A magnézium javítja a szív munkájának hatásfokát

Akár szív- és érrendszeri betegségeket is okozhat, amennyiben nem jut elegendő életfontosságú ásványi anyaghoz szervezetünk. A magnézium pótlására több lehetőségünk van.

A magnézium életfontosságú ásványi anyag, az idegrendszer sejtjeinek működésén túl a sejtek hártyájának áteresztőképességét is szabályozza, hatására nő az érfalak rugalmassága, javul a szívizom összehúzódó képessége, megelőzve a szívritmuszavart. Több vizsgálat is bebizonyította, hogy a magnézium csökkenti a magas vérnyomást, ezáltal befolyásolja a koleszterin koncentrációját, és segít a szervezetnek, hogy a glükózt energiává alakítsa.


magnézium

Nem elegendő a bevitele!

A megfelelő napi magnéziumbevitel gyermekeknél 80-300 mg, felnőtt nőknél 300 mg (terhesség idején 350-375 mg az ajánlott dózis), férfiaknál pedig 350 mg – ez a mennyiség a megfelelően összeállított étrendben, a különböző ételekben megtalálható. A helytelen táplálkozási szokásaink, a rossz minőségű élelmiszerek fogyasztása, a kevesebb zöldség- és gyümölcsfogyasztás miatt azonban a szükségesnél kevesebb magnéziumhoz jut szervezetünk, így kialakulhat annak hiánya.

Leggyakoribb tünete a gyengeség, idegesség, izomgörcsök, koncentrálóképesség zavara, migrén, depresszió. Számos szív- és érrendszeri problémát okozhat, ha nem elegendő ennek a makroelemnek a mennyisége (pl. szapora szívdobogás, mellkasi fájdalom, simaizom görcsök, emelkedett vérnyomás).

Ott van a zöld színű növényekben is

Magnéziumban gazdag a spenót, valamint megtalálható a különféle magvakban (dióban, mogyoróban, mandulában), valamint a hüvelyesekben, halakban, gabonafélékben. A változatos étrend és a napi többszöri zöldség- és gyümölcsfogyasztás mellett elegendő lehet a magnézium bevitel. Bizonyos esetekben azonban szükség lehet magnéziumpótlásra táplálékkiegészítő vagy gyógyszer formájában. Gyógyszernek minősülő készítmény esetén a nyomelemet hatékony vegyület formájában, ellenőrzött gyártási körülmények között tartalmazza a készítmény. Amennyiben szívbetegségben szenved, mindenképpen érdemes konzultálni kezelőorvosával!

A magnéziumkezelés javasolható szívelégtelenség, szívritmuszavarok – főként kamrai szívritmuszavarok –, szívinfarktus utáni állapot kiegészítő kezeléseként. Alkalmazzák hypertoniás krízis, terhességi magas vérnyomás és terhességi rángógörcs (eclampsia) terápiájában is, vérnyomáscsökkentő, emellett közvetett módon véralvadásgátló hatása is van.

Források:
Dr. betkó János: Új Egészségügyi ABC – Medicina Könyvkiadó, 1990
Dr. Kovács Anikó gyógyszerész: A magnéziumhiány és a túladagolás tünetei (2018)

2018.11.15.

© 2018 Wörwag Pharma Kft. -Az oldalon található információk kizárólag általános tájékoztatásra szolgálnak, semmilyen módon nem helyettesítik az orvosi konzultációt, vizsgálatokat és az orvosi diagnózis felállítását. Az oldal tartalma önmagában nem használható fel betegség megállapítására és kezelés megkezdésére. További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez.