Akne felnőtteknél: Gyakran a cinkhiánynak is szerepe van benne

Egyre gyakrabban fordul elő akne a felnőttek körében is. Különösen a nőknél, akik számára mind munkájukban, mind magánéletükben kellemetlenséget jelenthet. Az akne megfelelő kezeléséhez számos tényezőt figyelembe kell vennünk, a táplálkozási szokásoktól a stresszfaktorokig. Fontos azt is tudni, hogy mitesszerek és pattanások cinkhiány következtében is kialakulhatnak, illetve emiatt a már aknés bőr állapota súlyosbodhat.

Kamaszkorban talán kevésbé zavaró egy-egy pattanás megjelenése, ám egy felnőtt nő számára a pattanásos bőr rendkívül megterhelő lehet. Lelkiállapotunk és bőrünk megjelenése kölcsönösen hatással van egymásra: minél nagyobb a pszichés terhelés, annál súlyosabb az akne, és fordítva.

Az akne előfordulása felnőttkorban egyáltalán nem is olyan ritka: Franciaországban végzett vizsgálatokkal megállapították(1), hogy a 25 és 40 év közötti nők kb. 40%-a szenved tőle. A felnőttkori akne gyakran igen makacs tud lenni. Gyakorta súlyosbodik a menstruációt megelőzően. De a pattanásosodás sok nő számára jelent problémát várandósság alatt is.

Mi jelenthet segítséget az akne ellen?

Bőrbarát táplálkozás

Aknés bőr esetén a bőrgyógyászok olyan étrendet javasolnak, amely kevés egyszerű szénhidrátot tartalmaz. Ennek megfelelően lehetőség szerint korlátozni kell a cukor, a fehér kenyér és pékáruk, sütemények, valamint a gyorsételek fogyasztását. Ezek az élelmiszerek ugyanis jelentősen megemelik a vér inzulinszintjét. A magas inzulinhormon-koncentráció pedig rontja a bőr állapotát. A tejjel kapcsolatban is felmerült a gyanú, hogy hozzájárul a pattanások kialakulásához. Érdemes megfigyelni magunkon, hogy tej fogyasztását követően észlelünk-e negatív változást. Ha eredményesen fel szeretnénk venni a harcot az aknéval szemben, fogyasszunk több zöldséget, hüvelyes növényt, és a teljes kiőrlésű gabonafélékből készült termékeket részesítsük előnyben.

Kompenzáljuk a cinkhiányt!

Ha a cinkből szervezetünk hiányt szenved, feltétlenül gondoskodnunk kell e fontos nyomelem pótlásáról. Cinkben gazdag élelmiszer például az osztriga, a húsok, a halak, a tojás, a teljes kiőrlésű gabonafélékből készült termékek és a hüvelyes zöldségek. A növényi cinkforrások többsége azonban olyan anyagokat is tartalmaz, amelyek megakadályozzák a cink felszívódását a szervezetben. A cink hasznosulását a kávé, a tea, az alkohol, bizonyos gyógyszerek és a betegségek szintén megnehezítik. A cink nemcsak a bőr és annak megújulása szempontjából bír központi jelentőséggel, hanem nélkülözhetetlen az immunrendszer egészséges működése és a hormonháztartás egyensúlyának fenntartása szempontjából is. Mindezek mellett gyulladásgátló és antibakteriális hatással is rendelkezik.

A cinkhiány jelei megmutatkoznak a bőrön pl. gyulladások, ekcéma, pattanás és sebgyógyulási zavarok formájában. Tanulmányok kimutatták(2), hogy a cink megfelelő dózisban történő bevitele hatékony a bőr kezelésében és az aknés bőr állapotát jelentősen javíthatja.

Cinkpótláskor fontos odafigyelni a megfelelő dózisra. A gyógyszertárban kapható készítmények az előírás szerinti adagolásban és időtartamig jól tolerálhatóak.

Stresszoldás

Mivel a stressz jelentősen súlyosbítja az aknés bőr állapotát, tanácsos minden olyan módszert kipróbálni, ami segít oldani a stresszt. Ilyen lehet például a friss levegőn való testmozgás, de éppoly fontos a megfelelő minőségű és mennyiségű alvás is. Felnőttek esetében az akne miatt jelentkező stresszt segíthet csökkenteni a bőrproblémákat elfedő megfelelő, a bőrt szellőzni engedő kozmetikum alkalmazása is.

Megfelelő bőrápolás

Minden krém és kozmetikum, amit használ, olajmentes legyen! Általános jó tanács, hogy a fölösleges kozmetikai kezeléseket kerülje. Az arcát 5,5-ös pH-érték-közeli, szappanmentes készítménnyel tisztítsa. Nagyon fontos a bőrt megfelelő módon védeni a nap káros sugaraitól is, mivel az UV-sugarak hatására kialakulhat vagy súlyosbodhat az akne.

Kérjen orvosi segítséget!

Súlyos esetben mindig forduljon orvoshoz és kérje tanácsát a bőrápolást illetően is. A bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos szükség esetén krémeket és gyógyszereket is felírhat Önnek.

Szerző: Bak Marianna biológus, szakfordító

Forrás: Akne bei Erwachsenen

Hivatkozások:

  • (1) Poli et al. An epidemilogical study of acne in femal adults: results of a survey conducted in France. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2001 Nov; 15 (6): 541-5
  • (2) Cervantes J et al. The role of zink in the treatment of acne: A review of the literature. Dermalogic Therapy. 2018; 31 (1); doi: 10.1111/dth (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29193602)

2022.11.17.

WPh/C/2022-64 Lezárás: 2022.10.28.

© 2022 Wörwag Pharma Kft. - Az oldalon található információk kizárólag általános tájékoztatásra szolgálnak, semmilyen módon nem helyettesítik az orvosi konzultációt, vizsgálatokat és az orvosi diagnózis felállítását. Az oldal tartalma önmagában nem használható fel betegség megállapítására és kezelés megkezdésére. További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez.