A nagy és kis verőerek gyulladása

Az erek vagy érfalak gyulladásával, károsodásával járó betegségek összefoglaló neve a vasculitis. A gyulladt erek meggyengülhetnek, megnyúlhatnak vagy akár a teljes elzáródásig szűkülhetnek, ezért fontos az időben történő kezelés, az érfal egészségének visszaállítása.

A vasculitis bármely életkorban előfordulhat, ám bizonyos típusai egyes korcsoportokban gyakoribbak. A vasculitis különböző típusai különböző mintázatot mutatnak, különböző szerveket és értípusokat támadva. Ilyenek például a csak a bőrt, szemet vagy agyat érintő vasculitisek, míg vannak olyanok is, melyek egyszerre több szervrendszerre is kiterjednek.

A vasculitis pontos oka nagyrészt ismeretlen, sok esetben a közelmúltban lezajlott, vagy folyamatban lévő vírusos fertőzésre vezethető vissza. Előfordulhat, hogy egy régebbi fertőzés vált ki olyan immunológiai rendellenességet, mely az érfalak gyulladásos elváltozásaihoz vezet, vagy autoimmun betegségben, például a rheumatoid arthritisben, lupusban vagy Sjögren-szindrómában fordulhat elő, de gyógyszer kiváltotta allergiás reakció megjelenési formája is lehet.

A vasculitis tünetei és következményei

A vasculitishez kapcsolódó legtöbb tünet oka az érintett erek által biztosított szerv vérellátásának károsodása vagy teljes hiánya. Tünetei a különböző típusok összetettsége és változékonysága miatt nagyon általánosak és nem specifikusak, mint a láz, étvágytalanság, fogyás és fáradtság.

  • A központi idegrendszer vasculitise fejfájást, zavartságot vagy neurológiai góctünetet okozhat.
  • Ha az idegek érintettek, érzékelés kiesés, izomgyengeség lép fel.
  • A tüdő vasculitis tünetei az asztmához hasonlóak.
  • A Henoch-Schonlein purpura hasfájást, émelygést, hányást, ízületi fájdalmat vagy véres vizeletet (hematuria) okozhat.
  • A bőr vasculitise kiütést vagy fekélyeket okozhat.
  • Az agy vasculitise stroke-hoz, a szívé szívinfarktushoz vezethet.
  • A vesegyulladás progresszív veseelégtelenséget eredményez.

Mennyire súlyos?

A vasculitis némely változata enyhe és nem igényel különösebb kezelést, míg mások súlyosak, kritikus szerveket érintenek. Szélsőséges helyzetben, mikor az ér egy szakaszon meggyengül, az megnyúlhat, kitágul, kiboltosulás keletkezik (aneurizma). A tágult, gyenge érfal megrepedhet és vérezhet, ami halált okozhat.

A gyulladt és beszűkült ér miatt az általa ellátott terület vérellátása részben, vagy teljesen megszűnhet. Ha nem áll rendelkezésre elegendő mennyiségű alternatív ér, az érintett erek által biztosított szövet elhal. Mivel a vasculitis a testben bárhol előfordulhat, bármely szövet vagy szerv érintett lehet.

Kezelési lehetőségek

A vasculitis kezelése a betegség súlyosságától és az érintett szervektől függ. Ha allergiás reakció eredménye, magától megszűnhet, és nem igényel kezelést. Ha a vasculitis elsődleges betegséggel kapcsolatos, az alapbetegséget kell a megfelelő módon kezelni. Ha kritikus szervek, például tüdő, agy vagy a vesék érintettek, akkor erőteljes és időben történő kezelésre van szükség.

A kezelés az erekben zajló gyulladásos folyamatok leállítására vagy lassítására irányul. Általában kortikoszteroid vagy szteroid alapú gyulladáscsökkentő készítményeket alkalmaznak. Amennyiben a tünetek nem enyhülnek vagy nagyon súlyosak, kemoterápiás gyógyszereket használnak, de alacsonyabb dózisban, mint a rákbetegeknél. Ennek célja az erek károsodásához vezető abnormális immunválasz elnyomása.

A kezelés része lehet az érfalak egészségét támogató magnéziumtartalmú készítmények alkalmazása is. A magnézium védőhatást fejt ki az érfalak sejtjeire, ezáltal hozzájárul annak gyógyulásához és a súlyosabb szövődmények megelőzéséhez.

A kezelést követően nagyon fontos a rendszeres kontroll, valamint az érrendszer állapotát javító egészséges életmód is. 

Összeállította: Cs. K., fordító
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Forrás:

2020.07.13.

© 2020 Wörwag Pharma Kft. - Az oldalon található információk kizárólag általános tájékoztatásra szolgálnak, semmilyen módon nem helyettesítik az orvosi konzultációt, vizsgálatokat és az orvosi diagnózis felállítását. Az oldal tartalma önmagában nem használható fel betegség megállapítására és kezelés megkezdésére. További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez.