Vitaminok és ásványi anyagok a vérnyomás szabályozásában

A magas vérnyomás gyakori probléma napjainkban, amely népbetegségnek számít. Az egészséges étrend betartásával, testmozgással és a dohányzás mellőzésével – természetesen az orvosa által előírt kezelés mellett – sokat tehet vérnyomása normál tartományban tartásáért. De vajon segíthetnek ezen felül vitaminok, ásványi anyagok?

A magas vérnyomás esetén nőhet a szívelégtelenség, a szívroham és a stroke kockázata. Amennyiben magas vérnyomásbetegséget diagnosztizáltak Önnél, orvosa vérnyomáscsökkentőket írhat fel. Ezen felül az egészséges életmód betartása is csökkentheti a vérnyomást. Ez magában foglalja az egészséges, alacsony sótartalmú ételek fogyasztását, a rendszeres testmozgást, az egészséges testsúly fenntartását, a dohányzás és az alkoholbevitel korlátozását.

Az ásványi anyagok és vitaminok önmagukban nem alkalmasak a magasvérnyomás-betegség kezelésére, azonban a szív-érrendszer egészséges működésében játszott szerepük miatt a megfelelő ellátottság biztosítása ajánlott a vérnyomásproblémákkal élők számára is.

Mely ásványi anyagok és vitaminok segíthetnek a vérnyomás kezelésében?

Kálium

A kálium egy ásványi anyag, amely kulcsszerepet játszik a vérnyomás szabályozásában. Amikor az ételben lévő túl sok nátrium tartalmú konyhasó növeli a vérnyomást, a kálium kedvező hatást fejt ki a vérnyomásra.

Magnézium

A magnézium egy másik ásványi anyag, amely fontos szerepet játszik a vérnyomás szabályozásában. Számos folyamatot támogat a testben, beleértve az izom- és idegműködést, az immunrendszert és a fehérjeszintézist. A magnéziumot, bár a szervezet számára nélkülözhetetlen, semmiképp sem szabad túl nagy mennyiségben bevinnünk a szervezetbe. A magnézium ajánlott étrendi adagja felnőtteknek 310–420 mg.

Folsav

A folsav számos fontos kémiai és biológiai folyamatban játszik elengedhetetlen szerepet, ezért hiányában súlyos állapotok is kialakulhatnak. A főként magzatvédő vitaminként ismert folsavról több kutatás állítja, hogy szerepet játszik a vérnyomás szabályozásában is. Egy egészséges felnőttnek ajánlott fogyasztási mennyiség 200 µg (mikrogramm), de ennél jóval többet érdemes fogyasztani babavárás előtt, alatt és a szoptatáskor (akár az ajánlott mennyiség másfélszeresét is, tehát 300 µg-ot).

A magas vérnyomás gyakori probléma. Egyes tudományos bizonyítékok arra utalnak, hogy bizonyos kiegészítők, beleértve a káliumot, a magnéziumot és a folsavat, hozzájárulhatnak a vérnyomás csökkentéséhez. A hivatalos orvosszakmai ajánlások azonban az életmód megváltoztatását, adott esetben a magas vérnyomás elleni gyógyszereket javasolják a kezelésre. Táplálékkiegészítők használata előtt konzultáljon orvosával!

Összeállította: G. A. újságíró

Lektorálta: Dr. Árki Ildikó háziorvos

Forrás:  Jenna Fletcher - Best supplements for lowering blood pressure (medicalnewstoday.com)

2021.07.14.

© 2021 Wörwag Pharma Kft. - Az oldalon található információk kizárólag általános tájékoztatásra szolgálnak, semmilyen módon nem helyettesítik az orvosi konzultációt, vizsgálatokat és az orvosi diagnózis felállítását. Az oldal tartalma önmagában nem használható fel betegség megállapítására és kezelés megkezdésére. További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez.