Miért hatékony az idegekre a B-vitamin?

A B1-vitamin (tiamin), illetve annak zsíroldékony formája (benfotiamin) serkenti a szénhidrát-anyagcsere kulcsenzimeinek működését, gátolja a toxikus hatású fehérjék képződését, ezért előnyös hatású a diabéteszes neuropátia oki kezelésében is.

Amennyiben károsodnak az idegek, nem lesz megfelelő az agy, az izmok, a bőr, a zsigerek és az erek közötti kommunikáció, ami fájdalomhoz, de akár érzéketlenséghez is vezethet. A diabéteszes neuropátia kezelésénél tehát lényeges az idegrendszerre előnyösen ható B-vitaminok pótlása, hiszen ha kialakul a hiány, igen magas kockázatnak van kitéve a cukorbeteg.

Hiánytünetei kezdetben igen jellegzetesek: étvágytalanság, lehangoltság, gyengeség, hányinger, súlyosabb esetben pedig izomgyengeség, az idegi funkciók károsodása, növelve a fájdalmat a különböző idegrendszeri betegségek esetén, és még ennél is továbbmegyünk: akár szív- és érrendszeri panaszok is kialakulhatnak.

Németországban tanulmányozták a B-vitaminok szerepét: 12 hetes kezelést (B1, B6- és B12-vitamint) alkalmaztak cukorbetegeknél: kiderült, hogy a kezelés végére jelentősen csökkentek a diabéteszes neuropátia tünetei.

Miben található B-vitamin?

Hiányuk kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás esetén ritkán fordul elő, de például felszívódási zavarokban, valamint különböző gyógyszerkölcsönhatások esetén (antibiotikumok, fogamzásgátlók szedése mellett) csökkenhet a B-vitaminok szintje. Jelentős tény, hogy cukorbetegekben és például alkoholbetegekben is csökken a szervezet B vitamin szintje.

A teljes kiőrlésű liszt, az ebből készült kenyér, valamint a sörélesztő és a búzacsíra is tartalmaz ilyen vízben oldódó vitamint. A teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztnek a hagyományos búzához viszonyítva magasabb vitamin- és ásványianyag-tartalma van, a B12-vitamin kivételével az összes B-vitamin-csoport megtalálható benne. Ott van a májban, a baromfi húsokban, gombában, hüvelyesekben, tejtermékekben.

Nem mindegy, mennyi hasznosul

Fontos tudni, hogy hő, azaz főzés vagy sütés közben a B-vitaminok egy része károsodhat, a kávé és alkohol pedig csökkenti a vitamin hatását. Idősebb korban rosszabb a B1-vitamin felszívódási aránya. Fokozott fogyasztásánál a bevitt C-vitamin mennyiségét is növelni kell.

Szükség esetén ezért ajánlott lehet vitaminkészítményt bejuttatni a szervezetbe. A tiamin, akárcsak a többi B-vitamin, vízben oldódó készítmény. Ebből adódóan kisebb mennyiségben hasznosul a szervezetben (maximum napi 10 mg tud felszívódni), ezért kevésbé hatékony, mint annak zsíroldékony formája, a benfotiamin. A benfotiamin előnye, hogy nem bontja el a tiamint bontó enzim, könnyen átjut az idegsejtek fehérjéből és zsírból álló falán, így zavartalanul kifejtheti hatását, nincs jellegzetes B vitamin szaga.

A napi beviteli ajánlás egészséges szervezetnek általában 1,5-2 mg a különböző B-vitaminok esetében, érdemes azonban kikérni kezelőorvosa tanácsát a vitaminok és ásványi anyagok pótlásáról, illetve arról is, milyen készítmény a megfelelő. B vitamin hiányos állapotokban ennél nagyobb mennyiséget kell a szervezetbe juttatni a hiány pótlására, a tünetek mérséklésére. Közös cél, hogy csökkenjen a fájdalom, javuljanak az érzészavarok.

Összeállította: Tóth András
Lektorálta: Dr. Tänczer Tímea diabetológus szakorvos

Forrás:
Dr. Winkler Gábor – Dr. Baranyi Éva: Cukorbetegek kézikönyve (SpringMed – 2006)
Dr. Valló Ágnes – Dr. Nemes János: Menedzserbetegségek (B + V Kft. – 2000)
Dr. Decsi Tamás: A beteg gyermek táplálása (Medicina – 2009)
Dr. Hermányi Zsolt: A cukorbetegség késői szövődménye – Neuropátia. (diabetes.hu)
Szőke Mária: Érezd jól magad a bőrödben! (diabetes.hu)
Dr. Zsuga Judit: A perifériás neuropátia és tünetei (WEBBeteg.hu)
Dietless.hu: B1-vitamin (tiamin): az agyserkentő.
Meggyógyulnék Blog: Hogyan előzheted meg a neuropátia kialakulását?

2019.04.08.

© 2019 Wörwag Pharma Kft. - Az oldalon található információk kizárólag általános tájékoztatásra szolgálnak, semmilyen módon nem helyettesítik az orvosi konzultációt, vizsgálatokat és az orvosi diagnózis felállítását. Az oldal tartalma önmagában nem használható fel betegség megállapítására és kezelés megkezdésére. További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez.