A cukorbetegeket fokozottan veszélyezteti a koronavírus!

Az új típusú koronavírus okozta megbetegedés súlyosabb formában jelentkezik számos krónikus alapbetegség esetében, az egyik leggyakoribb a diabétesz. A cukorbetegeket a COVID-19 lefolyása és szövődményei is súlyosabban érinthetik, ezért a hangsúly a megelőzésen van.

A pár hónappal ezelőtt megjelenő COVID-19 járvány lassan az életünk részévé válik, azonban nem árt elég óvatosnak és felkészültnek lenni. Az Amerikai Klinikai Endokrinológusok Társaságának (AACE) közleménye szerint különösen a 60 év feletti, cukorbetegséggel élők a veszélyeztetettek csoportjába tartoznak.

A kórházban kezelt betegeknél kimutatták, hogy a diabétesz és a magas vércukor szint összefüggésben áll a légzési elégtelenséggel.

Miért magas a kockázat a cukorbetegek esetében?

A kutatók egyelőre nem tudják biztosan, hogy miért vannak nagyobb veszélyben a vírussal szemben a cukorbetegek (de ide sorolhatnánk még a magas vérnyomást, a veseelégtelenséget, illetve a COPD-t is), hiszen még mindig nem tudunk eleget a koronavírusról.

Egyes kutatók feltételezik, hogy a hiperglikémia az immunválasz működési zavarát okozza, a szervezet nem képes megakadályozni a vírus terjedését, így még inkább fogékonnyá válhat a fertőzésekre. A cukorbetegek fokozott fertőzéshajlama régóta ismert tény, feltételezhetően a COVID-19-et okozó vírus esetén sincs ez másképp.

Dr. Heather de Vries McClintock, a pennsylvaniai Arcadia Egyetem népegészségügyi szakembere szerint az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél nagyobb a valószínűsége a ketoacidózis kialakulásának. Ugyanakkor mind az 1-es, mind pedig a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek nagy hangsúly kell fektetniük a megelőzésre, hiszen a magyar halálozási statisztikák alapján is láthatjuk, hány cukorbeteg veszíti életét a vírus szövődményei miatt.

Hogyan védekezhetnek a cukorbetegek a koronavírussal szemben?

Mivel a betegség ellen még nincs védőoltás, a cukorbetegek is ugyanúgy tudnak védekezni, mint azok, akik nem szenvednek semmilyen krónikus betegségben.

  • Ügyeljen az alapos és rendszeres kézmosásra. Tartson legalább fél percig, meleg vízzel.
  • Tartson megfelelő fizikai távolságot (kb. két métert).
  • Használjon szájmaszkot, amennyiben elhagyja otthonát.
  • Ne menjen zsúfolt, zárt helyekre, ismerőseivel tartsa online a kapcsolatot.
  • Ellenőrizze rendszeresen vércukorszintjét (naponta többször, saját vércukormérővel).
  • Táplálkozzon egészségesen. Figyeljen étrendjére, fogyasszon sok zöldséget és gyümölcsöt, vitaminokat és ásványi anyagokat (magnézium, B-vitamin, króm).
  • Mozogjon rendszeresen otthon. A sportolás javíthatja a szervezet védekezőképességét, illetve segítheti a glükóz felvételt. Ne menjen edzőterembe, csoportos órákra.
  • Vegye igénybe az ingyenes influenza elleni védőoltást, a két vírus ugyanis akár egyszerre is fertőzhet.

 

Összeállította: Gorzsás Anita, újságíró
Lektorálta: Dr. Tanczer Tímea, diabetológus szakorvos

Forrás:

  • Forrás: A cukorbetegek a COVID-19 vírusfertőzés nagyobb kockázatának lehetnek kitéve (WEBBeteg)

2020.12.17.

© 2020 Wörwag Pharma Kft. - Az oldalon található információk kizárólag általános tájékoztatásra szolgálnak, semmilyen módon nem helyettesítik az orvosi konzultációt, vizsgálatokat és az orvosi diagnózis felállítását. Az oldal tartalma önmagában nem használható fel betegség megállapítására és kezelés megkezdésére. További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez.