Mik azok a biofaktorok?

A biofaktorok a szervezet számára nélkülözhetetlen anyagok, amelyekre normál működéséhez szüksége van. A vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek tartoznak ide, így többek között a magnézium, a cink vagy a vas, továbbá vitaminszerű anyagok (pl. Q10-koenzim), aminosavak, zsírsavak és másodlagos növényi anyagok. Mikrotápanyagoknak is nevezik őket.

A biofaktorok közül néhányat a szervezet saját maga is képes előállítani, sokukhoz viszont csak táplálkozás útján juthatunk hozzá. Ez utóbbiakat esszenciális biofaktoroknak is nevezik. Nagy koncentrációban néhány biofaktor terápiás hatással rendelkezhet, vagyis gyógyszer jellegű lehet.

Milyen hatásai vannak a biofaktoroknak a szervezetben?

A biofaktorok létfontosságú szerepet töltenek be szervezetünkben és döntően hozzájárulnak az anyagcsere-folyamataink zavartalan működéséhez. Ezért a táplálkozástudományi társaságok kijelölték referenciaértékeiket, amelyeket be kell tartani annak érdekében, hogy az anyagcsere működése megfelelő legyen. 

A vas például nélkülözhetetlen a vörösvértestek képződéséhez, és ezáltal szervezetünk oxigénellátásához. A C-vitamin támogatja a vas felszívódását, szerepet játszik a sebgyógyulásban és antioxidáns is egyéb funkciói mellett.

Néhány biofaktor különféle módon támogatja az immunrendszer normál működését.

A D-vitamin – ami nevében vitamin, valójában hormon és a napfény segítségével szervezetünk maga állítja elő – segíti a bélrendszerből a kalcium, a foszfor és a magnézium felszívódását, és ez csupán egy a szervezetben betöltött számos szerepe közül. Az említett folyamaton keresztül tölti be fontos feladatát a csontok felépítésében. Különösen a csecsemőknek nagy a D-vitamin-igényük, hiszen növekedésükhöz is szükségük van rá. A B-vitaminok, így a B12-vitamin, a B6-vitamin és a folsav, továbbá a benfotiamin (a tiamin zsíroldékony előanyaga) egyebek mellett nagyban befolyásolják az idegműködést és -regenerációt, döntő szerepük van az energiatermelés, illetve a vérképzés során az egészséges állapot fenntartásában.

Hogyan alakul ki a biofaktorhiány?

Amennyiben odafigyel a kiegyensúlyozott táplálkozásra és az egészséges életmódra, a fontos biofaktorok hiánya jó eséllyel elkerülhető. A vitaminokra, ásványi anyagokra és nyomelemekre meghatározott hivatalos határértékek és fogyasztási ajánlások elsősorban az egészséges emberek átlagos szükségleteire vonatkoznak. Esetenként azonban a szervezet biofaktorigénye jelentősen nagyobb lehet olyan tényezőktől függően, amilyen az életkor, a nem, a testmozgás, az életmód (alkoholfogyasztás vagy nikotinfüggőség), bizonyos gyógyszerek alkalmazása. Vannak olyan élethelyzetek, amelyekben a szervezet igénye bizonyos ideig megnövekedett, vagy amelyben nem tudja megfelelően felvenni a bevitt biofaktorokat. Ezekben az esetekben a szokásos étrend mellett hiányállapot alakulhat ki, amelyet a megfelelő gyógyszerekkel kezelni kell. Ismert kockázati tényezők fennállása esetén elővigyázatosságból megelőző intézkedéseket kell fontolóra venni.

Kiket fenyeget leginkább a biofaktorhiány kialakulása?

Az olyan biofaktorokból, mint a vas, magnézium és folsav fokozott a szervezet igénye például terhesség és szoptatási időszak alatt. A növekedésben lévő gyermekeknek és a komoly stressznek kitett felnőtteknek is nagyobb mennyiségben van szükségük bizonyos biofaktorokra. Időseknél is gyakrabban léphetnek fel hiánytünetek, akik sok esetben egyébként is kevesebbet esznek, ráadásul életkoruk, valamint a gyógyszereik szedése miatt szervezetük kevesebb mikrotápanyagot képes felszívni. Az egyoldalúan táplálkozók és a cukorbetegek szintén veszélyeztetettek. A vegetariánusoknak, vegánoknak például kiemelten oda kell figyelniük arra, hogy megfelelő mennyiségű B12-vitamint vegyenek magukhoz, ugyanis ezt a vitamint majdnem kizárólag állati eredetű élelmiszerek tartalmazzák.

Bizonyos gyógyszerek hosszú távú alkalmazása gátolhatja a biofaktorok felszívódását vagy fokozhatja azok kiválasztását, így hosszú távon hiánytünetek megjelenéséhez vezethet. Ez a kölcsönhatás azzal magyarázható, hogy a gyógyszerek ugyanazokat a szállítási és anyagcsereutakat járják be a szervezetben, mint a vitaminok és ásványi anyagok. Az érintett gyógyszerek listája hosszú, ide tartoznak a fogamzásgátló tabletták, a diabétesz kezelésére használt bizonyos gyógyszerek, a gyomorsav termelését csökkentő készítmények, vagy a magas vérnyomás kezelésére szolgáló hatóanyagok némelyike. Ezeknek a gyógyszereknek a szedését gyakran rendelik el, ráadásul sok esetben éveken át szedni kell őket.

A diabétesz kezelésére használt gyógyszerek némelyike, vagy maga a diabétesz B12- és B1-vitamin-hiányt okozhat, ami hosszú távon érzészavarhoz és idegkárosodáshoz vezethet olyan súlyos következményekkel, mint a végtag amputáció.

Bizonyos hormonális fogamzásgátlók szedése B6-vitamin-, folsav- és magnéziumhiányt okoz, ami a vérerek károsodásának, valamint a trombózisnak, illetve a szív- és érrendszeri megbetegedéseknek a kockázatát növelheti. Ezért is ajánlott fogamzásgátló tabletta szedése mellett kerülni a további rizikófaktort jelentő dohányzást.

Ne kockáztasson!

Amennyiben laborvizsgálat során az derül ki, hogy bizonyos biofaktorokból súlyos hiányt szenved, elengedhetetlen, hogy orvosa javaslatának megfelelően pótolja a hiányzó vitaminokat és ásványi anyagokat. Ez igaz abban az esetben is, ha Ön az említett rizikócsoportok valamelyikébe tartozik, ebben az esetben a fontos biofaktorok megelőző jelleggel történő bevitele ajánlott, hogy hiányállapot ne alakulhasson ki.
A biofaktorok tudatos és célzott bevitelével feltölthető a már hiányt szenvedő szervezet, illetve megelőzhetők, vagy enyhíthetők az esetleges hiány okozta súlyos következmények.
Ha hosszú távon kell gyógyszert szednie, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét, hogy szüksége van-e mellette biofaktorok pótlására, és konkrétan melyekére!

Forrás:  Biofaktoren - wichtige Mikronährstoffe für unseren Körper

Csiba Krisztina szakfordító, lektorálta: Bak Marianna biológus


2019.09.23.

© 2019 Wörwag Pharma Kft. - Az oldalon található információk kizárólag általános tájékoztatásra szolgálnak, semmilyen módon nem helyettesítik az orvosi konzultációt, vizsgálatokat és az orvosi diagnózis felállítását. Az oldal tartalma önmagában nem használható fel betegség megállapítására és kezelés megkezdésére. További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez.