A hát- és nyakfájás okai, kezelése

A gyakran emlegetett hátfájdalom szinte mindennapos panaszként fordul elő társadalmunkban, ám gyakran a hét csigolyából álló nyaki gerincszakaszon lépnek fel intenzív fájdalmak - lévén a gerincoszlop legmozgékonyabb része. A hát- és nyakfájást mindenképp kezelni kell, hiszen nagyon megkeserítheti mindennapi életünket. Mely okok húzódhatnak a háttérben és mit tehetünk?

A hátfájás nagyon gyakori panasz mindennapjaink során, szinte nincs felnőtt, aki ne találkozott volna ezzel a jelenséggel valamilyen formában. Átmeneti, heveny fájdalmat váltanak ki a húzódások (izomhúzódás, szalaghúzódás), ami általában hirtelen, rossz mozdulat, nehéz tárgy emelésének következménye.

Hosszan tartó, visszatérő fájdalmat okoznak a gerincoszlop megbetegedései: a porckorongsérv, az ülőidegzsába, az ízületi porckopás (arthritis), a gerinc rendellenes görbülete (pl. gerincferdülés) vagy a csontritkulás.

Napjainkban a nyak-, illetve vállpanaszok leggyakoribb oka a számítógépek túlzott használata. Manapság munkánkból, hobbinkból kifolyólag rengeteg időt töltünk a számítógép, okostelefon, tablet előtt. Azonban túlzott használatuk nyakfájdalmat okozhat. Ennek az az oka, hogy ilyenkor a fejünket 45-60 fokos szögben tartjuk, általában huzamosabb időn keresztül. A nyakunkra ekkor közel 30 kilogrammnak megfelelő nyomás nehezedik. Ennek a tehernek a hatására deformálódhat a nyaki gerinc, a rendellenes tartás izomfeszüléshez, nyak- és vállmerevséghez, valamint fájdalmas izomcsomók kialakulásához vezethet.

Nyaki porckorongsérv kialakulására kell gondolni nagyfokú nyaki gerincmerevség, karokba kisugárzó fájdalom, a karok bizonyos területein jelentkező érzészavar vagy érzéketlenség, a karizmok elgyengülése, valamint a kezek ügyetlenné válása esetén.

A visszatérő nyakfájás, amely többnyire reggel jelentkezik szintén figyelmeztető tünet lehet. Súlyosabb esetben a karba is kisugárzik a fájdalom, zsibbadás, bizsergés kísérheti a kézujjakban; időnként pedig a fej hirtelen elfordítása szédüléssel, fejfájással, hányingerrel vagy látászavarral társulhat.

Azonban nem minden gerincoszlopot érintő fájdalom mögött áll mozgásszervi probléma! Hátfájást okozhat például a tüdő- és mellhártyagyulladás, epekő, gyomorfekély, vagy a cukorbetegség következtében kialakuló idegkárosodás (diabéteszes neuropátia) is.

Hogyan kezelhető a hátfájás?

Az akut fájdalom megszüntetésének fő lépése a fájdalom eredetének kezelése. A kiváltó ok lehet gyulladás vagy húzódás. Ennek kezelésével megszűnhet a fájdalom is. Töltsünk 1-2 napot ágynyugalomban, csillapítsuk fájdalmunkat izomlazítókkal, fájdalomcsillapítókkal.

Vitaminok közül a B vitaminok és a magnézium szedése pozitív hatással bírhat.  

Amennyiben fájdalma enyhül, mozogjon rendszeresen heti 2-3 alkalommal, ülőmunka esetén figyeljen a tartására. Végezzen gerinckímélő testmozgást (például úszás), amellyel megelőzhető a további hát-és derékfájdalom. Amennyiben nem mozgásszervi probléma okozza a hátfájást, elengedhetetlen az alapbetegség megfelelő kezelése is.

Ne feledje: a fájdalomcsillapító gyógyszerek csak ideiglenes fájdalomcsillapításra alkalmasak, a probléma kiváltó okait nem szüntetik meg!

Ritkán, de előfordulhat, hogy orvosa nem talál a panaszok hátterében fiziológiai eltérést, ekkor a panaszok általában pszichés okokra vezethetőek vissza. Azonban ilyenkor sem kell kétségbeesni, hiszen szakember általi pszichés támogatás segíthet.

Mit tehetünk nyakfájdalom esetén?

Izommerevségre hatásos lehet magnéziumot és B6 vitamint fogyasztani, amelyek javítják az izmok működését. Továbbá kerüljük az órákon át tartó számítógép használatot. Tartsunk közben szünetet, álljunk fel, mozgassuk át nyakunkat, testünket. Mozogjunk rendszeresen, amely további kedvező hatással lehet a fájdalomra. Szükség esetén vegyünk be fájdalomcsillapítót.

Tartós nyakfájás esetén kérjük ki szakorvos véleményét, mivel  a fájdalomcsillapítók huzamosabb ideig való szedése veseelégtelenséget és egyéb mellékhatásokat okozhat.

Szerző: G. A. újságíró

Lektorálta: Dr. Árki Ildikó háziorvos

Forrás: 

  • Budai Fájdalomközpont – Hátfájás (fajdalomkozpont.hu)
  • Dr. Szamosi Szilvia - A nyaki problémák okai és kezelésük (webbeteg.hu)
  • Dr. Soltész Annamária - Mit érdemes tudni a hátfájásról? (webbeteg.hu)

2021.11.23.

© 2021 Wörwag Pharma Kft. - Az oldalon található információk kizárólag általános tájékoztatásra szolgálnak, semmilyen módon nem helyettesítik az orvosi konzultációt, vizsgálatokat és az orvosi diagnózis felállítását. Az oldal tartalma önmagában nem használható fel betegség megállapítására és kezelés megkezdésére. További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez.