Milyen betegségeket okoz a vitaminhiány a cukorbetegeknél?

Az egészségünkre a legnagyobb hatással az általunk elfogyasztott élelmiszerek vannak. A kiegyensúlyozott étrend különösen fontos a cukorbetegek számára. A cukorbetegeknél nagyobb a kockázata a szervkárosodásnak, látásproblémáknak, kardiovaszkuláris, vagy  vese megbetegedéseknek és idegkárosodásnak. Cukorbetegség esetén a tápanyaghiány is gyakoribb.  A napi étrend nem mindig biztosítja a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat a megfelelő mennyiségben.

A cukorbetegeknél alacsonyabb lehet a szervezet A-, B-, C- és E-vitamin tartalma, pedig ezek az antioxidáns hatású anyagok különféle anyagcserefolyamatokat szabályoznak. A vitamin- és ásványianyag-hiány befolyásolja az inzulinválaszt. Ezek figyelembevételével a cukorbetegeknek különösen fontos odafigyelni a megfelelő vitaminbevitelre, és a megfelelő vitaminkészítmény kiválasztására.

A-vitamin

Az A-vitamin és származékai támogatják a hasnyálmirigy béta-sejt funkcióját, elhárítják az oxidatív stresszt és segítik a májat a zsírok metabolizmusában. Kutatások szerint az A-vitamin hiánya a béta-sejtek nagyfokú elhalásához, az inzulintermelés leállásához és a vércukorszint jelentős megemelkedéséhez vezet. Ugyanakkor A-vitamin pótlással a béta-sejtek száma  stabilizálható lehet és a vércukorszint is visszaállhat a normális szintre.

B12-vitamin

Fontos szerepe van a vörösvértestek képződésében, az idegrendszeri működésben és a DNS szintézisében, valamint támogatja az emésztőrendszert a vércukorszint stabilan tartásában. A B12-vitamin hiányának tünetei a vérszegénység (normálisnál nagyobb vörösvérsejtek), fáradtság, étvágytalanság, depresszió, koncentrációs nehézség, memóriazavar, a száj és nyelv fájdalma, illetve a kezek és lábak zsibbadása. Az emésztőrendszer gyulladásos folyamatai és a metformin hosszú távú használata gátolják a vitamin felszívódását, emellett a hússzegény étrendet követők között is gyakori a B12 hiány, mivel az főként az állati termékekben található meg.

D-vitamin

Mindannyian tudjuk, hogy a kalcium építőeleme a csontoknak, a  kalcium felhasználásához a D-vitamin jelenléte szükséges. A cukorbetegségben a csonttörési kockázat fokozott, a D-vitamin hiánya pedig tovább fokozza a törések és az osteoporosis kockázatát, emellett rontja az inzulin érzékenységet, valamint gyengíti az immunrendszer működését, fokozva a fertőzések gyakoriságát. Kutatások bizonyítják, hogy  gyermekekben nagy dózisú  D-vitamin pótlás csökkenti az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. 2-es típusú cukorbetegek körében a megfelelő  D vitamin ellátottság irodalmi adatok alapján előnyös lehet.

E-vitamin

Az E-vitamin erős antioxidánsként működik, védi a sejteket a szabad gyökök káros hatásaival szemben és szorosan kapcsolódik az egészséges immunfunkcióhoz. Elősegíti a szem egészségét és megakadályozhatja az artériák károsodását azzal, hogy szabályozza a koleszterinszintet. A szívbetegségek, stroke és szívroham kockázata és a  csökkent  E-vitamin ellátottság között összefüggés lehet.

A diófélék, magvak és növényi olajok bőségesen tartalmaznak E-vitamint. Tudni kell azonban, hogy az E-vitamin szintetikus formája a természetben előforduló E-vitamin bioaktivitásának csak a felét tartalmazza.

Magnézium

A magnézium több mint 300 biokémiai reakcióhoz szükséges a szervezetben. Segít fenntartani az izom-és idegrendszer normál működését, szabályozza a szívritmust, támogatja az immunrendszert. Ezen kívül elősegíti az emésztést, a fehérjék, zsírok és szénhidrát felszívódását.

A magnéziumhiány inzulinrezisztenciát okozhat.

Jód

Segíti az anyagcserét és elengedhetetlen a pajzsmirigy működéséhez. A jódhiány súlygyarapodást, fáradtságot okoz. Bár a legtöbb sóhoz adnak jódot, az alacsony sótartalmú étrendben vagy a tengeri sót használók körében alacsony a jódbevitel.

Cink

A cinkhiány különösen az idősebbekre jellemző, illetve maga a cukorbetegség is cinkhiánnyal járhat. Ez azért jelent gondot, mert a cink fontos szerepet játszik az inzulin metabolizmusában.

Ne feledje, hogy a több nem mindig jobb! Mielőtt bármilyen készítményt kezdene el szedni, kérje ki orvosa véleményét! Egyes vitaminok és ásványi anyagok befolyásolhatják az egészségét és súlyosbíthatják a cukorbetegség tüneteit, ha felesleges mennyiségben fogyasztják őket.

A multivitaminok tápanyagai pedig bizonyos gyógyszerekkel kölcsönhatásba léphetnek. Az E-vitamint nem szabad antikoagulánsokkal, niaciannal, kemoterápiás és trombocitaellenes gyógyszerekkel együtt szedni. A C-vitamin kölcsönhatásba léphet más antioxidánsokkal, megemelve a vér lipidszintjét. Nagy adagban történő alkalmazása hasfájást, hasmenést és emésztési zavarokat okozhat!

Összeállította: Cs. K., fordító
Lektorálta: Dr. Tanczer Tímea, diabetológus szakorvos

Forrás:

2020.08.03.

© 2020 Wörwag Pharma Kft. - Az oldalon található információk kizárólag általános tájékoztatásra szolgálnak, semmilyen módon nem helyettesítik az orvosi konzultációt, vizsgálatokat és az orvosi diagnózis felállítását. Az oldal tartalma önmagában nem használható fel betegség megállapítására és kezelés megkezdésére. További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez.