Mire utalhat az izomgörcs?

Az izomgörcs kellemetlenségét bizonyára sokan tapasztalták már: ilyenkor az izomszövet tartósan összehúzódik, ezáltal elernyedésre csak több idő elteltével képes. Néha csak átmeneti tápanyag- és oxigénellátási zavart jelez a panasz és az ásványi anyagok pótlása is rendezi a problémát, más esetekben azonban valamilyen krónikus betegséghez kapcsolódóan jelentkezik.

Az izomgörcs oka általában az, hogy felborul az ionáramok egyensúlya az izomszövetekben, amelyhez a tápanyag- és oxigénellátási zavarok vezetnek.

  1. Legtöbbször az izom túlterhelésének következménye, ami sportolás vagy hosszan tartó fizikai terhelés hatására jelentkezik.
  2. Súlyosabb esetre is figyelmeztethet az izomgörcs: a generalizált érszűkület (érelmeszesedés, atherosclerosis), illetve az alsó végtagokat ellátó artériák szűkülete, perifériás érbetegség (PAD) esetén szintén az izom energia- és oxigénellátásának nehezítettsége miatt alakul ki.

Mindkét esetben több energiára és oxigénre lenne szüksége az izomnak, mint amennyit kap, ez okozza a kellemetlen izomgörcsöt. Sportolás, fizikai igénybevétel esetén az extra terhelés miatt több tápanyagra, oxigénre van szüksége az izmoknak, érszűkület esetén pedig a nem kielégítő kínálat miatt alakulnak ki a tünetek, már normális terhelés mellett is.

Perifériás érszűkület esetében a fájdalom jól jelzi a betegség előrehaladását. A betegnek bizonyos távolság megtétele után a fájdalom miatt meg kell állnia, pihenésre szűnik a fájdalom. Minél kisebb távolság megtételére jelentkezik a fájdalom, annál súlyosabb az állapot.

Ásványi anyagok, makroelemek

Magnézium: A magnéziumhiány gyakorta okoz izomgörcsöt, melyben főként a lábak érintettek. Okai lehetnek szintén az egyoldalú táplálkozás, felszívódási zavarok, cukorbetegség, pajzsmirigy-túlműködés, vagy olyan gyógyszer szedése, mely gátolja a magnézium hasznosulását. Terhesség idején szintén több magnéziumra lenne szüksége a szervezetnek.

Kalcium: A kalciumhiány is állhat az izomgöcs hátterében. Egyoldalú, nem kielégítő táplálkozás, fehérjeszegény étrend, mellékpajzsmirigy alulműködése, vesebetegségek miatt gyakran alakul ki.

Kálium: A káliumszint növekedése is izomgörcsöt eredményezhet (leginkább rángásokat). Ez gyakori vesebetegeknél, de trauma, égés vagy akár kemoterápiás kezelés is kiválthatja.

Ha kalcium- és magnéziumhiányban is szenvedünk, akár az arc izmai is bizsereghetnek.

Speciális izomgörcs formák

A szájzár egy olyan speciális görcs, mely során a beteg nem képes a száját kinyitni, ekkor ugyanis az állkapocs mozgásáért felelős izmok görcsölnek be. A hátsó őrlőfogak vagy az állkapocs gyulladása is kiválthatja az állapotot, ritkán tetanuszfertőzés okozza. Az állapot nem jár fájdalommal, de fontos a háttérben lévő esetleges betegségek felderítése, amely akár ideggyógyászati kivizsgálást is igényelhet.

Mit tehetünk az izomgörcs ellen?

A legegyszerűbb megoldás a masszírozás és pihentetés, illetve az, hogy pótoljuk szervezetünk ásványianyag-szükségletét, elsősorban a magnéziumot és a kalciumot. Cukorbetegeknek, érszűkületben szenvedőknek, terhes nőknek erre tartósan szükségük lehet. Amennyiben a fájdalom nem szűnik a görcs elmúltával sem, mielőbb szükséges orvoshoz fordulni.

Összeállította: Gorzsás Anita, újságíró
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Forrás:
Dr. Kónya Judit: Miért görcsöl az izom? Minden az izomgörcsről (WEBBeteg.hu)
Mayo Clinic: Muscle cramp (mayoclinic.org)

2020.04.16.

© 2020 Wörwag Pharma Kft. - Az oldalon található információk kizárólag általános tájékoztatásra szolgálnak, semmilyen módon nem helyettesítik az orvosi konzultációt, vizsgálatokat és az orvosi diagnózis felállítását. Az oldal tartalma önmagában nem használható fel betegség megállapítására és kezelés megkezdésére. További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez.