Mivel egészítsük ki az étkezésünket?

Számos vitamin és ásványi anyag is részt vesz a szénhidrát-anyagcserében, ezért fontos, hogy megfelelő napi bevitellel egészítsük ki étkezésünket.

A vitaminok szerves vegyületek, míg az ásványi anyagok szervetlenek. A vitaminok egy részét mi is képesek vagyunk előállítani, nagyobb részt táplálékkal vesszük magunkhoz, bár manapság nagyobb szerep jut a vitaminpótlásnak. Az ásványi anyagokat nem tudjuk előállítani, így külső forrásból kell beszereznünk. A legjobb választás a cukorbeteg esetében is, ha komplexen juttatja be a legfontosabb vitaminokat és ásványi anyagokat. A választás, valamint az alkalmazás előtt érdemes kikérni kezelőorvosa véleményét.

A B-vitamin család

A legnagyobb jelentőségük az idegrendszer működésének fenntartásában van, valamint hatással vannak a szénhidrátok, a zsírok anyagcseréjének, a sejtek oxidációs folyamatainak szabályozására, az enzimalkotásra.

A B1-; B2-; B6-; B12-; B3- B7- és a B5-vitamin a normál energiatermelő folyamatokban, a B6-vitamin a glikogén szintézisében; a B7-vitamin (a cink és a króm mellett) a makrotápanyagok anyagcseréjében, a B6-vitamin és a cink a fehérjeszintézisben, a B4-vitamin egyes aminosavak szintézisében vesznek részt. A B3-vitamin támogatja az inzulin hatásának kifejtését. A B1-vitamin (tiamin), és annak zsíroldékony formája (benfotiamin) serkenti a szénhidrát-anyagcsere kulcsenzimeinek működését, gátolja a toxikus hatású fehérjék képződését, ezért előnyös a diabéteszes neuropátia oki kezelésében is.

Szent-Györgyi vitaminja

Fontos antioxidáns. Ha van elég C-vitamin a szervezetünkben, akkor hatékonyabban tudunk védekezni a fertőző betegségekkel szemben. Az inzulin serkenti, a magas vércukorszint azonban gátolja a C-vitamin sejtekbe jutását, a cukorbetegek között ezért gyakori a C-vitamin-hiány, nagymértékben hozzájárul a szövődmények kialakulásához.

Az E-vitamin (a C-vitamin mellett a B2-vitamin és a cink is) hozzájárulnak a sejtek szabad gyökökkel szembeni védelméhez, képes hatástalanítani azok energiafeleslegét. Ez azért fontos, mert gyakori a koleszterinszint-emelkedés a cukorbetegeknél. Ráadásul nem csupán az öregedést késlelteti, hatékonyan védi az immunrendszert a károsító anyagoktól.

A béta-karotin (β-karotin: az A-vitamin provitaminja) az immunrendszer normál működésének fenntartásában segít. Fontos szerepet játszik a hámsejtek osztódásában, növekedésében, megújulásában: így a sebgyógyulásban is.

A cink és a króm

A króm hozzájárul a normál vércukorszint fenntartásához, és a cinkkel együtt részt vesz a normál szénhidrát-anyagcsere fenntartásában. Hiányában nagyobb valószínűséggel alakul ki cukorbetegség és koszorúér-betegség.

 

Nem mindegy, milyen magnézium!

 

A magnézium felszívódását nagyban befolyásolja, hogy milyen vegyülettel alkotva kerül a szervezetbe: bizonyos savak hatékonyabban tudnak felszívódni. Így a magnézium-orotát egyfajta szállítómolekulaként viselkedik a szervezetben. A magnézium hiánya gyorsíthatja a cukorbetegség kialakulását, nem tud ugyanis kellő mennyiségben kialakulni az inzulin.

Összeállította: Tóth András
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó

Forrás:
Dr. Decsi Tamás: A beteg gyermek táplálása (Medicina Kiadó, 2009)
Dr. Soltész Annamária: A vitaminok szerepe – Melyik miért szükséges?
Meggyógyulnék Blog: Vitaminok, nyomelemek, flavonoidok, antioxidánsok… - Ön tudja, hogy melyik mire jó?

2019.07.01.

© 2019 Wörwag Pharma Kft. - Az oldalon található információk kizárólag általános tájékoztatásra szolgálnak, semmilyen módon nem helyettesítik az orvosi konzultációt, vizsgálatokat és az orvosi diagnózis felállítását. Az oldal tartalma önmagában nem használható fel betegség megállapítására és kezelés megkezdésére. További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez.