Nyáron is szedjünk D-vitamint?

Nyáron sokkal könnyebb a megfelelő D-vitamin ellátottság biztosítása. Legalábbis elvileg.A verőfényes időjárás azonban mindig kérdéseket vet fel a napfény élvezetéről, és egyáltalán nem egyszerű megtalálni az egyensúlyt a biztonságos napozás, valamint a szervezet D-vitamin raktárainak feltöltése között.

A D-vitamin azon kevés vitaminok egyike, amit az emberi szervezet saját maga képes előállítani. A D-vitamin a napfény - pontosabban az UV-B sugárzás - hatására szintetizálódik a bőrben. A véráramon keresztül a májba jut, ahol átalakul, majd a zsírszövetben raktározódik és innen szabadul fel a szervezet számára. Egy egészséges magyar felnőtt, aki napi rendszerességgel kb. fél órát sétál a napsütésben, a nyár folyamán biztosíthatja D-vitamin szükségletét.

A tapasztalat azonban az, hogy ennek megvalósítása mégsem mindig ilyen egyszerű, sok esetben nyáron is kialakulhat vitaminhiányos állapot, továbbá mai modern életformánk mellett az őszi-téli időszakra sem képződik elegendő tartalék.

A nyár nem feltétlenül jelent elegendő napfényt!

Legtöbbünk életmódja nem kedvez a D-vitamin természetes pótlásának, mivel túl sok időt töltünk a négy fal között akár otthon, akár a munkahelyen.  Egyesek nyáron is sötétben indulnak el otthonról és sötétben érnek haza, a köztes időt pedig egy épületben töltik. A hajnali napsütés és a naplemente nem biztosít elegendő napfényt a D-vitamin termelődéséhez, főleg, ha az utat autóban vagy tömegközlekedési eszközön töltjük. Így nem ritka, hogy nyáron is sokakat érint a D-vitamin-hiány, még a naposabb időszakokban is.

Jó módszer lehet a természetes napfény bevitelére, ha 1-2 megállóval hamarabb szállunk le a buszról, esetleg kerékpárral közlekedünk a munkába, iskolába. Késő délután beiktathatunk egy-egy családi sétát is. Ha ezt nem tudjuk rendszeresen megtenni, még nyáron is szükség lehet a vitaminhiányos állapot megszüntetésére, vitaminkészítmények segítségével.

Nem lehet egyszerre pótolni az egész éves napfényhiányt!

A munkahelyről „kiszabadulva” sokan egy-egy nyaralás alkalmával próbálják bepótolni egész éves napfényigényüket. Ez a legrosszabb, amit tehetünk, ugyanis bőrünk a hirtelen erős napsugárzás hatására károsodik a legnagyobb mértékben, fokozva a kóros bőrelváltozások, daganatok kockázatát.   Abban is biztosak lehetünk, hogy D-vitamin igényünket nem elégíti ki a vízparton eltöltött egy hét. Amúgy túl hosszú napfény expozíció esetén inaktív formák képződnek, ezért D-vitamin túladagolás napozással nem jöhet létre.  D-vitamin hiány a nyaralás előtti hónapokban is felléphet, így       D-vitamin készleteink nem fognak kitartani az őszi-téli időszakig, valamint egy néhányhetes nyaralással nem pótolható egész éves napfény-igényünk.

A fényvédelem hatásai

Kutatások támasztják alá, hogy a DNS károsodik   bőrégés esetén, és ez nagyobb valószínűséggel okoz problémákat a világosabb bőrtípusoknál. A világosabb bőrű, könnyen leégő emberek esetében még nagyon alacsony dózisú UV-sugárzás is károsíthatja a bőr alsóbb rétegeiben lévő sejteket, fokozva a rosszindulatú bőrdaganatok kialakulásának esélyét.

Éppen ezért szól úgy a mindenki által jól ismert figyelmeztetés: bőrtípusunknak megfelelően ne tegyük ki magunkat túl sokáig a tűző napnak, 11 és 15 óra között pedig az erős UV-sugárzás miatt lehetőleg egyáltalán ne menjünk a napra, illetve ruházatunkkal és fényvédő krémekkel óvjuk bőrünk egészségét. Általánosságban elmondható, hogy rendben van, ha fedetlen bőrünket rövid időre napfénynek tesszük ki, azonban, ha több órát szándékozunk a szabadban tölteni, akkor soha ne felejtsünk el valamilyen fényvédő terméket alkalmazni.

Bármelyik fényvédő módszert alkalmazzuk, az mindenképpen csökkenti egyúttal a D-vitamin termelődését is, így kétségkívül nehéz feladat az ideális egyensúly megtalálása. Törekedjünk tehát arra, hogy lehetőleg minden nap legyünk a szabadban, bőrünket rendszeresen érje kisebb erősségű természetes napfény is, azonban szükség esetén – különösen fokozott D-vitamin igényes állapotok esetén – szervezetünket támogassuk meg a patikában kapható D-vitamin készítményekkel is.

Szerző: G. A. újságíró
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó háziorvos
Forrás: Getting enough vitamin D? You need far less sun than you might think (cancerresearchuk.org)

WPh/C/2022-28 Lezárás dátuma: 2022.05.09.

© 2022 Wörwag Pharma Kft. - Az oldalon található információk kizárólag általános tájékoztatásra szolgálnak, semmilyen módon nem helyettesítik az orvosi konzultációt, vizsgálatokat és az orvosi diagnózis felállítását. Az oldal tartalma önmagában nem használható fel betegség megállapítására és kezelés megkezdésére. További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez.