Mi okozhat vashiányt?

A vas a vérképzéshez, a vörösvérsejtek oxigénszállító funkciójának ellátáshoz nélkülözhetetlen biofaktor, a vashiányos állapot pedig a vérszegénység egyik legfőbb, igen gyakori oka napjainkban is. Hogyan pótolhatjuk a vasat szervezetünkben és miért lehet fontos az orvosi kontroll?

A vas az életműködéseinkhez elhanyagolhatatlan elem, ám szervezetünk nem képes az előállítására, ezért táplálékkal, szükség esetén vaspótlással, kívülről kell bejuttatnunk.  Átlagosan napi 12-14 mg vas bevitelére van szüksége szervezetünknek, ám nemünktől, életkorunktól, egészségi állapotunktól függően ennél alacsonyabb, vagy magasabb is lehet az ajánlott mennyiség. A menopauza előtti, különösen várandós vagy szoptató nők esetében a legmagasabb a vasigény, 16 mg naponta.

A vashiány jelei és tünetei a következők lehetnek:

  • Extrém fáradtság
  • Gyengeség
  • Sápadt bőr
  • Mellkasi fájdalom, gyors szívverés vagy légszomj
  • Fejfájás, szédülés
  • Hideg kezek és lábak
  • Nyelvfájdalom, nyelvgyulladás  
  • Törékeny körmök
  • Szokatlan vágy a nem tápláló anyagok, például jég, szennyeződés vagy keményítő után
  • Rossz étvágy, különösen vashiányos vérszegénységben szenvedő csecsemőknél és gyermekeknél

Az időben fel nem ismert, kezeletlen hiányállapot vérszegénységet okozhat. A vérszegénység súlyosabb esetben nyugalomban is jelentkező fulladást, nehézlégzést, mellkasi panaszt, továbbá szapora szívműködést eredményezhet. Gyanú esetén a vashiány vérvétellel igazolható, laboratóriumi körülmények között.

Miért alakulhat ki vashiány?

Ahogy a hiánybetegségeknél általában, az elégtelen bevitel, a rossz felszívódás és a fokozott felhasználás is okozhat hiányállapotot.

Az elégtelen bevitel rossz tápanyag-összetétel, egyoldalú táplálkozás miatt jöhet létre, különösen vegetáriánusok/vegánok esetében.

A különböző bélrendszeri betegségekkel, felszívódási zavarokkal élők esetében a bevitt vas hasznosulása a probléma. Eredményezheti gluténérzékenység, vagy valamilyen emésztőszervi gyulladás. Tudni kell azt is, hogy a vas csak C-vitamin jelenlétében képes megfelelően hasznosulni.

Fokozott a vasfelhasználás nők esetében: a kamaszkortól a menopauza időszakáig, a menstruáció miatti vérveszteség pótlása miatt, továbbá terhesség és szoptatás esetén az új élet táplálása miatt is. Ezen kívül, bármilyen vérveszteség (belső vérzés, baleset vagy véradás) fokozott vas-szükségletet jelent.

Miért érdemes orvoshoz fordulni?

Ideális esetben a vasban gazdag élelmiszerek (vörös húsok, máj, hüvelyesek) fogyasztásával hozzájárulhatunk a vas megfelelő mértékű beviteléhez, a súlyos háttérbetegség nélküli vashiány pedig tablettában szedett vasbevitellel is rendezhető. Egyszerű megoldásnak tűnhet a patikákban és drogériákban is kapható étrendkiegészítőkkel fokozni a vasbevitelt, ám ennek számos veszélye is lehet. Ha Önnél vagy gyermekénél vashiányra utaló tünetek jelentkeznek, először inkább keresse fel háziorvosát ahelyett, hogy saját maga kezdené el a   vaspótlást.

A vasterápiát orvosi javaslatra ajánlott indítani és orvosi felügyelet mellett folytatni, mivel a szervezet vassal való túlterhelése szintén veszélyes lehet. A vas túlzott felhalmozódása   károsíthatja a májat, a szívizmot és a beleket, utóbbi anyagcserezavarral járhat. Orvosa meghatározott ideig rendelheti el a vas pótlását (általában 4-6 hónap), illetve meghatározza a dózis pontos adagolását is. Mivel eltérő a szervezet vasigénye, ezért szakember határozhatja meg pontosan az Önnek személy szerint szükséges mennyiséget, megelőzve a vasmérgezés kialakulását.

Végül, de nem utolsó sorban, figyelni kell rá, hogy a vashiány sokszor csak tünet, és az okot kell keresni! Szájon át szedhető készítmények szedése előtt ezért konzultáljon orvosával, aki szükség esetén egy rejtett alapbetegségre is fényt deríthet.

Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Forrás: 

WPh/C/2022-10 Lezárás dátuma: 2022.02.21.

© 2022 Wörwag Pharma Kft. - Az oldalon található információk kizárólag általános tájékoztatásra szolgálnak, semmilyen módon nem helyettesítik az orvosi konzultációt, vizsgálatokat és az orvosi diagnózis felállítását. Az oldal tartalma önmagában nem használható fel betegség megállapítására és kezelés megkezdésére. További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez.