Miért fontos a vitaminok és ásványi anyagok pótlása a cukorbetegek számára?

A cukorbetegek körében a gyógyszeres terápia kiegészítésre bizonyos vitaminok és ásványi anyagok alkalmazása is bizonyítottan előnyös lehet. Ezek elősegíthetik a kezelés hatékonyságát, javíthatják a szövetek inzulinérzékenységét.

A legszerencsésebb, ha a vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz természetes úton, a táplálékokból jutunk hozzá, ám bizonyos esetekben (pl. fokozott felhasználás, nem kellően kiegyensúlyozott táplálkozás, gyermekvárás, stb.) előnyös lehet, ha a szervezetünk számára szükséges mennyiséget pótoljuk.

Az étrend-kiegészítők ugyanakkor nem helyettesíthetik a gyógyszeres kezelést, melynek elhagyása veszélyeztetheti az egészségét. Mielőtt bármilyen étrend-kiegészítőt kezdene szedni, kérdezze meg orvosát, hogy alkalmazása biztonságos-e a felírt gyógyszerek mellett.

Az alábbi vitaminok, mikro- és makroelemek ígéretesek cukorbetegség esetén:

B-vitaminok – Sok cukorbetegnél áll fenn B-vitamin hiány, mely növeli a cukorbetegség bizonyos szövődményeinek kockázatát. A B-vitaminok idegrendszeri szerepük miatt jótékony hatásúak diabéteszes neuropátiában. A B-vitaminok családjának tagjai előnyös hatású, nélkülözhetetlen vitaminok.

C-vitamin – Az 1-es típusú cukorbetegek általában C-vitamin hiányban szenvednek. A C-vitamin véráramban történő növelése csökkenti a szorbitol mennyiséget.

Cink – Kulcsfontosságú az inzulin anyagcserében. A cinkhiány hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez.

D-vitamin – Tanulmányok szerint fokozza az inzulin érzékenységet, ami nélkülözhetetlen a vércukorszint szabályozásában. Az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásában már bizonyított, hogy a D-vitamin bevitellel a kialakulás kockázata csökkenthető, 2-es típusú cukorbetegség esetén is szerepe van a patomechanizmusában, de még további vizsgálatok folynak ennek megerősítésére.

Karnitin - Elősegíti a zsírsavak lebontását, csökkenti a koleszterinszintet és megköti az acilmaradékokat.

Króm - Nélkülözhetetlen nyomelem, a szénhidrát metabolizmusában vesz részt. Hasznos a prediabéteszes állapotban és terhességi cukorbetegségben is. Tapasztalatok alapján csökkenti az étvágyat, javítja az inzulin érzékenységet. Kis mennyiségben biztonságos, de nagy dózisban vesekárosodást is okozhat.

Kálium – Az inzulin szervezetbe történő bejuttatása káliumhiányt okozhat. Kálium pótlással javul az inzulinérzékenység és a hormon hatása.

Mangán – A cukorbetegeknél gyakori a mangánhiány, mely kulcsfontosságú abban, hogy a test enzimjei hogyan kezelik a glükóz-anyagcserét.

Magnézium – Közvetlenül befolyásolja a 2-es típusú cukorbetegek vércukorszintjét. A magnéziumhiány megszakíthatja az inzulinszekréciós folyamatot és növeli az inzulinrezisztenciát. Hiánya gyorsítja a cukorbetegség kialakulását is, mert nem tud kellő mennyiségben kialakulni az inzulin.

Q10 koenzim - A szervezetben természetesen előforduló vegyület, mely segíti a szénhidrát anyagcserét, csökkenti a vércukorszintet, oxigenizálja a vért, így segíthet a diabéteszes retinopátia egyes eseteiben.

Taurin – 1-es típusú cukorbetegeknél gyakori az alacsony taurinszint, mely növelheti a szívbetegségek kockázatát. A taurin javítja a vér viszkozitásának szintjét.

Összeállította: Cs. K. szakfordító
Lektorálta: Dr. Tänczer Tímea, diabetológus szakorvos

Forrás:

2020.04.27.

© 2020 Wörwag Pharma Kft. - Az oldalon található információk kizárólag általános tájékoztatásra szolgálnak, semmilyen módon nem helyettesítik az orvosi konzultációt, vizsgálatokat és az orvosi diagnózis felállítását. Az oldal tartalma önmagában nem használható fel betegség megállapítására és kezelés megkezdésére. További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez.