Cukorbeteg? Erősítse fogait is!

A cukorbetegek körében a tartósan magas vércukorszint a szervezet minden részére kihathat - ideértve a fogakat és az ínyeket is. A megfelelő szájhigiéniával és a fogak ápolásával elkerülhetőek a fogászati problémák.

Milyen problémákat okozhat a cukorbetegség a fogak esetében?

 • Fogszuvasodás. A száj sokféle baktériumot tartalmaz. Amikor az ételekben és italokban lévő keményítők és cukrok kölcsönhatásba lépnek ezekkel a baktériumokkal, a fogakon ragadós film képződik, amelyet plakknak neveznek. A plakkban levő savak támadják a fogak felületét (zománc és dentin). Ez fogszuvasodáshoz és ínybetegségekhez vezethet.
 • Korai ínybetegség (ínygyulladás). A cukorbetegség csökkenti a baktériumok elleni  védekező mechanizmusokat is. Ha nem távolítja el a lepedéket rendszeres fogmosással és fogselyemmel, akkor az íny alatt fogkő képződik. Minél hosszabb ideig marad fogkő a fogain, annál inkább irritálja az ínyt.
 • Speciális ínybetegség (parodontitisz). Kezeletlenül az ínygyulladás súlyosabb fertőzéshez vezethet, úgynevezett parodontitiszhez, amely elpusztítja a fogakat támogató lágy szövetet és csontot. A parodontitisz végül az ínyt és az állkapcsot támadja meg, ez pedig a fogak meglazulásához és esetleges elvesztéséhez vezet.
 • Szájszárazság (xerostomia). Egyes cukorbetegeknél nyálhiány is tapasztalható, ezt szájszárazságnak nevezik.

Megfelelő szájápolás

A fogak és az ínyek károsodásának megelőzése érdekében vegye komolyan a fogápolást:

 • Kísérje figyelemmel a vércukorszintjét és az orvos utasításai szerint tartsa a vércukorszintet a céltartományon belül. Tartós normoglikémia esetén kisebb az esélye az ínygyulladás és más fogászati problémák kialakulásának.
 • Naponta legalább kétszer mossa meg a fogait. Használjon puha sörtével ellátott fogkefét és fluort tartalmazó fogkrémet. Kerülje az erőteljes vagy durva súrolást, amely irritálhatja az ínyét.
 • Fontolja meg az elektromos fogkefe használatát, különösen, ha ízületi panaszai a helyes fogmosást megnehezítik. Legalább háromhavonta cserélje le fogkeféjét.
 • Naponta legalább egyszer fogselymezze fogait. A fogselyem eltávolítja a lepedéket a fogak között és az íny alatt.
 • Tartsa be a rendszeres fogorvosi ellenőrzéseket. Évente legalább kétszer keresse fel fogorvosát szakmai tisztítások, röntgenfelvételek és ellenőrzések céljából.
 • Ellenőrizze, hogy fogorvosa tudja-e, hogy Ön cukorbeteg. Minden alkalommal, amikor ellátogat a fogorvosához, emlékeztesse rá, hogy cukorbetegsége van.
 • Keresse az ínybetegség korai jeleit. Jelentsen fogorvosának minden ínybetegség-jelet - ideértve a duzzanatot és vérzést -. Említse meg az egyéb jeleket és tüneteket, például szájszárazság, fog- vagy szájfájdalom.
 • Ne dohányozzon. A dohányzás növeli a súlyos cukorbetegség szövődményeinek kockázatát, ideértve az ínybetegséget és végül a fogak elvesztését. Ha dohányzik, kérdezze meg orvosát a leszokáshoz szükséges lehetőségekről.

A cukorbetegség kezelése egész életen át tartó feladat, amely magában foglalja a megfelelő fogápolást is. A rendszeres száj és fogápolás hozzájárul  a fogak egészségének megőrzéséhez és az életminőség javításhoz.

Forrás:

WebMD.com - How to keep your mouth healthy?
Mayoclinic.org - Diabetes and dental care: Guide to a healthy mouth

Összeállította: Gorzsás Anita, újságíró
Lektorálta: Dr. Tänczer Tímea diabetológus szakorvos


2019.11.04.

© 2019 Wörwag Pharma Kft. - Az oldalon található információk kizárólag általános tájékoztatásra szolgálnak, semmilyen módon nem helyettesítik az orvosi konzultációt, vizsgálatokat és az orvosi diagnózis felállítását. Az oldal tartalma önmagában nem használható fel betegség megállapítására és kezelés megkezdésére. További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez.