A folsav szerepe a gyermekvállalásban és a várandósság alatt

A folsav - aminek a teljes neve pteroil-monoglutaminsav, vagy B9-vitamin - különösen fontos a várandós kismamák számára. Hiánya gátolhatja a gyermek fejlődését, sőt akár veszélyeztetheti is azt.

Az elsősorban állati eredetű élelmiszerekben előforduló B12-vitaminnal együtt a folsav fontos a magzati sejtosztódáshoz és differenciálódáshoz, és elengedhetetlen a DNS-szintézishez. A várandósságtól eltekintve is fontos szereppel bír a megfelelő folsav-ellátás, mivel hozzájárul a vérképzéshez, és a normál homocisztein anyagcsere fenntartásához.

Mennyi folsavat kell bevinni szervezetünkbe a terhesség során?

Különös figyelmet kell fordítani a megfelelő folsav bevitelre a terhesség során: a folsav ajánlott napi adagja a várandós nők számára 550 µg. Mivel a folsav nélkülözhetetlen a DNS-építőeleme, a timin, és fontos aminosavak szintetizálásához, a hiánya a terhesség első heteiben az embrió súlyos károsodásához vezethet.

Évente körülbelül 800, úgynevezett velőcsőzáródási rendellenesség fordul elő, amelyek agyi- és gerincvelői rendellenességeket okoznak az újszülötteknél. Ha a várandósság első heteiben elegendő folsavat szed be a kismama, akkor a velőcsőzáródási rendellenességek előfordulása kevésbé valószínű. A nők 86%-a azonban valamennyi korcsoportban az ajánlottnál kevesebb mennyiségű folsavat visz be.

Ez problémát jelent, mert ahhoz, hogy az hatékony legyen, legkésőbb a terhesség első négy hetében több folsavat kell bevinni, és a várandósság ezen korai szakaszában a kismamák gyakran még nem is tudnak róla, hogy gyermeket várnak. Következésképpen a Német Táplálkozástudományi Társaság már azt javasolja azoknak a nőknek, akik gyermeket szeretnének, hogy nagyobb mennyiségben juttassanak folsavat a szervezetükbe, még a fogantatás előtt szedjenek szintetikus folsavat (legfeljebb 400 µg napi mennyiségben).

Ezek az ételek tartalmaznak folsavat

Az emberi szervezet nem képes előállítani ezt a fontos vitamint, ezért szintje az élelmiszerek által bevitt mennyiségtől függ. A folsav megtalálható például az élesztőben és a búzacsírában, valamint a spenótban, a lencsében, a borjúmájban, a tojásban és a napraforgómagban. A folsav nem áll el magas hőmérsékleten, és valamelyest lebomlik a főzési folyamat során. Ezen túlmenően az állati belsőségek fogyasztása (amik valóban tartalmaznak folsavat) nem javallott a várandósság időszakában a magas A-vitamin tartalmuk miatt.

Mivel a folsav iránti igen nagy szükségletet a megszokott étrenden keresztül nehéz kielégíteni, a nőgyógyászok gyakran javasolják a várandós nőknek és azoknak, akik gyermeket szeretnének, hogy szedjenek folsavat tartalmazó készítményeket.

Szerző: F. Zs. fordító

Lektorálta: Dr. Árki Ildikó háziorvos

Forrás:  Iron, folic acid, and magnesium - important biofactors for menstrual pain and pregnancy https://www.woerwagpharma.de/en/health-topics/womens-health/iron-folic-acid-magnesium-for-women

2021.11.23.

© 2021 Wörwag Pharma Kft. - Az oldalon található információk kizárólag általános tájékoztatásra szolgálnak, semmilyen módon nem helyettesítik az orvosi konzultációt, vizsgálatokat és az orvosi diagnózis felállítását. Az oldal tartalma önmagában nem használható fel betegség megállapítására és kezelés megkezdésére. További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez.