Mit tehetünk a tavaszi fáradtság ellen?

Tavasszal gyakori jelenség, hogy sokan fáradtságról, kimerültségről számolnak be. Hiába a természet megújulása, az ébredő növényvilággal szemben mi, emberek nem mindig mutatunk megújulást. Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság, vagyis a kimerültség, fejfájás, szédülés és ingerlékenység  kellemetlen ugyan, de semmiképp sem betegség. Ez a folyamat szervezetünk normális reakciója, amikor téli üzemmódról tavaszira vált át.

Mi is a tavaszi fáradtság?

A fáradtság érzetét tavasszal elsősorban a hormonháztartásunkban végbemenő folyamatoknak köszönhetjük. A télvíz idején megcsappant energiaszintünket tovább gyengíti a melatonin és a szerotonin szintjének ingadozása.

Télen a nappalok rövidsége miatt kevesebb napfény éri szervezetünket, ezért fokozódik  a melatonin termelés, és ennek következtében megnő az alvásigény is. Amikor beköszönt a tavasz, a hosszabb nappalok és több napfény hatására csökken a melatonin termelése, ami zavart okozhat az alvás és ébrenlét bioritmusában. Ez ingerlékenységet és fáradtságot okozhat, vagyis közismert nevén tavaszi fáradtságot.

Mindehhez hozzájárul, hogy tél folyamán a szervezet vitaminraktárai könnyen kiürülnek, ritkábban kerül az asztalra friss gyümölcs és zöldség, így a vitaminok és ásványi agyagok hiányának tüneteit is fokozottan tapasztaljuk tavasszal.

Mit tehetünk a tavaszi fáradtság megjelenése ellen?

Összességében elmondható, hogy mint minden tünet és betegség megelőzésében, az egészséges életmód és rendszeres mozgás itt is segítségünkre lehet.

Mozogjunk rendszeresen! A séta, kocogás, futás, biciklizés, illetve bármilyen mozgásforma rendkívül hatékony lehet a fáradtság leküzdésében. A testmozgás ugyanis nem csupán erősíti izmainkat, csontjainkat, hanem segíti az alvást, és immunrendszerünkre, stressz szintünkre is jó hatással van.

Étkezzünk egészségesen! A napi többszöri (általában 4-5), kis mennyiségű étkezés segítheti a szervezet egyenletes energiaellátását. A sok zöldség és gyümölcs fogyasztása a bennük található vitaminok és nyomelemek miatt szintén elengedhetetlen.

Figyeljünk a folyadékbevitelre! Napi 2-3 liter víz fogyasztása nemcsak emésztésünknek tesz jót, de bőrünkre is jó hatással van.

Aludjunk eleget! A napközbeni fáradtságot sok esetben az éjszakai rövid vagy nem pihentető alvás okozza. Átlagosan napi 7-9 óra éjszakai alvásra van szükségünk ahhoz, hogy ne legyünk kimerültek és ingerlékenyek. Az alvás továbbá számos élettani funkcióban  vesz részt, mint az anyagcsere, illetve az agyi működések. Állítsuk össze napirendünket úgy, hogy idejében ágyba kerüljünk esténként.

Dohányzás, koffein- és alkoholfogyasztás. Mérsékeljük a dohányzást és az alkoholfogyasztást is, hiszen ez is befolyásolhatja az éjszakai pihenést. Továbbá figyeljünk a napi koffein bevitelre, hatására ugyanis nehezebben megy az elalvás, valamint fokozhatja a stresszt.

Figyeljünk a vitaminbevitelre!  A B12-vitamin részt vesz az idegrendszer normál működésének fenntartásában, így szerepe lehet az idegi és pszichés egyensúly fenntartásában. Szerepet játszik továbbá a szervezet energiatermelő funkcióinak működtetésében. Hiányának tünete lehet a fokozott fáradékonyság, sápadtság, bizonytalan járás és a zavartság is. A táplálékban természetes formában a májban és húsokban fordul elő, kisebb mennyiségben jelen van a tejben, illetve tejtermékekben is. Vegetáriánus, illetve vegán alapú táplálkozás esetén, továbbá bizonyos felszívódási zavarokban szenvedőknél ezért könnyebben alakul ki vitaminhiányos állapot, így szükség lehet B12-vitamin tartalmú készítmények szedésére.

Szerző: G. A.

Lektorálta: Dr. Árki Ildikó háziorvos

Forrás:

WPh/C/2022-27 Lezárás dátuma: 2022.04.29.

© 2022 Wörwag Pharma Kft. - Az oldalon található információk kizárólag általános tájékoztatásra szolgálnak, semmilyen módon nem helyettesítik az orvosi konzultációt, vizsgálatokat és az orvosi diagnózis felállítását. Az oldal tartalma önmagában nem használható fel betegség megállapítására és kezelés megkezdésére. További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez.