A megfelelő lábápolás cukorbetegeknek

Az urea egy természetes hidratáló faktor, amely megköti, és ezzel növeli a bőrben a nedvességet, csökkentve a cukorbeteg lábának szárazságát, viszketését, puhítva az elszarusodott bőrt.

A Cukorbetegek körében fokozott a lábkárosodás kockázata, gyakran alakulhat ki náluk száraz, repedezett bőr, amely kellemetlenséget okoz a mindennapokban. Sajnos a betegek általában nem veszik észre az összefüggést a lábkárosodás, így a diabéteszes láb és az alapjául szolgáló anyagcsere-betegség között. Zavarja őket, hogy száraz a bőrük, de nem tesznek ellene semmit. A berepedezett bőr általában viszket, a vakarás következtében apró sérülések keletkezhetnek, melyek behatolási kapuként szolgának a kórokozóknak.

  • A bőr lipidrétegének csökkenése összefügg annak vízvesztésével, amely bőrszárazsághoz vezet.
  • A száraz bőr könnyebben irritálódik, allergizálódik, gyakrabban alakul ki rajta gyulladás.
  • Bőrszárazság esetén a bakteriális, gombás fertőzések is előfordulnak, mert a száraz bőr mélyen berepedezik.

A nedvességmegtartó urea

A bőr természetes nedvességtartó alkotóeleme az urea. Az egészséges szaruréteg közel 1 százaléka tartalmazza ezt az anyagot, azonban bizonyos betegségekben, illetve idős korban csökken a szintje, ennek következtében gyengül a bőr vízmegkötő képessége.

A bőrgyógyászatban régóta alkalmazzák az ureát (hydroxyethyl urea), mint természetes hidratáló faktort (Natural Moisurizing Factors – NMF), amely megköti, és ezzel növeli a bőrben a nedvességet, felpuhítja az elszarusodott bőrt, ezáltal csökkenti a viszketést.

Az urea tartalmú lábápoló krém használata szinte azonnal megnyugtatja a bőrt, csökkentve a viszketést, visszaállítva a bőr természetes védekező képességét.

Különösen fontos a cukorbetegek rendszeres bőr- és lábápolása!

Néhány hasznos lábápolási tanács diabéteszeseknek:
 

  • Kerülje a túl forró vízben való fürdőzést.
  • Pótolja rendszeresen a bőr zsiradéktartalmát
  • Az urea hatékony vízmegkötő anyag, támogatja a bőr vízkötését és vízfelvevő, valamint vízraktározó képességét, rendszeres használata ajánlott
  • Kerülje az alkoholtartalmú tisztítószereket, szappanokat, mert ezek fokozzák a bőr szárazságát.
  • A száraz bőr érzékenyebb, allergiás reakció is hamarabb kialakulhat, ezért illatanyagmentes tisztasági szereket, kozmetikumokat használjon.
  • Krémezze be naponta bőrét, különös gondot fordítva a lábakra! Előtte mindig vizsgálja át lába állapotát.
  • A legkisebb seb, deformitás, érzéskiesés észrevétele esetén is forduljon diabetológushoz, ortopéd szakorvoshoz!

További tanácsok a lábápoláshoz

Összeállította: Tóth András
Lektorálta: Dr. Tänczer Tímea diabetológus szakorvos

Forrás:
Dr. Bodnár Edina: A száraz bőr okai és kezelése (WEBBeteg.hu)
Dr. Arnold Dénes: Diabéteszes láb tünetei és kezelése (Cukorbetegközpont)

2019.06.03.

© 2019 Wörwag Pharma Kft. - Az oldalon található információk kizárólag általános tájékoztatásra szolgálnak, semmilyen módon nem helyettesítik az orvosi konzultációt, vizsgálatokat és az orvosi diagnózis felállítását. Az oldal tartalma önmagában nem használható fel betegség megállapítására és kezelés megkezdésére. További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez.