A biofaktorhiány tünetei

Amennyiben a test hosszabb ideig szenved hiányt biofaktorokból, a szervezetben zajló fontos folyamatok nem tudnak megfelelően működni. Attól függően, hogy mely vitamin vagy ásványi anyag hiánya áll fenn, különféle tünetek jelentkezhetnek, amelyek gyakran nem specifikusak.

Például a vashiány – ami a nőket különösen gyakran érinti – első tünetei a sápadtság, az általános fáradtság, hidegrázás. A magnéziumhiány sokaknál éjszakai lábszárgörcsöt, feszültséget, idegességet vagy akár szívritmuszavart és magas vérnyomást okozhat. A nagyon súlyos C-vitamin-hiány következtében kialakuló skorbut napjainkban már ritkán fordul elő, a 15-16. században azonban a tengerészeket gyakran sújtotta. A D-vitamin hiánya azonban számos különféle formában nyilvánulhat meg, hiszen ez a vitamin igen sokrétű szerepet tölt be a szervezetben és hormonális hatással is rendelkezik.

Melyek a biofaktorhiány első tünetei?

Ha egy vagy több biofaktorból hiány lép fel a szervezetben, annak első jelei mindig olyan általános tünetek, mint a gyengeség, fáradtság, koncentrációs zavarok és a teljesítőképesség csökkenése. Bár ezeket a tüneteket gyakran alábecsülik, jelentősen megnehezíthetik a mindennapi életet.

A kezdetben ártalmatlannak tűnő hiány veszélyes láncreakciókat indíthat el – hosszabb idő alatt súlyos tünetek léphetnek fel, amelyek gyakran már visszafordíthatatlanok.

A fel nem ismert vagy figyelmen kívül hagyott B-vitamin-hiány nemcsak a vérképre hat negatívan, de az idegrendszer normális működésére is. B-vitamin-hiány esetén a test minden egyes sejtjének energiaellátása zavart szenved.

A cinkhiány vagy a nem megfelelő mennyiségű cinkbevitel számos látható és láthatatlan tünetet okozhat. A törékeny körmök, illetve a száraz és hámló bőr is utalhat cinkhiányra.

Ha tehát egy ideje betegnek, gyengének érzi magát, teljesítőképessége csökkent, legjobb, ha háziorvosától egy alaposabb kivizsgálást kér. A biofaktorok ellenőrzésére kiterjedő laborvizsgálattal kideríthető a hiány, és megkezdődhet a célzott kezelés. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a beteg panaszai alapján felmerülő egyéb betegségek kizárását szolgáló további vizsgálatok elvégzésére is szükség van!

Hogyan csökkenthető a biofaktorhiány kockázata?

A legtöbb ember számára a válasz nagyon egyszerű: Éljen egészségesen! A mindennapi megfelelő mennyiségű mozgás mellett természetesen a kiegyensúlyozott étrend is hozzátartozik az egészséges életmódhoz. Sok friss zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabona és kisebb részben alacsony zsírtartalmú állati termékek, mint amilyen a hal, a sovány hús és a zsírszegény tej fogyasztásával hozzá tud járulni szervezete megfelelő tápanyag-ellátottságához. A kiváló minőségű növényi olajokat egyébként jobban tolerálja a szervezetünk, mint az állati zsírokat. A szakértők legalább napi öt adag friss gyümölcs és zöldség fogyasztását javasolják. A sokat emlegetett, úgynevezett „szuperételek”, mint például a goji bogyó, az acerola stb., esetleges extrák lehetnek a napi étrendben és hozzájárulhatnak a biofaktorhiány tüneteinek megelőzéséhez.

A sajt és a földimogyoró viszonylag sok cinket tartalmaz, 100 g ementáli sajttal 4,6 g cinkhez juthat. Az ajánlott napi mennyiség nőknek 7 g, férfiaknak 10 g.

A csirkehús és a madársaláta meglehetősen sok folsavat tartalmaz, az utóbbiban például 100 grammonként 145 µg folsav található, ám vásárlás után időben meg kell enni, mert a folsav a tárolás során gyorsan bomlik. A csirkehús B6-vitamint is tartalmaz.

A B12-vitamin szinte kizárólag állati eredetű élelmiszerekben található meg. A vegetáriánusok vagy vegánok az olyan fermentált élelmiszerekkel vihetik be a szervezetükbe, mint például a savanyú káposzta vagy az alkoholmentes sör, melyek – bár kis mennyiségben, de – tartalmazzák a vitamint.

A B1-vitamin megtalálható a hüvelyesekben és a teljes kiőrlésű gabonafélékből készült élelmiszerekben, ám a tárolástól és az elkészítéstől függően az élelmiszerek vitamintartalma változhat. Fogyasszon gyakrabban reggelire müzlit vagy teljes kiőrlésű kenyeret, hogy megakadályozza ennek a biofaktornak a hiányát. Ezzel hozzájárul a magnéziumpótláshoz is: 100 g zabpehelyben viszonylag sok, 134 mg magnézium található, míg ugyanennyi napraforgómag 420 mg magnéziumot tartalmaz. Az ajánlott napi bevitel egészséges felnőttek számára 300 és 400 mg között van.

Az egészséges életmód akkor teljes, ha kerüli a káros élvezeti szereket, így az alkoholt és a nikotint. Az összes fontos biofaktor és az egészséges életmód együtt hozzájárulhat egy jobb általános állapot eléréséhez, a súlyos betegségek megelőzéséhez és az egészség megőrzéséhez.

A biofaktorokat túl lehet adagolni?

Normál, kiegyensúlyozott étrend mellett az egészséges ember gyakorlatilag nem tudja a biofaktorokat túladagolni. A legtöbb vitamin szükségleten felüli mennyisége kiürül a szervezetből – ez elsősorban a vízben oldódó vitaminokra igaz. Ha túl sok C-vitamint visz be, akkor az legfeljebb enyhe hasmenést okozhat. A B12- és B1-vitaminok szintén vízben oldódnak, és viszonylag nagy dózisban is szinte ártalmatlanok. A szervezet a vizelettel és a széklettel egyszerűen kiüríti ezeket.

Bizonyos óvatosságra van szükség a zsírban oldódó E-, D-, K- és A-vitaminok tekintetében. Az A-vitamin túlzott mennyiségben enyhe szédülést, fejfájást és hányást okozhat. Nem ürül ki, szemben a vízben oldódó vitaminokkal, hanem felhalmozódik a májban. Mindenekelőtt a terhes nőknek kell odafigyelniük gyermekeik érdekében arra, hogy a maximálisan bevihető napi adagot ne lépjék túl, azaz naponta 3 mg-nál több A-vitamint ne juttassanak szervezetükbe, hogy a fejlődő embriót ne veszélyeztessék. Ekkora dózis csak táplálék-kiegészítők, vitaminnal dúsított élelmiszerek és italok vagy máj túlzott fogyasztásával vihető be a szervezetbe.

Más biofaktorok, mint a vas vagy a kalcium, hosszabb távon történő túlzott bevitele is egyes esetekben súlyos túladagoláshoz vezethet. Ezért előbb bizonyosodjon meg róla, hogy valóban hiányt szenved-e valamelyik biofaktorból, mielőtt pótolná azt. Amennyiben hiány igazolódik, orvosa utasításainak megfelelően szedje a szükséges készítményt!

Forrás:
Biofaktoren - wichtige Mikronährstoffe für unseren Körper
Deutsche Gesellschaft für Ernährung

Csiba Krisztina szakfordító, lektorálta: Bak Marianna biológus


2019.09.23.

© 2019 Wörwag Pharma Kft. - Az oldalon található információk kizárólag általános tájékoztatásra szolgálnak, semmilyen módon nem helyettesítik az orvosi konzultációt, vizsgálatokat és az orvosi diagnózis felállítását. Az oldal tartalma önmagában nem használható fel betegség megállapítására és kezelés megkezdésére. További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez.