A Diabétesz Világnapja: több mint 30 éve a fókuszban

A Diabétesz Világnapját 1991-ben hozta létre a Nemzetközi Diabetes Szövetség (IDF) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO), válaszul a cukorbetegség által okozott növekvő egészségügyi veszélyekre. Minden évben november 14-én, Sir Frederick Banting születésnapján tartják, aki Charles Besttel együtt fedezte fel az inzulint 1922-ben. A Diabétesz Világnapja 2006-ban az Egyesült Nemzetek Szervezetének hivatalos napjává vált.

Mi az a kék kör?

A Diabétesz Világnap hivatalos logója egy kék kör, mely a cukorbetegség nemzetközi jelképe. A kör a közösséget, a cukorbetegséggel küzdő embereket és szervezeteket jelöli. A Diabétesz Világnapján a figyelem felhívása érdekében világszerte több száz épületet és emlékművet világítanak ki az eget jelképező és az ENSZ zászlójával megegyező színnel.

Cukorbetegség a világban 2021-ben, számokban

537 millió felnőtt (20-79 éves) él együtt cukorbetegséggel. Ez a szám az előrejelzések szerint 2030-ra 643 millióra, 2045-re pedig 783 millióra emelkedik majd.

A cukorbetegség 6,7 millió halálesetért volt felelős 2021-ben.

A cukorbetegség legalább 966 milliárd dollárnyi egészségügyi kiadást okozott – ez 316 %-os növekedés az elmúlt 15 évben.

Ön tudta?

 • A cukorbetegség egyelőre nem gyógyítható, azonban gyógyszerekkel és megfelelő odafigyeléssel kordában tartható.
 • Ha Ön 2-es típusú cukorbeteg, gyermekeinél, unokáinál nagyobb a valószínűsége a betegség kialakulásának. Javasolt a fokozott odafigyelés és a vércukorszint időközönkénti ellenőrzése.
 • Ha gyermekvállalás előtt áll, és családjában előfordul cukorbetegség, esetleg Ön túlsúlyos, rizikófaktora nagyobb az átlagosnál. Ellenőriztesse vércukorszintjét.
 • Amennyiben várandós, javasolt a 24-28. hét közötti 2 pontos vércukorterheléses vizsgálat elvégzése.
 • Ha Önnél már diagnosztizálták a cukorbetegséget, konzultáljon orvosával, illetve dietetikus szakemberrel az Ön számára megfelelő kezelési lehetőségekről.
 • Mindenképp tartson cukorbeteg étrendet, melyben dietetikus szakember tud Önnek segíteni.
 • Amennyiben túlsúlyos, figyeljen táplálkozására és kezdjen el sportolni. Kerülje a kenyeret, burgonyát. Gyalogoljon vagy kerékpározzon minden nap legalább félórát.
 • Cukorbetegként mindig jelenjen meg az orvosi konzultációkon és tartsa be az orvosa által előírtakat.
 • Otthon is rendszeresen ellenőrizze vércukorszintjét, amennyiben tartósan magasabb, forduljon orvosához minél előbb.
 • Negyedévente szükséges a teljes laborvizsgálat, ami főként a HbA1c-vizsgálat miatt fontos.
 • Évente szükség lehet szemészeti szűrővizsgálatra is, illetve szükséges évente vagy panasz esetén a láb vizsgálata, mely során az erek és idegek állapotát mérik fel.
 • Amennyiben a cukorbetegség mellett más alapbetegséggel (pl. magas vérnyomással) is együtt él, mindenképp egyeztessen gyógyszereiről kezelőorvosával. Ha bármilyen mellékhatást tapasztal, ne hagyja abba önkényesen gyógyszereit, hanem azonnal keresse fel orvosát.

Összeállította: G. A. újságíró

Lektorálta: Dr. Árki Ildikó háziorvos

Forrás: Living with diabetes  (diabetesatlas.org)

WPh/C/2022-65 Lezárás: 2022. 11. 02.

2022.11.30.

© 2022 Wörwag Pharma Kft. - Az oldalon található információk kizárólag általános tájékoztatásra szolgálnak, semmilyen módon nem helyettesítik az orvosi konzultációt, vizsgálatokat és az orvosi diagnózis felállítását. Az oldal tartalma önmagában nem használható fel betegség megállapítására és kezelés megkezdésére. További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez.