Nem törvényszerű a sportolás közben fellépő izomgörcs

Sportolás közben sokan tapasztalhatták, hogy néha fájdalmas izomgörcsök alakulnak ki. Ez nem a mozgás természetes velejárója, hanem legtöbbször magnéziumhiány jele. Mit tehetünk ellene?

A magnézium számos fontos funkcióért felelős szervezetünkben. Nevezetesen mintegy 600 enzimet aktivál szervezetünkben, biztosítja az inzulin tárolását és felszabadulását, részt vesz az idegi hírvivők, például a szerotonin termelésében, az életfolyamatokhoz szüksége energia előállításában és megvédi szívizmot a stressztől. A magnézium a csontok egészségének alapvető tényezője is, továbbá – a kalciummal együtt – felelős az izmok megfelelő működésért.

Mi a magnézium funkciója izmainkban?

A jól beállított magnézium- és kalciumegyensúly nélkülözhetetlen az egészséges izomműködéshez. Míg a kalcium az izmok összehúzódására hat, a magnézium az izomrelaxációért felelős. A magnézium szabályozza az ingerületátvitelt az idegekből az izmokba, megakadályozza a kalcium folyamatos beáramlását és biztosítja az idegek ingerlékenységének csökkenését, ami a kívánt izomrelaxációhoz vezet.

Egészséges felnőttek számára napi 300-400 mg magnéziumbevitel javasolt életkortól és nemtől függően. Ha magnéziumhiány lép fel, akkor az izomzatban túlsúlyba kerül a kalcium, így az izom nem tud teljes mértékben elernyedni, ez pedig fájdalmas görcsöket okozhat.

Megnövekedett magnéziumigény

Azok, akik nagyon aktív életmódot folytatnak, nemcsak megerőltetik az izmaikat (fokozott magnéziumfelhasználás), hanem erősen izzadnak is (fokozott magnéziumvesztés), így szükségletük drasztikusan megnő. A magnéziumhiány különösen a fokozott állóképességű sportolókat érintheti, akik hosszú ideig végeznek nagy erőkifejtést. A megfelelő magnéziumpótlás hozzájárul ellenálló- és regenerációs képességük javításához, valamint az izomgörcs elkerüléséhez is.

A sportolóknak gyakran kínált izotóniás sportitalok többsége csak kevés magnéziumot, de nagy mennyiségű cukrot tartalmazhat. Mivel edzés közben a szervezetnek nincs sok tartaléka az emésztéshez, a magnéziumtartalmú italokat különösen a regenerációs fázisban érdemes fogyasztani az optimális hatás érdekében.

Hogyan vigyünk be szervezetünkbe elegendő magnéziumot?

A kiegyensúlyozott étrend, amelyben például búzacsíra, avokádó, napraforgó és tökmag szerepel az étlapon, plusz magnéziumban gazdag ásványvíz, kielégítheti a normál magnéziumszükségletet, és csökkentheti a magnéziumhiány kockázatát.

Ha azonban megnövekedett a magnéziumszükséglet (ami már hobbi sportolóknál is gyakran előfordul), esetleg már magnéziumhiány áll fenn, akkor érdemes magnéziumot szedni a hiány gyors pótlására.

Ebben az esetben nem ajánlatos egyszerre nagy mennyiségű magnéziumot bevenni, mert az nem tud teljes mértékben felszívódni és hasmenést is okozhat. A magnézium jobban felszívódhat, ha az egyes adagok kisebbek, és a nap során folyamatosan pótoljuk. Fontos hiteles forrásból tájékozódni arról, hogy mennyi a számunkra ideális magnéziummennyiség.

Szerző: G. A. újságíró
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó háziorvos

Forrás:
This is how to protect your muscles from magnesium deficiency (woerwagpharma.de);
Dr. Kónya Judit: Miért görcsöl az izom? (webbeteg.hu)

WPh/C/2022-32 Lezárás dátuma: 2022.06.03.

© 2022 Wörwag Pharma Kft. - Az oldalon található információk kizárólag általános tájékoztatásra szolgálnak, semmilyen módon nem helyettesítik az orvosi konzultációt, vizsgálatokat és az orvosi diagnózis felállítását. Az oldal tartalma önmagában nem használható fel betegség megállapítására és kezelés megkezdésére. További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez.