„DÖNTÉSEK MINDENKI JÓLÉTE ÉRDEKÉBEN“

A következő interjúban Monika Wörwag és Dr. Marcus Wörwag beszélnek a családi vállalat előnyeiről, a kulturális különbségek jelentőségéről és arról, hogy a munkatársaknak miért érdemes vállalkozói szellemben gondolkozniuk.

Interjú a Wörwag Pharma vezetőivel

A Wörwag Pharma története Stuttgart-Zuffenhausen városi gyógyszertárában kezdődött, melyet az Ön édesapja 1965-ben alapított. Ellátogat még ide?

Marcus Wörwag: Családunk Zuffenhausenből származik. Nemzetközi terjeszkedésünk ellenére még mindig itt vannak a gyökereink. Gyógyszertárunk a mai napig a vállalatunk részét képezi. Még mindig erős a kapcsolatunk az alapokkal és megértem a gyógyszerészek és orvosok, és főleg a páciensek igényeit. Végső soron az elmúlt 50 évben nem változott központi feladatunk: azon embereket, akiknek kezelésre van szüksége, a lehető legjobb gyógyszerekkel látjuk el.

Egy városi gyógyszertárból egy több mint 30 országban tevékeny nemzetközi szereplővé nőtték ki magukat – hogy lehet ilyen sikertörténetet írni?

woerwagpharma-interview-968

Monika Wörwag: Édesapánk már a kezdetektől fogva azonosult a céggel – élete nagy feladatának tekintette azt. Filozófiája a mai napig érvényben van: „Központban az ember.“ Jelen esetben azon emberek, akik diabéteszben és annak kísérő tüneteiben szenvednek: Szív- és érrendszeri betegségekben és diabéteszes neuropátiában. Az ehhez alkalmas hatóanyagok mellett az ásványi anyagok és vitaminok úgynevezett biofaktorokat képeznek, melyek természetes gyógymódként a cég fő területeit alkotják.

Marcus Wörwag: Az olyan sikeres termékeinkkel, mint a Milgamma, a Thiogamma és a Magnerot a cég nem csak a megfelelő hatóanyagokra tett szert, de a megfelelő piacok kiválasztása is döntő volt a sikerhez. A Wörwag Pharma az egyik olyan vállalat volt, mely felismerte a kelet-európai piacokban rejlő potenciált és saját üzleteket indított ott.

Ezen terjeszkedés középpontjában szintén az ember állt: munkatársaink. A kezdetektől öntudatos csapatokra építettünk, melyeket az adott ország szakértőiből állítottunk össze. Ők nem csak közvetlen eléréssel rendelkeztek ügyfeleinkhez, de közel is álltak hozzájuk.

woerwagpharma-interview-673

Monika Wörwag: Pontosan azért, mert önálló és öntudatos munkatársakat szeretnénk megnyerni, akik később keményen dolgoznak a Wörwag Pharma cégért. Ezen szakismeretek és a munkánk minősége közötti kapcsolat, valamint a szükséges távollátás és a fontos döntések meghozatalának gyorsasága az,
aminek vállalatunk sikertörténetét köszönheti

Mit jelent egy ilyen növekedés a WÖRWAG Pharma számára?

Marcus Wörwag: Mindenekelőtt egyet: hogy továbbra is a fontos dolgokra koncentráljunk. Hogy ne veszítsük szem elől a kis és nagy célokat. És ahogyan az elmúlt években is tettük: a piacok, a terjesztés és a termékválaszték folyamatos bővítése. Minden döntés, mely ebből adódik, egy olyan vélekedésen alapszik, mely mindenki jólétét szem előtt tartja. Ezért vállalati döntéseink nem rövid távú célokra összpontosítanak, hanem mindig a tartós és fenntartható sikerekre.

Monika Wörwag: Tudatosságunk nem utolsó sorban munkatársainknak és az ő családjaiknak köszönhető. Számunkra egyfelől fontos a cég pénzügyi függetlensége. Az az érzés, hogy nem függünk bankoktól vagy befektetőktől. Másfelől munkatársaink önállósága is fontos számunkra. Ők nem csak részt vehetnek a döntésekben és a felelősségvállalásában, de erre külön kérjük is őket. Mind egyénileg, mind a csapat részeként.

woerwagpharma-interview-679

Miért pont diabétesz gyógyszerekkel és biofaktorokkal értek el ilyen sikereket?

Marcus Wörwag: Tisztán elhatárolt piaci pozícióval és egyértelmű profillal rendelkezünk: személyre szabott termékek egy adott központi célcsoport számára. Röviden: Specialisták vagyunk, akik teljes szakismereteiket és hozzáértésüket ezen célcsoport számára hasznosítják. A terápiás módszerek és a szolgáltatatott tájékoztató anyagok további hasznot biztosítanak a páciensek számra. A diabéteszes megbetegedések száma világszerte növekedni fog a következő évtizedekben. Ezt felismertük és ebben látjuk jövőbeli feladatainkat.

Monika Wörwag: Gyógyszereink nem csak jó minőséggel rendelkeznek. Szigorúbb etikai és környezetbarátabb standardokat szabtunk meg magunknak. A Wörwag Pharma gyógyszerei könnyen felszívódnak. Segítik az egészségesebb életet és összességében javítják az egészséget.

Ambiciózus célokkal rendelkeznek – hogyan szeretnék elérni ezeket?

woerwagpharma-interview-964

Marcus Wörwag: Csak ismételni tudom magam: azzal, hogy a lényegre koncentrálunk. Először: bővítjük termékskálánkat, többek között saját kutatással és fejlesztéssel. Másodszor: új piacokra terjeszkedünk. És harmadszor: Növeljük és fejlesztjük csapatainkat.

Hogyan kívánják elérni azt, hogy a különböző országokból származó munkatársak közreműködjenek ezen célok elérésében?

Monika Wörwag: Tudjuk, hogy milyen emberek dolgoznak nekünk. Ezért a személyzeti fejlesztés mindig fontos téma cégünk számára: Nem hiába tekintünk magunkra úgy, mint egy nagy csapatra, mely az „egy mindenkiért, mindenki egyért“ elve alapján dolgozik. Új dolgokat próbálunk ki és támogatjuk azokat. Mindenki bevetheti saját vállalkozói gondolkodását és cselekvését. És ha ott hibák történnek: Olyan szervezet vagyunk, mely képes tanulni, mely elfogadja a hibákat és azokat pozitív dolgokká képes változtatni. Ezen átélt csapatszellem minden egyes személy részvételéhez vezet. Ezen emberközpontúság és közös alkotás képessége az, ami a Wörwag Pharma céget erőssé teszi.

woerwagpharma-interview-795

Mégis, bizonyára nem könnyű a csapatszellemet az ország- és nyelvi határokon át megvalósítani és élettel feltölteni – és ennek során még fontos döntéseket is hozni.

Monika Wörwag: A kulturális különbségek természetesen nagy kihívást képeznek. Nem mindig könnyű ezek elfogadása. De az interkulturális egyediség tisztelete csapatszellemünk központi elemét képezi. Ennek során munkatársainkat is nagy kihívások elé állítjuk: A változásokra való készségnek meg kell lennie. Kulcsfontosságú értékeink a teljesítmény, a felelősség és az azonosulás.

woerwagpharma-interview-875

Marcus Wörwag: Csapataink az elmúlt években egyre növekedtek. Míg egy Country Manager röviddel ezelőtt még csak öt munkatársért volt felelős, mára részben akár 100 munkatárs is lehet egy országos szervezetben. Ez mindenkitől komoly képzettségeket és tanulási készséget követel meg. De a  hierarchiánk optimalizálása és a folyamatok átláthatósága is lehetővé teszi, hogy mindenkit bevonjunk. Nem csak az országhatárokon, de a fejekben meglévő határokon átívelően is.

A nemzetközi, azaz a kevert csapatok egyre fontosabbak lesznek. Sok jól képzett nő szeretné összekötni a családot és a foglalkozást. Hogyan kezelik ezen kihívásokat?

Monika Wörwag: Meglátásom szerint ezen a területen nagyon előrehaladottak vagyunk. Összességében tekintve sok nő dolgozik nálunk, – mint az általában igaz az egészségügyi szakmákra. Közülük sokan vezető pozíciókban. Minden az egyes személyektől és beállításuktól függ. Kezdetben például Country Managerként erős, nőkből álló csapatunk volt, akik doktorált gyógyszerészek voltak. Sokan a mai napig vállalatunknál vannak. Ők a céggel együtt fejlődtek tovább és tettre készen segítjük és támogatjuk őket. Ma a 20 Country Managerből 12 nő.

Nemzetközi engedélyeztetési osztályunkban is, melyet egy nő vezet, számos kiválóan képzett női munkatárs dolgozik a legkülönbözőbb országokból. Munkatársaink egyedi erősségeit a kevert csapatokban célzottan használjuk fel. És ez mind a munkatársakat, mind a vállalatot tovább viszi.

Hogyan néz ki a vállalat jövője?

Monika Wörwag: Mindenek előtt meg kívánjuk őrizni családi vállalati mivoltunkat. Ezen előnyt továbbra is ki szeretnénk használni. Realitásérzékünk megbízható partnerekké tesz minket. A cégen belüli rövid döntési utaknak köszönhetően rugalmasan és gyorsan tudunk reagálni. Nem utolsósorban pedig a csapatszellem, a közös célok, a legjobb akarat azok, melyek segítik mindennapi munkánkat. Jobb kiindulási alap alig található.

woerwagpharma-firmenlogo

Marcus Wörwag: Természetesen szeretnénk folytatni eddigi növekedési dinamikánkat. Ez eddig is kemény munka volt és a következő években is az lesz. Vállaljuk ezen kihívásokat – de emberarcú növekedést szeretnénk elérni. Ez jelenti a munkahelyek biztosítását is. Mivel csapataink rendkívül motiváltak, céljainkat bizonyossággal elérjük majd.