Mikor, mennyi D-vitaminra van szükségünk?

Életkoronként, évszakonként és speciális élethelyzetekben (például terhesség idején), vagy éppen diabétesz esetében is más-más mennyiségre van szüksége szervezetünknek. Mikor indokolt a D-vitamin pótlása?

A magyar lakosság döntő többsége D-vitamin-hiányban szenved: egyes kutatások szerint a felnőttek 94 százaléka, a gyermekek kétharmada nem szed elegendő napfényvitamint. Ahogyan egyre több a D-vitamin-hiányos, úgy a civilizációs betegségek egészségügyi kockázata is növekszik. Összefüggésbe hozták a súlyos hiányt a szív-és érrendszeri betegségek (pl. magas vérnyomás), az elhízás kockázatával is, illetve kutatták a diabétesz kockázatát is D-vitamin-hiány esetén. Ez az állapot nem okoz automatikusan cukorbetegséget, de elgondolkodtató, hogy a D-vitamin-hiányos gyermekek között magasabb az 1-es típusú diabétesz előfordulásának kockázata. A cukorbetegség „előszobájaként” is emlegetett inzulinrezisztencia szintén összefüggésben állhat ezzel, hiszen a kalcium és a napfényvitamin javíthat a vércukor-anyagcserén, azonban ez még egy kevéssé kutatott terület.

Miként szedjük?

A lakosság D-vitamin-szintje tél végére már nagyon alacsony, hiszen a raktárak 2-3 hónap alatt teljesen kiürülhetnek pótlás nélkül, ezért ősztől tavaszig nagyon fontos ennek a zsírban oldódó vitaminnak a pótlása.

Léteznek csepp, tabletta és kapszula formájában. A csecsemők és kisgyermekek csepp formájában kaphatják meg, a nagyobb gyermekek és a felnőttek tablettát választhatnak, leginkább D3-vitamin formájában.

Figyeljünk arra, hogy megfelelő kalcium-és magnéziumbevitellel jobban érvényesülnek a napfényvitamin kedvező hatásai, illetve az sem mindegy, mivel vesszük be a vitaminunkat: inkább vízzel vagy ásványvízzel, mint például gyümölcslével. 

Mennyi az annyi?

A hazai ajánlás napi D-vitamin-bevitelre (NE=Nemzetközi Egység, 1 NE = 0.025 μg D3-vitamin):

  • Csecsemők számára 400-1000 NE.
  • Gyerekkorban 600-1000 NE.
  • Felnőtteknél az ajánlott adag 1500-2000 NE egység, várandósság idején is hasonló mennyiség az ajánlott.

Ezek a mennyiségek kockázat nélkül adhatóak a téli időszakban, de akár egész évben is. A D-vitamin ugyan megtalálható a zsírosabb halakban, a halmájban, a tojás sárgájában, illetve néhány D-vitaminnal dúsított élelmiszerben (pl. margarinok, tejtermékek, teljes értékű gabonát tartalmazó cereáliák), de csupán táplálkozással nem tudunk elegendő mennyiséget bevinni a megfelelő D-vitamin ellátottsághoz.

A cukorbeteg nem tesz rosszat, ha kiegészíti a napi vitamin-ellátottságát D-vitamin készítménnyel, azonban ez nem helyettesítheti a betegség megfelelő kezelését. Érdemes szakorvossal konzultálni a megfelelő dózis meghatározásához.

Számos betegség vonatkozásában nagyobb jelentőséggel bír a D-vitamin, mint azt korábban gondolta az orvosi szakma, ezért kell nagyobb hangsúlyt kapnia, koncentrálva a megelőzésre már fiatalkorban is.

Összeállította: Tóth András
Szakértő: Dr. Tänczer Tímea diabetológus

Forrás:
Szakmai segítség: Fülöp Lili, a Cukorbetegközpont dietetikusa
Dr. Decsi Tamás: A beteg gyermek táplálása (Medicina Kiadó, 2009.)
Semmelweis Egyetem: A gyógyulási esély összefügg a D-vitamin szinttel
Semmelweis Egyetem: Gyermekkorban előzhető meg az időskori csontritkulás

2019.02.28.

© 2019 Wörwag Pharma Kft. - Az oldalon található információk kizárólag általános tájékoztatásra szolgálnak, semmilyen módon nem helyettesítik az orvosi konzultációt, vizsgálatokat és az orvosi diagnózis felállítását. Az oldal tartalma önmagában nem használható fel betegség megállapítására és kezelés megkezdésére. További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez.