A leggyakoribb hiánybetegségek

Hiánybetegségek akkor alakulhatnak ki, ha a szervezet kevesebb vitaminhoz, nyomelemhez jut, mint amennyire szüksége van. Változatos táplálkozás mellett ennek veszélye nem jelentős, ugyanakkor számos olyan helyzet van, amikor magasabb a hiánybetegségek kialakulásának esélye.

A hiánybetegségek kialakulásának számos oka lehet. Napjainkban ritkább ok, hogy nem jut elegendő táplálékhoz a szervezet, ám a túlzottan egyoldalú táplálkozás, a feldolgozott élelmiszerek növekvő súlya étrendünkben fokozzák ennek a valószínűségét, különösen a téli időszakban.

Az okok másik gyakori csoportja a fokozott tápanyagszükséglettel járó állapotok. Egyes embereknél vagy az életük egy bizonyos szakaszában megnő szervezetük nyomelemszükséglete, így a normál bevitel nem fedezi az igényeket. Ilyen lehet a kemény fizikai munka (beleértve az aktív sportot is), a terhesség és szoptatás időszaka, de stresszes világunkban bárkivel előfordulhat, hogy túlhajszolja magát, kimerül, és szervezete tartalékai kevésnek bizonyulnak.

A harmadik csoport azokat az eseteket öleli fel, amikor valamilyen okból a tápanyagok felszívódása szenved zavart. Hiába megfelelő a táplálkozás és nincs fokozott tápanyagigény, a nyomelemek nem szívódnak fel kellő mértékben a belekből, így könnyen hiánybetegségek alakulhatnak ki. Számításba kell venni a romló hasznosulást bélbetegségekben szenvedőknél (átmeneti hasmenés vagy krónikus betegségek esetén is), cukorbetegeknél, de alkoholfüggőknél is.

Vashiány

A vas nélkülözhetetlen ásványi anyag szervezetünk megfelelő működéséhez. A vashiány nagyon gyakori, különösen a fiatal nők, gyermekek és vegetáriánusok körében. Vérszegénység, fáradtság, legyengült immunrendszer jelezheti a hiányát.

Jódhiány

A jód elengedhetetlen ásványi anyag a normál pajzsmirigy működéshez és a pajzsmirigyhormonok termeléséhez. A pajzsmirigyhormonok számos testi folyamatban vesznek részt, például a növekedésben, az agy fejlődésében és az alap anyagcserében. A jódhiány az egyik leggyakoribb tápanyaghiány, amely a világ népességének közel egyharmadát érinti.

D-vitamin hiány

A D-vitamin zsírban oldódó vitamin, amely hormonként működik a szervezetben. Szinte minden sejt rendelkezik D-vitamin-receptorral. A D-vitamint napfény hatására a bőr 7-dehidrokoleszterol vegyületéből állítja elő a szervezet. Így azok az emberek, akik az Egyenlítőtől távol élnek, nagyobb eséllyel szenvednek időszakosan D-vitamin hiányban, hacsak megfelelő táplálkozással vagy D-vitamin készítményekkel nem tudják megfelelő mértékben pótolni.

B12-vitamin hiány

A B12-vitamin, más néven kobalamin, vízben oldódó vitamin. Elengedhetetlen a vérképzéshez, valamint az agy és az idegek működéséhez. A test minden sejtjének szüksége van B12-vitaminra a megfelelő működéshez. A B12-vitamin csak az állati eredetű élelmiszerekben található elegendő mennyiségben, bár bizonyos hínárfajták kis mennyiséget tartalmazhatnak. Ezért azoknál, akik nem esznek állati eredetű termékeket, fokozott a hiány kockázata.

Kalciumhiány

A kalcium elengedhetetlen a test minden sejtjének működéséhez. Mineralizálja a csontokat és a fogakat, különösen a kamaszkor idején, továbbá segít a csontminőség biztosításában. Kalcium nélkül a szív, az izmok és az idegek nem működhetnek megfelelően. Ha nem megfelelő a kalciumbevitel,  a szervezet a csontokból szabadít fel kalciumot. Ez hosszútávon a csontszerkezet károsodásával, fokozott törékenységgel járó oszteoporózis kialakulásához vezet.

Magnéziumhiány

A magnézium kulcsfontosságú ásványi anyag a szervezetben. A csontok és a fogak felépítéséhez elengedhetetlen, és több mint 300 enzimreakcióban is részt vesz. Az alacsony magnéziumbevitel és a vér magnéziumszintje számos betegséghez kapcsolódik, beleértve a 2-es típusú cukorbetegséget, a metabolikus szindrómát, egyes szívbetegségeket.

A hiánybetegségek megelőzésének legjobb módja a kiegyensúlyozott étrend, amely teljes, tápanyagban gazdag ételeket tartalmaz. Kiegészítőkre azonban szükség lehet nem megfelelő táplálkozás esetén, vagy azokban az állapotokban, amelyek a szervezet fokozott ásványianyag és vitamin igényével járnak.

Összeállította: G. A. újságíró

Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Forrás: Adda Bjarnadottir - Nutrient Deficiencies That Are Incredibly Common (healthline.com)

2021.05.31.

© 2021 Wörwag Pharma Kft. - Az oldalon található információk kizárólag általános tájékoztatásra szolgálnak, semmilyen módon nem helyettesítik az orvosi konzultációt, vizsgálatokat és az orvosi diagnózis felállítását. Az oldal tartalma önmagában nem használható fel betegség megállapítására és kezelés megkezdésére. További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez.