás vérnyomásméréssel) is, továbbá mérik a boka-kar indexet és egyéb vitális paramétereket, például a testsúlyt, haskörfogatot stb. Hiszen csak az összes vizsgálat adhat valós képet a beteg állapotáról, és segíthet életmódváltással, kezeléssel megelőzni a súlyosabb szövődmények kialakulását.

A Kelet-pesti Neuropathia Centrum 2014-ben kezdte meg működését, és elsősorban a XIX. XX kerületből fogad betegeket. Az osztály nefrológiai (vesebetegség) ellátási területe azonban nagyobb: a XVIII., XXI. kerületből és a dabasi járásból, Gyálról is érkeznek betegek a centrumba.

2019. 06. 05.

Új szűrőközpont teszi teljessé a békési cukorbeteg-ellátást: megnyílt a Békés Megyei Neuropathia Centrum

Dr. Becsei László, a Békés Megyei Központi Kórház főigazgatója és Dr. Kádár Éva, a Wörwag Pharma Kft. ügyvezető igazgatója 2019. 04. 17-én megnyitották a Békés Megyei Neuropathia Centrumot. A neuropátia, vagyis az idegkárosodás a cukorbetegség egyik leggyakoribb szövődménye, melynek következtében közel 4000 lábamputációt végeznek évente hazánkban, valamint sok esetben súlyos-életveszélyes szív-érrendszeri betegségekhez is vezet. Megfelelő vizsgáló eszközökkel könnyen és fájdalommentesen felismerhető, és a korai diagnózis életet menthet.

A neuropátia leggyakrabban a cukorbetegség szövődményeként alakul ki. Egyik fajtája az érzéscsökkenéssel járó szenzoros neuropátia, melynek következtében a betegek elvesztik fájdalomérző képességüket, vagyis nem veszik észre a sérüléseket például a lábukon. Miközben szintén a neuropátiának köszönhetően a lábfejen kóros nyomáspontok alakulnak ki, és ezért sérülékenyebbé válik. Ez a szövődmény okozza a lábamputációk jelentős részét, melyből évente 3-4 ezret meg lehetne előzni a betegség korai felismerésével és az okaira ható kezeléssel.

A szövődmény másik formája az úgynevezett autonóm neuropátia, vagyis a vegetatív idegrendszer működésének zavara. Ez többek között a szív- érrendszer területén okoz súlyos problémákat, de jelentkezhet az emésztőrendszerben, vagy a szexuális funkciókban is. A neuropátiás cukorbetegek nagyobb valószínűséggel halnak meg szív-érrendszeri betegségben, mint azok, akikben nem alakul ki neuropátia.

A Wörwag Pharma egy 5 millió forint értékű Q-Sense készülékkel, számítógéppel, az autonóm neuropátia szűrésére alkalmas Neuropad teszttel és egy szenzoros neuropátia szűrésére alkalmas diagnosztikai készlettel – kalibrált hangvillával, Tip-therm-mel, monofilamenttel támogatja a központ működését. A Q-Sense készülék a hőérzékelés eltérését méri, így a vékony idegrostok már korai, kismértékű neuropátiás elváltozását is jelezni tudja. Segítségével meg lehet határozni, hogy a beteg mennyire érzi a meleget vagy a hideget és azt is, hogy hány fokos meleget vagy hideget érez fájdalmasnak. A vizsgálat számszerűsíthető, összehasonlítható és megismételhető eredményeket ad, vagyis utánkövetéssel a kezelés hatékonysága is kimutatható. A Q-Sense alkalmazása teljesen biztonságos, nem okoz sérüléseket, mint ahogy a neuropátia szűrésére alkalmas többi vizsgálat is gyorsan, fájdalommentesen, jelentős beavatkozás nélkül elvégezhető.

A Wörwag Pharma 1998 óta építi és bővíti a neuropátiák felismerését segítő országos diagnosztikai hálózatot. A cég biztosítja a centrumok részére a korszerű diagnosztikai eszközöket és az ott dolgozó szakemberek képzését is támogatja. Ennek a munkának eredményeként nyílt meg 2019 áprilisában a 17. felnőtteket ellátó neuropátia centrum a Békés Megyei Központi Kórház Dr. Réthy Pál Tagkórházában. Az országos hálózat évente 8000 beteg szűrését teszi lehetővé.

A Békés Megyei Neuropathia Centrum péntekenként 12,00-16,00 óra között fogadja a beutalóval érkező betegeket. Előjegyzést kérni munkanapokon 07:30-08:30 és 14:00-15:00 óra között lehet a 06-66-555-585, vagy 06-66-555-586 telefonszámon. A centrum dr. Taybani Zoltán, osztályvezető főorvos vezetésével működik.

2019. 04. 17.

Wörwag kutatási díjat vehetett át dr. Nádasdi Ákos PhD-hallgató

A II. Sz. Belgyógyászati Klinika PhD-hallgatója, Dr. Nádasdi Ákos nyerte el a Wörwag Kutatási Díjat, amelyet az idén második alkalommal adtak át a XX. Budapesti Diabetes Szimpózium keretein belül. A 2017-ben alapított, egymillió forintos pénzjutalommal járó elismerést „A cukorbetegség és bizonyos hasnyálmirigy, illetve májbetegségek kapcsolata” című kutatásáért vehette át.

A fiatal kutató díjnyertes kutatásában azt vizsgálja, hogy a 2-es típusú cukorbetegség és a nem alkoholos zsírmájbetegség közötti ismerten szoros összefüggést miként befolyásolják a genetikai tényezők. A két kórállapot gyakran társul és az egyik megléte egyúttal a másik kialakulásában is kockázatot jelent. Mindkét gyakori betegség hátterében komplex genetikai és nem genetikai hajlamosító tényezők állnak – ismertette Dr. Nádasdi Ákos, hozzátéve, hogy ezek közül a nem alkoholos zsírmájjal kapcsolatba hozható egyik gén kockázati változata 23 százalékban fordul elő Magyarországon. Az elhízás mindkét betegségben kimutatható szintén hajlamosító okként, hozzávetőlegesen 30 százalékban kimutatható.

Dr. Nádasdi Ákos a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán végzett, PhD-tanulmányait 2016-ban kezdte meg az egyetem Klinikai Orvostudományok Doktori Iskolájában, kutatómunkáját a II. Sz. Belgyógyászati Klinika Anyagcsere munkacsoportjában végzi Dr. Firneisz Gábor témavezetésével.

2019. 02. 23.