A metabolikus szindróma

A metabolikus szindróma olyan összefoglaló elnevezés, amely magába foglal számos, egymással szoros összefüggésben megjelenő elváltozást, úgymint a magas vérnyomást, a magas vércukorszintet, a derék körüli testsúly-többletet és a kóros koleszterin- vagy trigliceridszintet. A metabolikus szindróma együtt jár a szívbetegség, a stroke és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának fokozódásával.

A metabolikus szindrómával járó rendellenességek többségének nincsenek nyilvánvaló jelei vagy tünetei. Az egyik látható, figyelemfelhívó jel lehet a nagy derékkörfogat, ebben az esetben érdemes gyanakodni arra, hogy a vérnyomás, a vércukor- és a vérzsír szintek is eltérnek az egészséges értékektől. Amennyiben már kialakult a magas vércukorszint, észreveheti a cukorbetegség jeleit is, mint például fokozott szomjúságot és vizeletet, az állandó fáradtságot és homályos látást.

Kialakulásának folyamata

A metabolikus szindróma szorosan kapcsolódik a túlsúlyhoz, elhízáshoz és az inaktivitáshoz, ami idővel inzulinrezisztenciához vezethet. Normális esetben az emésztőrendszer cukrokra bontja az elfogyasztott ételeket, amit a sejtek az inzulin segítségével képesek felvenni. Az inzulinrezisztenciában szenvedő embereknél a sejtek nem reagálnak normálisan az inzulinra, és a glükóz nehezen jut a célsejtekbe. A folyamat során a test egyre több inzulint termel, majd a kompenzáló mechanizmusok kimerülésével a vércukorszint megemelkedik. Az anyagcserebetegség több szervünk működésére is hatással van: megváltoznak a vérzsír-értékek, az erek károsodásával pedig a magas vérnyomás betegség is kialakul.

A metabolikus szindróma rizikófaktorai

  • Életkor. A metabolikus szindróma kockázata az életkor előrehaladtával növekszik.
  • Elhízás. A túlsúly, különösen a hasi területen, növeli a metabolikus szindróma kockázatát.
  • Cukorbetegség. Nagyobb a metabolikus szindróma valószínűsége, ha ön cukorbeteg, terhesség alatt cukorbetegségben szenvedett (terhességi cukorbetegség), vagy ha családjában 2-es típusú cukorbetegség fordult elő.
  • Egyéb betegségek. A metabolikus szindróma kockázata magasabb, ha nem alkoholos zsírmájbetegséggel, policisztás petefészek-szindrómával vagy alvási apnoéval küzd.

Hogyan kezelhető a betegség?

Amennyiben a fenti tünetek jelentkeznek önnél, kérje kivizsgálását kezelőorvosától. Ha bebizonyosodott, hogy metabolikus szindrómában szenved, orvosa dönt minden esetben a megfelelő kezelésről.

Hogyan előzhető meg a kialakulása?

Az egészséges életmód iránti egész életen át tartó elkötelezettség megakadályozhatja a metabolikus szindrómát okozó állapotokat. Az egészséges életmód a következőket tartalmazza:

  • Legalább 30 perc fizikai aktivitás naponta
  • Sok zöldség, gyümölcs, sovány fehérje és teljes kiőrlésű gabona fogyasztása
  • A telített zsír és só korlátozása az étrendben
  • Egészséges testsúly fenntartása
  • A dohányzás abbahagyása

Összeállította: G. A. újságíró

Lektorálta: dr. Tänczer Tímea, diabetológus

Forrás:Metabolic  syndrome

2021.06.10.

© 2021 Wörwag Pharma Kft. - Az oldalon található információk kizárólag általános tájékoztatásra szolgálnak, semmilyen módon nem helyettesítik az orvosi konzultációt, vizsgálatokat és az orvosi diagnózis felállítását. Az oldal tartalma önmagában nem használható fel betegség megállapítására és kezelés megkezdésére. További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez.