A diabétesz három leggyakoribb szövődménye

A magas, kezeletlen vércukorszint károsítja a létfontosságú szerveket: így az idegeket, a szívet, a szemet és a vesét. A szövődmények  lassan, akár észrevétlenül alakulnak ki, de kezeletlenül rokkantsághoz, vaksághoz, infarktushoz vagy éppen súlyos vesekárosodáshoz vezethetnek.

Diabéteszes neuropátia: rendszeres lábápolást igényel!

Az összes neuropátiás (idegkárosodással járó) megbetegedés egyharmadáért a magas vércukorszint a felelős, ez a szövődmény jelzésértékű is egyben: a legtöbb esetben ugyanis az idegek károsodása miatt csökkenek vagy kiesnek az érzésfunkciók, a páciens nem vesz észre apróbb sebeket sem. Jellemző a láb zsibbadása, a helyzetérzékelés zavara.

A láb speciális vizsgálatával az eltérések még a tünetek megjelenése előtt kimutathatóak, ezért minden cukorbeteg számára javasolt évente a láb ellenőrző vizsgálata idegkárosodás irányában.

Diabéteszes retinopátia, amely akár vaksághoz is vezethet!

A közel 800 ezer felismert és kezelt cukorbeteg közül több mint 30 ezer vak vagy súlyosan látássérült, a számuk pedig folyamatosan nő: évente további ezer páciens veszíti el látását a diabétesz miatt!

A diabéteszes retinopátia a cukorbetegség idült szövődménye, mely alattomosan és folyamatosan okoz szemfenéki eltéréseket. Kezdetben nem jár látásvesztéssel, ezért gyakran későn kerül felismerésre, kezelés nélkül hosszútávon azonban vaksághoz vezethet. Mi áll a háttérben? A rosszul beállított vércukorszint következményeként sérülnek a kiserek, kapillárisok érfalai, tócsás vérzések alakulnak ki. Új erek keletkeznek, amelyek gátolják a retina működését, retina leválást, vérzést okozhatnak.

Kialakulása a szénhidrát anyagcsere egyensúlyban tartásával, rendszeres vércukor önellenőrzéssel, szakorvos által beállított gyógyszeres kezeléssel, és megfelelő  táplálkozással  megelőzhető. Évente szemfenék vizsgálat elvégzése tanácsos.

Diabéteszes nephropátia: cukorbetegség és magas vérnyomás

A cukorbetegek, különösen a magas vérnyomással is küzdők gyakori szövődménye a vese jellegzetes károsodása: a diabéteszes nephropátia. A vesekárosodás során a vese határhártyái áteresztővé válnak, a vizeletben fehérje jelenik meg. A vizeletben az ürített mikoalbumin mennyiségének rendszeres ellenőrzésével és a vesefunkció meghatározásával a vesebetegség stádiumai jól követhetőek. Kezelésében elsődleges a normál vércukor és vérnyomás, valamint a vérzsírok normál szinten tartása. A vesefunkció súlyos beszűkülésével vesepótló kezelés, indokolt esetben vese transzplantáció szükséges.  

Összeállította: Tóth András
Szakmai lektor: Dr. Tänczer Tímea diabetológus szakorvos

2018.11.28.

© 2018 Wörwag Pharma Kft. - Az oldalon található információk kizárólag általános tájékoztatásra szolgálnak, semmilyen módon nem helyettesítik az orvosi konzultációt, vizsgálatokat és az orvosi diagnózis felállítását. Az oldal tartalma önmagában nem használható fel betegség megállapítására és kezelés megkezdésére. További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez.

magas vérnyomás