A krómbevitelre is figyelni kell

A króm a szövetekben igen kis koncentrációban van jelen, azonban aktívan részt vesz a szénhidrát-anyagcserében, az inzulin hatását támogatja. Az életkor előrehaladtával csökken ennek a mikroelemnek a mennyisége, ezért szükséges a pótlása, de nem mindegy, miként.

A króm szerepét alulértékeljük, talán azért, mert nem teljesen tisztázott a szerepe, pedig fontos mikroelem, nélkülözhetetlen nyomelemnek tartják. Kis koncentrációban megtalálható a szövetekben, azonban a kor előrehaladtával pótolni szükséges.

Miért fontos?

Ez a mikroelem részt vesz a szénhidrátok, zsírok és fehérjék anyagcseréjében, összefüggésbe hozták egyes nyomelemek – a szelén és a cink mellett a króm – hiányát a szénhidrát-anyagcsere zavaraival. A króm hiánya szerepet játszik egyes szívbetegségek (pl. koszorúér-betegségek) kialakulásában is. Segíthet a fogyókúrában is, egyes kutatások szerint csökkenti ugyanis az édesség utáni vágyat.

Miként hasznosul?

Az ajánlott bevitel napi mennyisége felnőttek számára 40 mikrogramm, ez megvalósulhat az étkezésünkkel vagy étrend-kiegészítő formájában. Fontos tudni, hogy igen változó a króm felszívódása: a táplálékkal, vízzel bevitt nyomelem hasznosulása csekély, ráadásul számos tényező befolyásolja, így például más tápanyagok jelenléte. Például a C-vitamin, keményítő, az egyszerű cukrok, egyes aminosavak fokozzák, míg a kalcium, mangán vagy a vas nagy koncentrációban csökkentik annak mértékét. Az élesztő alapú krómkészítmények kimagasló felszívódással rendelkeznek.

Mi minden tartalmazza?


Napi étrendünk nem tartalmaz elegendő mennyiségű krómot, pedig ott van a sörélesztőben, gombában, teljes kiőrlésű gabonamagvakban, a hüvelyesekben, a sajtban, valamint a májban és az osztrigában is. Arra azonban figyelnünk kell az ételek elkészítésénél, hogy csökkenhet a krómtartalom. A króm legjobb természetes forrása a korpa, azonban ezt nem fogyasztjuk elegendő mennyiségben.

Változatos táplálkozás

Az ásványi anyagok közül mindkét nemet érinti az alacsony kálium-, mangán- és krómbevitel, míg a nőkre jellemző, hogy a táplálkozásukkal nem visznek be elegendő kalciumot, vasat, rezet vagy cinket a szervezetükbe – derül ki az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet által rendszeresen elvégzett Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálatból. A férfiak az ajánlott mennyiség csupán felét viszik be a krómból a szervezetükbe, a nők még ennél is kevesebb mennyiséget.

A megfelelő tápanyag-, vitamin- és ásványianyag-ellátottsághoz, a hiányállapotok és a túlzott bevitel okozta egészségproblémák megelőzéséhez elengedhetetlen a változatos táplálkozás, különösen a zöldség-, gyümölcsfogyasztás növelése, az állati eredetű zsírok, a magas só-, cukortartalmú élelmiszerek fogyasztásának mérséklése, a gabonafélék, különösen a teljes kiőrlésű gabonák, a zsírszegény tej és tejtermékek, valamint a halak fogyasztásának növelése.

Összeállította: Tóth András
Szakmai segítség: Rajcsik Enikő dietetikus
Lektorálta: Dr. Tänczer Tímea diabetológus

Forrás:
Dr. Lipták Judit: A diabetes és a króm
Gyurcsáné Kondrát Ilona: A dietetikus válaszol
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége: Táplálkozási Akadémia 11. évfolyam, 9. szám
Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet: A magyar lakosság ásványi anyag bevitele 

2019.03.12.

© 2019 Wörwag Pharma Kft. - Az oldalon található információk kizárólag általános tájékoztatásra szolgálnak, semmilyen módon nem helyettesítik az orvosi konzultációt, vizsgálatokat és az orvosi diagnózis felállítását. Az oldal tartalma önmagában nem használható fel betegség megállapítására és kezelés megkezdésére. További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez.