Miért fontos a cink?

A cink kiemelten fontos az anyagcsere-folyamatok megfelelő biztosításában, több száz enzim nélkülözhetetlen alkotóeleme. Közvetetten ugyan, de részt vesz a vércukorszint szabályozásában is.

A cink szerepe rendkívül sokoldalú: a fehérjeszintézis mellett az egyik legfontosabb antioxidáns enzim: megfelelő jelenléte pozitívan hat a vércukor szabályozására, a vérzsírok szintjére; csökkenti a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás következtében kialakuló panaszokat; sőt, bőr-és hajproblémák esetén is érdemes cinket fogyasztani.

Miben található cink?

Ott van a fehérjékben gazdag ételekben. A legnagyobb mennyiségben a húsételekben (marha és csirke), valamint a halakban, hüvelyesekben, a búza korpában, a spenótban, spárgában, gombában, mogyoróban, dióban, napraforgó magban, zabban, tojásban, tejben, sajtokban, stb. található meg.

Arra azonban figyelni kell, hogy ennek a nyomelemnek a szervezetben történő felszívódása és hasznosulása nem teljes értékű (vizes oldatban kb. 60 százalékos, a különböző ételekből azonban csupán átlagosan 30 százalékos). Ráadásul a magas rosttartalmú élelmiszerek tartós fogyasztása rontja a felszívódás sebességét és mértékét. Ettől nem igazán kell tartanunk, ugyanis egy 2018-ban készült felmérésből kiderült: „Az átlagos magyar ember napi rostfogyasztása nem éri el az ideálisnak tekinthető 25-35 grammot. Többek között teljes kiőrlésű pékáruból, tésztákból, és egyéb teljes értékű gabona köretekből, zöldségekből, gyümölcsökből nyerhetnénk rostot.” (A hazai táplálkozási szokásokat és az alapvető táplálkozási ismereteket vizsgáló felmérés, 4 787 tizennyolc év feletti felnőtt részvételével).

Mikor kell és mikor nem szükséges pótolni?

A napi ajánlott cinkbevitel nemenként, életkoronként eltérő! 1 éves kor alatt 3-5 mg, 2 és 10 év között 6-7 mg, serdülőkorban 9-11 mg a napi javasolt bevitel. Felnőttkorban 10-13 mg az ajánlott mennyiség, azonban krónikus betegségek (pl. cukorbetegség) esetén 15 mg-ban határozható meg az optimális napi bevitel.

Egyoldalú táplálkozás, illetve a hideg évszakokban, az influenzaszerű megbetegedések idején a cink pótlására lehet szükség. A cukorbetegek könnyebben elkaphatnak bizonyos fertőzéseket, különösen akkor, ha átmenetileg romlik a szénhidrát-anyagcsere helyzetük, ugyanis a magas vércukorszint kedvez a baktériumok, gombák, illetve egyéb kórokozók elszaporodásának.

A szükségesnél kisebb mennyiségű cink bevitele csökkenti a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet; szárazabbá válik a bőr, ekcémás lehet; a haj és a köröm is veszít erejéből. Felborulhat a hormonháztartás egyensúlya, a cukorbetegekre nézve pedig negatív irányba befolyásolja a hasnyálmirigy inzulintermelését és annak hatékonyságát. Egyébként is gondolniuk kell a diabétesszel élőknek arra, hogy a vizelettel több cink távozik a szervezetből, több más nyomelemmel együtt, így fontos figyelniük a pótlásra. A diabetológusok ezért azt tanácsolják, hogy évente egy vagy két alkalommal meg kell nézni a vér cinktartalmát.

Amennyiben túlzott mértékű a bevitel, hányinger, hányás léphet fel, tartós túladagolás esetén rézhiány jöhet létre.

Érdemes kikérnie orvosa vagy gyógyszerésze tanácsát, mielőtt cinktartalmú készítményt szed.

Szerző: Tóth András
Szakértő: Szarka Dorottya dietetikus

Források:
Decsi Tamás (szerk.): A beteg gyermek táplálása, Medicina Kiadó (2009)
Dr. Kónya Judit: Cink, miért van rá szükség? (2017)
Informed: Magas cukor baj nélkül
(2002)

2018.12.10.

© 2018 Wörwag Pharma Kft. - Az oldalon található információk kizárólag általános tájékoztatásra szolgálnak, semmilyen módon nem helyettesítik az orvosi konzultációt, vizsgálatokat és az orvosi diagnózis felállítását. Az oldal tartalma önmagában nem használható fel betegség megállapítására és kezelés megkezdésére. További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez.