A vasháztartás különösen fontos a nők számára

A vas különösen fontos elem a női szervezet számára. Fontos szerepet játszik a vérképzésben, a vérveszteség ellensúlyozásában, a vérszegénység pedig terhesség esetén is gátolhatja a gyermek fejlődését.

Mindannyiunk szervezete kb 4 gramm vasat tartalmaz. Az elegendő vastartalom nélkülözhetetlen a vörösvérsejt-szintézishez és ezáltal az oxigén szállításához. A nők számára a vas nemcsak a várandósság és a szoptatás speciális időszakában, hanem a menstruáció alatt is nélkülözhetetlen. A rendszeres vérveszteség sok nő esetében vasveszteséget eredményez, és ez akár orvosilag is igazolt vashiányhoz vezethet, ami előrehaladott stádiumban vérszegénységben (anaemia) nyilvánul meg, és fáradtsággal, koncentrációs zavarokkal és fizikai gyengeséggel jár. Ezt a hiányt a kezelőorvossal egyeztetve, megfelelő módon gyógyszeresen kezelni kell. A vashiányt a következő tünetek teszik észrevehetővé: barázdált, törékeny körmök, hajhullás, hidegre való érzékenység, és mindenekelőtt az ajkak és az egész arc sápadtsága.

Ha úgy véljük, hogy vashiányunk lehet, konzultáljunk az orvosunkkal!

Milyen ételek tartalmaznak vasat?

Az olyan állati termékek, mint a máj, a véres hurka és a tyúktojás, sok vasat tartalmaznak. A vegetáriánusoknak lencsét (6,9 mg/100 g, nagyon jó vasforrás) és más hüvelyeseket ajánlott fogyasztaniuk alternatívaként vas szükségleteik kielégítése céljából. Továbbá a vörös zöldségek, például a cékla, valamint az olyan gabonafélék, mint a köles, a rozs és a zab is a vasban gazdag ételek közé tartoznak.

Eltérő mértékben szívódik fel az ételekből származó vas; az állati termékekből származó vas körülbelül 30%-a kerül hasznosításra. Ehhez képest a növényi eredetű élelmiszerekből származó vasnak csak legfeljebb az 5%-a hasznosítható. A C-vitaminnal kombinált bevitel növeli a növényi eredetű vas felhasználhatóságát. Ezért mindig figyeljünk a megfelelő mennyiségű C-vitamin bevitelére.

Ha a vashiány tünetei továbbra is fennállnak, akkor hagyjuk abba a túlzott mennyiségű kávé-, fekete tea-, és tej fogyasztását, mert mindegyik gátolja a vas optimális felszívódását.

A nők gyakrabban szenvednek vashiányban, mint a férfiak - ilyen magas a vas-szükségletünk?

Egy vizsgálat, amit a Max Rubner Intézet készített, kimutatta, hogy Németországban a 14 és 50 éves kor közötti nők 75%-a nem viszi be az ajánlott napi 15 mg vasat a szervezetébe, és vashiányban szenved. A megfelelő élethelyzettől függően a táplálkozástudományi társaságok még magasabb ajánlott értékeket határoznak meg a vasszükséglet kielégítésére. A várandós és szoptató nők vasszükséglete kiváltképp magas, a gyermekeik által támasztott további igényekből kifolyólag. A vegetáriánus nőknek és azoknak, akik esetében az erős menstruáció nagyfokú vérveszteséget okoz, szintén figyelniük kell egyéni vasháztartásukra. Egy milliliter vér nagyjából 0,5 mg vasat tartalmaz, következésképpen minden hónapban elég sokat kell kompenzálni, és egyébként ez az oka annak is, hogy a nők miért nem adhatnak annyi vért, mint a férfiak. A gyermekeknek és a csecsemőknek rengeteg vasra van szükségük, hogy a testük és az agyuk egészségesen fejlődhessen. A hivatásos sportolók a verejtékezés során több vasat választanak ki, mint azok, akik egyáltalán nem sportolnak; ezen felül pedig szükségük van rá az izmok működéséhez és a regenerációhoz. A férfiak esetében a táplálkozási irányelvek alacsonyabb értékeket határoznak meg, mivel ők átlagosan több húst fogyasztanak, mint a nők.

Szerző: F. Zs. fordító

Lektorálta: Dr. Árki Ildikó háziorvos

Forrás:  Iron, folic acid, and magnesium - important biofactors for menstrual pain and pregnancy https://www.woerwagpharma.de/en/health-topics/womens-health/iron-folic-acid-magnesium-for-women

2021.11.23.

© 2021 Wörwag Pharma Kft. - Az oldalon található információk kizárólag általános tájékoztatásra szolgálnak, semmilyen módon nem helyettesítik az orvosi konzultációt, vizsgálatokat és az orvosi diagnózis felállítását. Az oldal tartalma önmagában nem használható fel betegség megállapítására és kezelés megkezdésére. További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez.