Hogyan előzhető meg a magnéziumhiány gluténérzékenyeknél?

A gluténérzékenység (cöliákia) olyan autoimmun eredetű emésztőrendszeri betegség, amely során az egyes gabonafélékben megtalálható glutén fogyasztása vált ki panaszokat. Ha a beteg gluténtartalmú ételt fogyaszt, az immunrendszer antitesteket kezd el termelni egyik összetevője, a gliadin nevű fehérje ellen. A folyamat a vékonybélben megy végbe, az antitestek a bélnyálkahártya gyulladását, hosszabb távon pedig a bélbolyhok pusztulását okozhatják. Mindez csökkenti a tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok – köztük a magnézium – felszívódását, ami megnöveli a hiánybetegségek kialakulásának kockázatát. 

A magnéziumot a szervezetünk legalább 300 enzimrendszerben használja, elengedhetetlen az energia és glükóz anyagcseréhez, a csontok egészségének megőrzéséhez, a tápanyagok felszívódásának elősegítéséhez, valamint az egészséges izomösszehúzódáshoz, véralvadáshoz, a fogzománc képződéshez és az immunrendszer működéséhez. A cukorbetegek és a szív-érrendszeri betegséggel élők számára különösen fontos az optimális magnéziumszint fenntartása, mivel a glükóz-anyagcserében és az izomműködésben játszott szerepe miatt hiánya összefüggésben állhat a vércukorszint ingadozásával, a szívritmuszavarokkal, a magas vérnyomással is.

A glutén-itolerancia tüntei

  • emésztőrendszeri problémák – puffadás,  hasmenés vagy székrekedés
  • vashiány – szédülés, fáradtság
  • fejlődésben való elmaradás

A magnézium a vékonybélben szívódik fel a táplálékból, ám a fenti folyamat eredményeképp a gluténérzékenyek a bélbolyhok károsodása miatt nem jutnak elegendő mennyiséghez a nyomelemből, kiegyensúlyozott táplálkozás mellett sem.

A gluténmentes étrenddel a magnéziumhiány kockázata tovább nő, mivel a legtöbb gluténmentes termékben alkalmazott finomított gabonákból és keményítőkből az ásványi anyagokban gazdag csírát és korpát eltávolították, így azok alacsony magnéziumtartalmúak. Ezért is kiemelten fontos, hogy az érintett betegek étrendjében rendszeresen szerepeljenek a magas magnéziumtartalmú ételek. Ne feledje, hogy a magnézium felszívódásának elősegítéséhez B1, B6, D3 vitaminokra és szelénre is szüksége van!

Mit tehet a magnéziumhiány megelőzéséért?

Szerencsére számtalan gluténmentes étel tartalmaz magnéziumot, beleértve az olyan gabonaféléket is, mint a hajdina vagy a köles. Legalább napi 5 adag az alábbi élelmiszerekből fedezi az ajánlott napi magnéziumszükségletet:

  • 1/2 csésze teljes kiőrlésű hajdinaliszt
  • 1/2 csésze gluténmentes zab
  • 1/2 csésze quinoa
  • 1/2 csésze főtt spenót
  • 1/2 csésze főtt köles
  • 1 csésze lencse
  • 1 csésze főtt bab
  • 1 csésze barnarizs
  • 2 dl natúr sovány joghurt
  • 2 közepes banán
  • 80 g laposhal vagy lazac
  • 30 g pörkölt mandula, dió, mogyoró
  • 1 közepes héjában sült krumpli
  • 2 szelet teljes kiőrlésű, gluténmentes kenyér

A magnézium készítményekből ma már gluténmentes verziók is kaphatók. Mielőtt azonban bármilyen készítményt kezdene szedni, beszéljen orvosával arról, hogy mit és milyen mennyiségben ajánl.

Az ajánlott napi magnéziumbevitel:

  • 0-6 hó – 30 mg
  • 7-12 hó – 75 mg
  • 1-3 év – 80 mg
  • 4-8 év – 130 mg
  • 9-13 év – 240 mg
  • 14-18 év – fiúk 410 mg, lányok 360 mg
  • 19 év felett– férfiak 400 mg, nők 310 mg
  • terhesség/szoptatás – 360 mg

 

 

Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Forrás:
Kristen Stewart: Celiac Disease: How to Maintain Good Nutrition (everydayhealth.com)
Aude Seynt Martin: Gluten Intolerance and Mineral Deficiency (onlinehealthmag.com)


2020.01.03.

© 2020 WÖRWAG Pharma Kft. - Az oldalon található információk kizárólag általános tájékoztatásra szolgálnak, semmilyen módon nem helyettesítik az orvosi konzultációt, vizsgálatokat és az orvosi diagnózis felállítását. Az oldal tartalma önmagában nem használható fel betegség megállapítására és kezelés megkezdésére. További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez.