Cukorbetegség és a verítékezés kapcsolata

A cukorbetegség megnehezítheti az ember testének állandó hőmérséklet fenntartását és a megfelelő mennyiségű verejték előállítását. Ennek oka a hormonális működés változása, az idegek károsodása, a szív- és érrendszeri tényezők és a stressz.

Bizonyos egészségügyi állapotok, például a cukorbetegség megzavarhatják a verejtékezés szabályozását, így a diabéteszes ember túl sokat vagy túl keveset izzad. Egy forró nap során kellemetlen lehet, de a testhőmérséklet szabályozásának képtelensége hideg időben is megviseli a szervezetet.

Amikor a test túl meleg lesz, az idegrendszer jelez a verejtékmirigyeknek. A cukorbetegség szövődményeként idegkárosodás léphet fel, melynek során a verejtékmirigyeket irányító idegek szabályzása sérül. Ez túlzott izzadást eredményezhet a test felső felén amelyet hiperhidrózisnak neveznek, a lábon pedig csökkenhet a verejtékmirigyek működése. A cukorbetegséggel összefüggő hiperhidrózisban szenvedőknél a következő körülmények között túlzott izzadás tapasztalható:

  • minimális tevékenység idején, beleértve az alvást
  • hűvös környezetben,
  • kevés stressz során.

Kezelés és megelőzés

Amennyiben a fenti tüneteket tapasztalja, beszéljen róla orvosával, aki szükség esetén megfelelő terápiás lehetőségeket ajánlhat.

Kiemelten fontos az is, hogy tartsa a célérték közelében vércukorszintjét, és az orvos utasításainak, valamint a diabétesz esetén követendő életmódszabályok követésével tegyen meg mindent alapbetegsége karban tartásáért.

Összeállította: G.A. újságíró
Lektorálta: Dr. Tänczer Tímea, diabetológus

Forrás: Jennifer Huizen - How does diabetes cause abnormal sweating

2021.03.22.

© 2021 Wörwag Pharma Kft. - Az oldalon található információk kizárólag általános tájékoztatásra szolgálnak, semmilyen módon nem helyettesítik az orvosi konzultációt, vizsgálatokat és az orvosi diagnózis felállítását. Az oldal tartalma önmagában nem használható fel betegség megállapítására és kezelés megkezdésére. További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez.