A stressz és a koronavírus-járvány

Munkahelyi és magánéletünk egy ideje megváltozott. A koronavírus-járvány megjelenése hatalmas változáshoz, több bizonytalansághoz és új kihívásokhoz vezetett sokunk számára. Szülőként is újabb megpróbáltatás került elénk.

Az elmúlt hónapok során a mindennapi életnek a világjárvány által leginkább érintett területe (az egészségünkön kívül) a munkánk volt. A világjárvány előtt már láttuk a munka jellegének változását, és úgy tűnik, hogy a járvány felgyorsította ezt a változást.

Akár otthonról, akár személyes jelenlétünkkel dolgoztunk, a munkamódszerünknek meg kellett változnia. Néhány ember számára a járvány elbocsátáshoz vagy karrierváltáshoz vezetett. Bármi is legyen a tapasztalatunk, jelentős változások történtek a munka és a magánélet egyensúlyában, a munkahelyi és magánéleti kapcsolatainkban, valamint terveinkben és törekvéseinkben.

Mindenkinek van mentális egészsége

A pandémia kezdete óta stresszt, szorongást, félelmet, szomorúságot és magányt tapasztalhatunk.   A mentális egészségi zavarok, beleértve a szorongást és a depressziót pedig sajnos, tovább súlyosbodhatnak.

Gyermekeink online, majd személyes oktatásba való visszatérése is új kihívást jelentett, amely szinte valamennyi dolgozó szülőt nagy mértékben érintett.A folyamatos stressz, a munkaidő elhúzódása, a magánélet és a munka keveredése alvászavart, nyugtalanságot, szorongást és étkezési zavart is okozhatott.

Mit tehetünk, hogy a pandémia alatt is kiegyensúlyozott szülők lehessünk?

Napi ritmus betartása és elegendő alvás. Feküdjön le és keljen fel minden nap ugyanabban az időben. Tartsa be a szokásos alvás-ébrenlét ütemtervet, még akkor is, ha otthon marad. Alakítson ki önmaga, a munkavégzése és a családja számára is elfogadható napi ritmust, szokástervezetet és próbálja tartani magát (magukat) hozzá. A mindennapi feladatokra való fókuszálás csökkentheti a belső feszültséget.

Vegyen részt rendszeres fizikai tevékenységben. A rendszeres fizikai aktivitás és testmozgás segíthet csökkenteni a szorongást és javítani a hangulatot. Keressen egy mozgást magában foglaló tevékenységet, például tánc- vagy testgyakorlat-alkalmazásokat. Menjen ki a szabadba, például egy tanösvényre vagy saját kertjébe, napi egy óra tartós séta is megteszi.

Táplálkozzon egészségesen. Próbáljon kiegyensúlyozott étrendet tartani. Kerülje a gyorsételek és a finomított cukor fogyasztását. Egyen 2-3 óránként kisebb adagokat. Ha teheti, figyeljen az ételek tápértékére (ásványi anyagok, vitaminok). Korlátozza a koffeint, mert súlyosbíthatja a stresszt, a szorongást és az alvási problémákat.

Figyeljen a vitamin-  és ásványianyag-bevitelre. A megfelelő táplálkozás mellett fokozottan figyeljen a vas, cink, magnézium, D-vitamin és C-vitamin bevitelére is, amelyek segíthetnek a szervezet és az immunrendszer megfelelő állapotának fenntartásában.

Kerülje a dohányzást és az alkoholt. Ha dohányzik, máris nagyobb a tüdőbetegség kockázata. Mivel a COVID-19 hatással van a tüdőre, a kockázat még jobban megnő. A dohányzás rituáléját általában feszültségoldónak írják le, mégis bizonyítottan fokozza a stresszállapotot. A túlzott alkoholfogyasztás ronthatja a helyzetet és csökkentheti megküzdési készségeit. Kerülje a nyugtató hatású gyógyszerek szedését, kivéve, ha orvosa írta fel Önnek.

Korlátozza a képernyőidőt. Kapcsolja ki az elektronikus eszközöket minden nap egy időre, beleértve a lefekvés előtti 30-60 percet mind saját magánál, mind gyermekénél. Figyeljen tudatosan arra, hogy kevesebb időt töltsön a képernyő előtt – televízió, táblagép, számítógép és telefon.

A családi élet megváltozása, az együtt töltött idő „kényszerű” megnövekedése, a bezártság miatt érdemes lehet új családi szokásokat kialakítani, új közös tevékenységekbe belefogni.

Pihenjen és töltődjön fel. Szánjon időt magára. Már néhány percnyi nyugalom is felüdítheti, és segíthet csökkenteni a szorongást. Sok ember számára előnyösek az olyan gyakorlatok, mint a mélylégzés, a tai chi, a jóga, az éber figyelem vagy a meditáció. Merüljön el egy habfürdőben, hallgasson zenét, olvasson vagy hallgasson könyvet – bármi segíthet ellazulni. Válassza ki az Önnek megfelelő technikát, és gyakorolja rendszeresen.

A fenti tanácsok betartása segíthet Önnek és gyermekének is átvészelni a pandémia okozta szorongást és stresszt az otthon töltött megnövekedett idő során. Amennyiben ezek mégsem segítenének és a stresszállapot elhúzódik, problémákat okoz, érdemes segítséget, pszichés támogatást igénybe venni akár online formában is.

Lektorálta: Máténé Áfra Viktória, pszichológus

Forrás:

WPh/C/2022-21 Lezárás dátuma: 2022.03.30.

© 2022 Wörwag Pharma Kft. - Az oldalon található információk kizárólag általános tájékoztatásra szolgálnak, semmilyen módon nem helyettesítik az orvosi konzultációt, vizsgálatokat és az orvosi diagnózis felállítását. Az oldal tartalma önmagában nem használható fel betegség megállapítására és kezelés megkezdésére. További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez.