A vércukorszintet befolyásoló nyomelemek

Rendkívül sok tápanyagról (vitaminokról, ásványi anyagokról, gyógynövényekben vagy fűszerekben található vegyületekről) terjedt el, hogy segít alacsonyan tartani a vércukorszintet. Ezek egy része megalapozatlan tévhit, mások azonban igazoltan képesek hozzájárulni a vércukorszint szabályozásához. Fontos, hogy még a valóban hatásos készítmények szedése esetén is egyeztessünk adagolásukról kezelőorvosunkkal, és ne lépjük túl az ajánlott mennyiséget.

Cukorbetegségben fontos, hogy ne legyenek nagymértékű és hosszantartó vércukorszint-emelkedések, ezért fontos a betegség szakorvos által kontrollált gyógyszeres és/vagy diétás kezelése, az étrend utasításait pedig ajánlott betartani.

Ásványi anyagok és cukorbetegség

Ásványi anyagok közül jótékony hatással rendelkezhet a króm, amely az inzulin hatását segíti elő, ezáltal segít stabilizálni a vércukorszintet, és növeli az energiánkat. Króm nélkül az inzulin nem fogja megfelelően kifejteni a hatását. Bevihetjük a teljes kiőrlésű gabonákkal, vörös hússal és baromfi hússal, májjal, sajttal és hüvelyesekkel.

A cink hozzájárulhat a hasnyálmirigy sejtjei által termelt inzulin megfelelő felépítéséhez és működéséhez. Hiánya esetén csökkenhet a sejtek inzulinválasz-képessége, zavart szenvedhet a vércukorszint stabilizálása. Gazdag forrása a cinknek a tojás, a hüvelyesek, a tej, a húsok és a tenger gyümölcsei.

A mangánnak a szénhidrát- és lipid-anyagcserében van fontos szerepe. A teljes kiőrlésű gabonafélék, a zöld levelű főzelékfélék, a borsó, a dió és a mogyoró gazdag mangánban.

A magnézium számos enzim megfelelő működését segíti, ezáltal szerepe van a szervezet szénhidrát-anyagcseréjében is, valamint az energiatermelő- és felhasználó folyamatokban. Hiánya esetén zavart szenved az anyagcsere. A magnézium nagyobb mennyiségben található meg a zöld levelű főzelékfélékben, az almában, a grapefruitban, az olajos magvakban és a kukoricában.

Vitaminok

Vitaminok közül a D-vitamint vizsgálják, hogy milyen szerepe lehet a cukorbetegség megelőzésében. A D3-vitamin elősegítheti az inzulin előállítását és a glükóz hasznosulását, bár a kutatások még nem bizonyítják egyértelműen a cukorbetegség megelőzésében betöltött jótékony szerepét.

Közvetlen vércukorszint-szabályozó hatás nem tulajdonítható más vitaminoknak, azonban az esetlegesen kialakuló vitaminhiány vagy az idegkárosodás megelőzése érdekében a cukorbetegeknek szükséges figyelniük a széles körű vitaminpótlásra hiány esetén.

Javasolt, hogy cukorbetegség esetén egy vérvizsgálattal derítsük ki, testünk milyen vitaminokból és ásványi anyagokból szenved hiányt. Fontos tudni, hogy ezen vitaminok és ásványi anyagok hatásáról (azaz, hogy javítják a cukorbetegek glikémiás kontrollját) nincs elegendő bizonyíték, ugyanúgy, ahogy a fahéj, vagy más gyógynövény jótékony hatását sem sikerült idáig kétséget kizáróan bizonyítani.

A krómot, vagy bármelyik más vércukorszintet befolyásoló készítményt semmiképpen se szedjük inzulin vagy antidiabetikum helyett. Bármilyen étrendkiegészítő szedése előtt konzultáljunk róla kezelőorvosunkkal, mert egyes készítmények szedése esetén szükség lehet a gyógyszeradagolás módosítására.

Szerző: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

2020.12.17.

© 2020 Wörwag Pharma Kft. - Az oldalon található információk kizárólag általános tájékoztatásra szolgálnak, semmilyen módon nem helyettesítik az orvosi konzultációt, vizsgálatokat és az orvosi diagnózis felállítását. Az oldal tartalma önmagában nem használható fel betegség megállapítására és kezelés megkezdésére. További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez.