Mit okozhat a magnézium hiánya?

A magnéziumhiányt nem jelzik specifikus tünetek, de néhány panasz esetén érdemes erre is gondolni, annál is inkább, mivel magnéziumhiányban megnövekedhet számos szív- és érrendszeri megbetegedés rizikója.

A magnézium a fehérje- és szénhidrátanyag-csere fontos eleme, szükséges az izmok működéséhez, beleértve a szívizomzatot is. A napi szükséglet 300–350 mg, megerőltető fizikai munka, terhesség és szoptatás idején 300–400 mg ajánlott.

A szervezet magnéziumszintjét nem olyan egyszerű megmérni, a makroelem legnagyobb része ugyanis a sejteken belül található. Amennyiben csökken a vér magnéziumszintje, a szervezet a csontokból vonja el azt, hogy fenntartsa mennyiségét. Egy átlagos emberi test közel 25 gramm magnéziumot tartalmaz, ennek több mint fele a csontokban található, csupán 1 százaléka a vérben, ezért a szokásos vérszint meghatározás igen keveset árul el a szervezet valódi magnézium ellátottságáról.

Miért olyan fontos?

A magnéziumhiánynak nincs specifikus tünete, de árulkodó lehet a gyengeség, étvágytalanság, hányás, idegesség, izomgörcsök, a koncentrálóképesség zavara, depresszió. Számos szív- és érrendszeri problémát okozhat (szapora szívdobogás, mellkasi fájdalom, simaizom görcsök, emelkedett vérnyomás) amennyiben nem elegendő a bevitel mennyisége, megnövekedhet a szívinfarktus kockázata.

A magnézium hiánya fokozza a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, alacsony szintje ugyanis – függetlenül attól, hogy a nem megfelelő táplálkozás vagy betegség okozza – megakadályozhatja, hogy elegendő mennyiségű glükóz jusson a sejtekbe.

Hatással van a vérnyomásra is!

Az Egyesült Államokban a Nurses Health Study eredményei azt igazolták, hogy a több mint 20 évig tartó megfigyelési idő során a bőséges magnéziumbevitellel élő csoportban szignifikánsan csökkent a hirtelen szívhalál előfordulása. Az újonnan jelentkező magas vérnyomás vagy a hipertóniát megelőző állapot kezelésére éppen ezért első körben életmód- és étrendváltoztatást javasolnak az orvosok. A táplálkozás és az életmód megváltoztatása (vérnyomáscsökkentő, zsírszegény diéta, a konyhasó bevitelének csökkentése, megfelelő vitamin és ásványi anyag bevitel, rendszeres testmozgás, stb.) már néhány hét vagy néhány hónap alatt segíthet meghozni a kívánt eredményt.

Tudta?

  • Sporttevékenység, fizikai munka, stressz megemeli a magnéziumszükségletet.
  • Bizonyos tápanyagok, például a nátrium, kalcium és a vas befolyásolhatják a magnézium felszívódását.
  • A D-vitamin számos hatásának kifejtéséhez is szükségünk van erre az ásványi anyagra.

Összeállította: Tóth András
Lektorálta: Dr. Tänczer Tímea diabetológus szakorvos


Forrás:
Dr. Budai Marianna: Az alacsony magnéziumszint jelei. (Patika Magazin)
Dr. M. L.: A magnézium és az egészség. (Orvostovábbképző Szemle)
Orvostovábbképző Szemle: Magas vérnyomás (hipertónia)
Dr. Kovács Anikó: A magnéziumhiány és a túladagolás tünetei. (WEBBeteg.hu)

2019.05.02.

© 2019 Wörwag Pharma Kft. - Az oldalon található információk kizárólag általános tájékoztatásra szolgálnak, semmilyen módon nem helyettesítik az orvosi konzultációt, vizsgálatokat és az orvosi diagnózis felállítását. Az oldal tartalma önmagában nem használható fel betegség megállapítására és kezelés megkezdésére. További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez.