A cukorbetegség ritkán előforduló szövődményei

Korunk egyik népbetegsége a diabétesz. Gondos diétával, testmozgással, megfelelő gyógyszeres kezeléssel az esetek döntő többségében jól beállított szénhidrátháztartás érhető el, így a súlyos szövődmények kialakulása megelőzhető. Sajnos, a tartósan kóros vércukorértékek azonban számos szerv károsodásához vezethetnek. A leggyakoribb szövődmények a szív-érrendszert, a vesét és a szemet érintik, gyakori, nehezen kezelhető fertőzésekhez vezetnek. Léteznek azonban olyan további súlyos károsodások is, amelyek szintén csak a megfelelő, orvosi kontroll mellett folytatott életmód és gyógyszeres terápiával előzhetőek meg.

Diabeteszes gastroparesis

Cukorbetegek esetén kialakuló gyomorürülési zavar. Kialakulásában elsősorban a gyomor beidegzésében is részt vevő autonóm idegrendszer károsodása áll. A károsodás közvetlenül az idegeket, illetve az idegeket ellátó ereket is érinti. Bár a gastroparesis nem ritka, az esetek nagy része nem kerül felismerésre.

Étkezést követően az emésztés részeként a gyomor kontrakciója (izom összehúzódás) segít továbbítani a táplálékot, illetve részt vesz az emésztés folyamatában is (segíti a gyomorsav és táplálék összekeveredését). Cukorbetegeknél gyakran renyhe, vagy akár teljesen hiányzó lehet a gyomor étkezés során kialakuló kontrakciója. Ez a táplálék gyomorban való pangásához vezet.

A gastroparesis tünetei: hányinger, hányás, teltségérzet, étvágytalanság, akár mellkasi fájdalom, vagy az emésztetlen táplálék újbóli szájüregbe kerülése.

Terápiájában a szénhidrát háztartás rendezése, az idegrendszeri károsodások kezelése alapvető. Ezzel megelőzhető a további károsodás, emellett a nehéz gyomorürülés miatti ingadozó vércukorértékek is megszűnhetnek.

A bél autonóm diabeteszes neuropátiája

Hasonlóan a gastroparesishez, ebben az esetben is a bélrendszer beidegzése sérül, részben a direkt idegi károsodás, részben az idegek vérellátásának károsodása miatt. Jellegzetes tünetként a hasmenés székrekedéssel váltakozik, puffadás, hasi diszkomfort érzés vagy fájdalom jelentkezik. A bél beidegzésének károsodása miatti panaszok akár a cukorbetegek 20-25 százalékában előfordulhatnak. Kezelése a szénhidrátháztartás rendezése mellett gyógyszeres tüneti kezelés és életmódváltás lehet.

Anorectalis diszfunkció

A széklettartás zavara, széklet inkontinencia. A tünet jellemzően nem szervi károsodás (pl. izomkárosodás), hanem a végbélzáró izom beidegzésének károsodása esetén alakulhat ki. Súlyosbítja a tüneteket az elhízás, aranyerek jelenléte is. Törekedni kell az oki kezelésre, a diabétesz kezelésére, az idegkárosodás megelőzésére, továbbá az esetleges túlsúly rendezésére. Bizonyos esetben sebészi beavatkozásra is sor kerülhet.

Vizelet inkontinencia

Hasonló mechanizmus alakítja ki, mint a fent jelzett eltéréseket, az idegek károsodása, a renyhe hólyag, a hólyagzáró izom elégtelen működése váltja ki. Megelőzésében és még kezelésében is kiemelkedő jelentőségű az intimtorna, valamint az alapbetegség kezelése.

Thermoreguláris (hőszabályozási) zavarok

A panaszcsoportot a test autonóm idegrendszeri károsodása, a kiserek tágulékonyságának csökkenése váltja ki. Fokozott izzadás, melegintolerancia, meleg és száraz bőr keseríti meg a beteg mindennapjait, az izzadékony, sérült beidegzésű bőrön pedig gyakrabban alakulnak ki fertőzések is. Megelőzni a cukorbetegség kontrollálásával lehet, tüneti kezelése sok esetben sikertelen.

A cukorbetegség ritkább tünetei is kifejezett odafigyelést igényelnek. Amennyiben a fenti panaszokat tapasztalja, beszéljen kezelőorvosával!

Összeállította:  Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász

2019.12.02.

© 2019 Wörwag Pharma Kft. - Az oldalon található információk kizárólag általános tájékoztatásra szolgálnak, semmilyen módon nem helyettesítik az orvosi konzultációt, vizsgálatokat és az orvosi diagnózis felállítását. Az oldal tartalma önmagában nem használható fel betegség megállapítására és kezelés megkezdésére. További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez.