Fokozott izzadás idején fokozottan figyeljen az ásványi anyagok pótlására is!

Testünk hőmérsékletének állandó, normál tartományban tartásának egyik legfőbb eszköze az izzadás. A létfontosságú folyamat velejárójaként azonban szervezetünk folyadékot, továbbá különböző ásványi sókat (elektrolitokat) is veszít, szélsőséges esetben veszélyeztetve szervezetünk más élettani folyamatait.

Az izzadás elsősorban – a párolgás hőelvonó hatásán keresztül – testünk hűtésére szolgál, meleg környezetben és intenzív testmozgás során. Az izzadást szabályozó agyi hipotalamusz a test maghőmérsékletének változásán kívül azonban a fizikai aktivitásra, továbbá érzelmi- és hormonhatásra is reagál.

Az emberi bőr több millió izzadságmirigyet tartalmaz testszerte. Kiválasztási módjuk alapján háromféle mirigyet különböztetünk meg. Az ekrin típusúak legsűrűbben az arcon, tenyéren, talpon és a hónaljban helyezkednek el, míg az apokrinek a hónaljban és a genitális tájékon találhatóak. Ugyancsak ezekben a régiókban fordulnak elő, jóval kisebb arányban a kevert, apoekrin mirigyek.

Intenzív fizikai aktivitás során több liter (0,5-2l/h) folyadékot is veszíthetünk, nagyrészt izzadás által. Az izzadság hipotóniás oldat, nagy része víz, kismértékben elektrolitokat tartalmaz. Ezek főként nátrium, klór, kálium, magnézium, valamint igen kis mennyiségű vas, cink és réz.

Az izzadás mértéke külső körülményektől (hőmérséklet, páratartalom) is függ, azonban   az egyéni tényező is szerepet játszik. Az izzadság összetétele még inkább eltérő személyenként: elektrolit tartalma átlagosan 1150 mg/l, de ez egyéntől függően lehet 450 mg/l, de akár 2300 mg/l is. A helyes folyadék- és elektrolitpótlás során mind a külső, mind a személyes tényezőket figyelembe kell venni. 

Mit tehetünk a dehidráció és az elektrolithiány elkerülése érdekében?

Kevésbé intenzív testedzés során, amikor a sóvesztés mértéke alacsonyabb, csapvíz is elegendő a dehidráció megelőzése érdekében. A kis mennyiségű elektrolit-vesztést nem kell pótolni, az élelmiszerekkel naponta bejutó só mennyisége ezt fedezi.

Igen intenzív, órákig tartó edzés során, ha a sóvesztés mértéke nagyobb (kiváltképp, ha a külső hőmérséklet is magas), a víz mellett az elektrolitpótlás is fontos szerepet kap. Ritka esetben, intenzív izzadást követően súlyos tünetekkel járó hiponatrémia alakulhat ki, ezt hivatott kivédeni a sportitalok elektrolit-tartalma.

Nemcsak edzés után, de előtte és közben (240-350ml 20 percenként) is ajánlatos a folyadékpótlás, ha a fizikai aktivitás időtartama egy óránál is hosszabb. Ilyenkor már érdemes elektrolit és glükóz tartalmú italt választani csapvíz helyett. Amennyiben ilyen nem elérhető, külön-külön is pótolhatóak, ásványvíz, vagy csapvíz fogyasztásával, illetve különböző ásványi anyagokat tartalmazó készítmények szedésével.

A pótlásra választott készítmények megfelelő mennyisége és összetétele is egyaránt fontos.
A kelleténél több, vagy kevesebb folyadék fogyasztása káros lehet.

Az izzadási ráta - A helyes mennyiség kiválasztásában segít, ha megmérjük az edzés előtti és utáni súlyunkat és kiszámoljuk az úgynevezett izzadási rátánkat. A még precízebb kalkuláláshoz különféle tesztek és táblázatok állnak rendelkezésünkre, amelyek segítségével akár az izzadással vesztett elektrolit mennyisége is meghatározható.

Az edzés után az elfogyasztandó folyadékmennyiséget nem egyszerre, hanem fokozatosan, néhány óra alatt célszerű pótolni. Kerülendőek a cukros üdítők, az alkohol, valamint a koffein tartalmú italok, hiszen ezek vízhajtó hatásúak.

Szerző: G. A. újságíró
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó háziorvos

Forrás:

2022.07.06.

WPh/C/2022-34 Lezárás dátuma: 2022.06.28.

© 2022 Wörwag Pharma Kft. - Az oldalon található információk kizárólag általános tájékoztatásra szolgálnak, semmilyen módon nem helyettesítik az orvosi konzultációt, vizsgálatokat és az orvosi diagnózis felállítását. Az oldal tartalma önmagában nem használható fel betegség megállapítására és kezelés megkezdésére. További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez.