Miért fontos az urea a bőrápolásban?

Az egészséges bőr kulcsa a szervezet, ezen belül is a bőr kellően hidrált állapota. Az urea - más néven karbamid - főként keratolitikus és hidratáló tulajdonságai miatt ismert és használt a bőrgyógyászatban, azaz egyszerre gyengéden hámlaszt és hidratál. Feladata a megfelelő hidratáltság megőrzése, a bőr rugalmasan, puhán és fiatalon tartása. 

Mi az urea?

Az urea  a bőr felszíni rétegében természetesen előforduló anyag, amely elősegíti a bőr hidratálását, védelmét és hatékony működését. A bőr természetes hidratáló rendszere 40% aminosavakból, 12% nátrium-piroglutaminsavból, 9% glicerinből és 8,5 % ureából áll. Ezek mind vízmegkötő tulajdonságú anyagok.

Mint a bőrünk sok más, természetesen előforduló összetevőjének, az ureának is csökken a mennyisége az életkor előrehaladtával, hajlamosabbá téve a bőrt a kiszáradásra, ráncosodásra.

A száraz bőr olaj- és vízhiánya miatt a bőr külső rétege repedezett és viszkető lesz. A csökkent urea-szint alacsonyabb vízmegkötő képességgel jár, ami durvaságot, hámlást és irritációt okoz.

Hogyan fejti ki hatását?

Az egészséges bőrben az urea koncentrációja 28 mikrogram/négyzetcentiméter, ami száraz bőr vagy psoriasis esetén akár 40-50 százalékkal, ekcémásoknál pedig 85 százalékkal is alacsonyabb lehet.

Az urea emellett csökkenti a bőr nátrium-lauril-szulfát iránti érzékenységét, mely nem más, mint egy nagyon erős tisztítószer, amiről ismert, hogy kontakt dermatitiszt okoz.  

Bizonyított, hogy az urea segíti az alábbi állapotok kezelését:

 • atópiás dermatitisz (ekcéma)
 • kontakt dermatitisz
 • szeborrheás dermatitisz (fokozott faggyútermeléssel járó bőrgyulladás)
 • xerosis (száraz bőr)
 • pikkelysömör
 • ichthyosis (a bőr hámlásának zavara)
 • körömgomba
 • tinea pedis (a láb gombás megbetegedése)
 • keratosis (elszarusodással járó bőrelváltozás)
 • pruritus (viszketés)

Az urea egyszerre működik külsőleg és sejtszinten is. Bőrre alkalmazva a legtöbb hidratáló szerhez hasonlóan a vízvesztést csökkenti, de kiterjedt hatással van a bőr belső működésére is. A bőrön alkalmazva áthatol a szarurétegen, ahol  növeli a bőr nedvességvisszatartását és rehidratál. Ez segít a sejtciklus szabályozásában, ösztönözve a természetes hámlasztást, miközben szabályozza a bőrfelszínen lévő mikroflórát, hogy a védő savköpeny ép maradjon.

Diabéteszes bőr és urea

A diabéteszes betegek kb. 40 százaléka szenved száraz bőrtől, ami fokozza a fertőzésekkel szembeni érzékenységet és a nehezen gyógyuló sebek kialakulásának kockázatát. Ennek egyik oka, hogy a magas vércukorszint károsítja az ereket, idegeket, és a bőr védelmi funkciója is sérül. Ennek következtében az idegkárosodás miatt nehezebben észlelt kisebb sérüléseket könnyebben támadják meg a baktériumok, gombák, ami sebfertőződést okoz, valamint a diabétesz miatt gyengült immunrendszer is hajlamosít a fertőzésekre.

Az urea bőrápoló hatása

Hidrofil – A karbamid molekula hidrátburkot tud képezni, ami segít csökkenteni a bőrön át vesztett víz mennyiségét. Molekuláris szinten az urea kölcsönhatásba lép az aminosavakkal és a polipeptidekkel  a bőrben, ami fontos az érzékeny szövetek hidratálásához.

Javítja a bőr védőfunkcióit – Erősíti a bőrsejtek megújulását, ezzel a bőr védelmi funkcióját.

Természetes hámlasztó – Erőteljes keratolitikus tulajdonságokkal rendelkezik, melyek hidratáló tulajdonságával kombinálva hatékony hidratáló és hámlasztó kezelést jelentenek a bőr számára. Segíti más összetevők mélyebbre jutását, miközben a tejsavval együttműködve aktívan eltávolítja a halott bőrsejteket, javítva az epidermisz (felhám) sejtmegújulását, a bőr vízmegkötő képességét, azaz belülről újítja meg a bőrt.

Penetrációt elősegítő – Segít,hogy bizonyos bőrápoló összetevők könnyebben jussanak a bőrbe.

Természetes hidratáló – A bőrszárazság oka gyakran az urea mennyiség csökkenése a bőr szöveteiben, ami bőrfeszülést és hámlást okozhat. Az urea tartalmú készítmények ilyenkor természetes hidratáló hatásuk miatt azonnali megkönnyebbülést nyújtanak a száraz bőrnek.
 

Összeállította: Cs. K. szakfordító
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Forrás:

 • Urea: a comprehensive review of the clinical literature (escholarship.org)
 • Dermatologic uses of urea (ncbi.nlm.nih.gov)
 • Cheryl Lee Eberting, Garrett Coman and Nicholas Blickenstaff - Repairing a Compromised Skin Barrier in Dermatitis: Leveraging the Skin’s Ability to Heal Itself (longdom.org)
 • Department of Dermatology, University Hospital, Uppsala, Sweden - Urea-containing moisturizers influence barrier properties of normal skin (ncbi.nlm.nih.gov)

2020.05.06.

© 2020 Wörwag Pharma Kft. - Az oldalon található információk kizárólag általános tájékoztatásra szolgálnak, semmilyen módon nem helyettesítik az orvosi konzultációt, vizsgálatokat és az orvosi diagnózis felállítását. Az oldal tartalma önmagában nem használható fel betegség megállapítására és kezelés megkezdésére. További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez.