Laktózmentesen is gondoskodhat egészségéről

A laktózintoleranciában szenvedők többsége kerüli a tejtermékek fogyasztását, de kevesen tudják, hogy a gyógyszerek és étrendkiegészítők is gyakran tartalmaznak laktózt. A kis mennyiség miatt az esetek többségében ez nem okoz problémát, ám amennyiben különösen érzékeny, vagy több gyógyszert is kell szednie, érdemes laktózmentes készítményt választania.

A tej kiváló fehérje, kalcium, kálium, magnézium és D-vitamin forrás is, ezért a cukorbeteg étrendnek is természetes részét képezi. Az emberek egy része azonban csökkent mértékben rendelkezik az elsősorban a tejtermékekben megtalálható laktóz lebontásához szükséges speciális enzimmel, a laktázzal.

A laktóz intoleranciások szervezetében ezért a tejtermékek fogyasztása után kellemetlen panaszok jelentkeznek: puffadás, gázképződés, hasmenés vagy émelygés. A tünetek súlyossága és az érzékenység mértéke egyénfüggő. Van, akinek kis mennyiségű laktóz fogyasztása nem okoz gondot, mások minden alkalommal tapasztalják a tüneteket, és vannak, akiknél csak akkor jelentkeznek a panaszok, ha nagy mennyiségben és éhgyomorra fogyasztanak laktóz tartalmú élelmiszert.

Laktóz a gyógyszerekben

A laktózt inaktív összetevőként használják a gyógyszerekben. A laktóz egyfajta vivőanyag (főleg a tablettákban és kapszulákban), mely a lenyelést vagy formázást könnyítendő állagot vagy textúrát ad a gyógyszernek.

Becslések szerint a vényköteles gyógyszerek 20 százaléka, míg a vénymentesek 6 százaléka tartalmaz laktózt. Ide tartozik sok fogamzásgátló tabletta, és olyan gyomorproblémák kezelésére szolgáló készítmény, mint a savas reflux vagy bélgáz.  

A legtöbb laktózintolerancia esetén kis mennyiségű laktóz emésztésének nincs káros hatása. A laktózintoleranciában szenvedők általában 12-18 gramm laktózt tolerálnak, mely kb. egy csésze tejben található laktóz mennyisége.

A gyógyszerek ennél általában kevesebb laktózt tartalmaznak, így nem okoznak kellemetlenséget. Ha azonban több gyógyszert is szed, előfordulhatnak gyomorpanaszok.

Mi lehet a megoldás?

Lehetőség szerint csak laktózmentes tejtermékeket fogyasszon, készételek vásárlásánál alaposan olvassa át az összetevők listáját és kerülje azokat a termékeket, melyek tejsavót, tejport, kazeint, vajat, sajtot, laktózt, nugátot vagy egyéb, tejből készült összetevőt tartalmaznak!

Ha rendkívül érzékeny a laktózra, az nehézséget jelenthet a gyógyszerszedésben is. A gyógyszerei bevétele után figyelje az olyan jeleket, mint a gázképződés, hasmenés vagy émelygés. Szükség esetén lehetőség szerint használjon laktózmentes változatot, illetve beszéljen orvosával, aki valószínűleg más összetételű gyógyszert fog felírni Önnek. Számos olyan készítmény létezik, amely nem tartalmaz laktózt, ezt fel is tüntetik a termék leírásában.

Érdemes lehet laktáz enzim-kiegészítőt is szednie, ami segít a szervezetnek a laktóz tartalmú gyógyszerek lebontásában. 

Összeállította: Cs. K., fordító
Lektorálta: Dr. Tanczer Tímea, diabetológus szakorvos

Forrás:

2020.06.03.

© 2020 Wörwag Pharma Kft. - Az oldalon található információk kizárólag általános tájékoztatásra szolgálnak, semmilyen módon nem helyettesítik az orvosi konzultációt, vizsgálatokat és az orvosi diagnózis felállítását. Az oldal tartalma önmagában nem használható fel betegség megállapítására és kezelés megkezdésére. További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez.