A cukorbetegség jelentősen növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is

A cukorbetegség karbantartása és az egészséges életmód követése nem csupán a közvetlen ártalmak miatt fontosak: a diabétesz közvetve olyan betegségek kialakulásának rizikóját is növeli, mint a stroke vagy a különböző érrendszeri- és szívproblémák. Angol és skót kutatók nagyszabású vizsgálata ennek mértékét is megállapította: eszerint a 2-es típusú diabétesz 21 százalékkal növeli a szív-érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

A manchesteri és edinburgh-i kutatócsoport megállapítása szerint a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegeknek a szívük és érrendszerük egészségével is kiemelten kell foglalkozni, hogy csökkenjen a szívbetegség vagy a stroke előfordulásának esélye.

Még azoknál a betegeknél is, akiknek jól kontrollált a 2-es típus cukorbetegsége, 21 százalékkal nagyobb a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata azokhoz képest, akik nem szenvednek ebben az anyagcsere-betegségben – állapította meg a kutatás, amely több mint 800 ezer beteg egészségügyi adatait értékelte.

Mit vizsgáltak a kutatók?

Mind a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők, mind a nem cukorbeteg résztvevők körében felmérték a dohányzási szokásokat, vizsgálták, hogy a résztvevőknek milyen arányban van magas vérnyomása, magas koleszterin- és vércukorszintje, majd elemezték, hogy ezen tényezők milyen hatással vannak a stroke, szívinfarktus, szívelégtelenség és más érrendszeri betegségek kialakulására.

A kutatók megállapították, hogy a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők csupán 6 százaléka esetében volt minden kockázati tényező a céltartományon belül.

Azoknál, akiknél a kockázati tényezők jól kontrolláltak voltak, továbbra is 21 százalékkal magasabb volt a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának kockázata. Emellett 31 százalékkal magasabb volt annak a kockázata is, hogy szívelégtelenség miatt kórházi kezelés váljon szükségessé.

Mit tehetünk cukorbetegként?

A 2-es típusú cukorbetegség növeli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Amennyiben a vércukorszintet, a vérnyomást és a vérzsír-szintet normál tartományban tartjuk és a beteg törekszik az egészséges életmód követésére, ez a kockázat minimalizálható!

A 2-es típusú diabéteszben szenvedőket éppen ezért bíztatni kell az egészséges életmód folytatására. Ennek része a vércukorszint kontrollja mellett minden más, az egészséges életmódra vonatkozó szabály betartása is, amellyel szív-érrendszerünk egészségét is megőrizhetjük.

  • Ellenőriztesse rendszeresen vércukorszintje mellett vérnyomását és koleszterinszintjét is!
  • Amennyiben dohányzik, szokjon le, ne fogyasszon nagy mennyiségben alkoholt!
  • Táplálkozásában csökkentse a feldolgozott élelmiszerek és a zsíros húsok arányát, továbbá fogyasszon elegendő vitamint és nyomelemet is, minden évszakban!
  • Mozogjon rendszeresen, csökkentse testsúlyát!

A fenti életmódszabályok követésével egyszerre tehet cukorbetegsége romlásának, valamint a szívbetegségek kialakulásának megelőzése érdekében is.

Szerző: G.A., újságíró

Lektorálta: Dr. Tänczer Tímea, diabetológus

Forrás: Jennifer Purdie - Type 2 diabetes increases cardiovascular disease risk by 21%

2021.03.17.

© 2021 Wörwag Pharma Kft. - Az oldalon található információk kizárólag általános tájékoztatásra szolgálnak, semmilyen módon nem helyettesítik az orvosi konzultációt, vizsgálatokat és az orvosi diagnózis felállítását. Az oldal tartalma önmagában nem használható fel betegség megállapítására és kezelés megkezdésére. További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez.