Cukorbetegség és magas vérnyomás együttes előfordulása

A cukorbetegség már önmagában olyan jelentőségű, mint három vagy több keringési kockázati tényező egyidejű megléte – vélekednek erről a kardiológusok és a diabetológusok. Amennyiben a diabéteszhez magas vérnyomás társul, akkor még inkább megnő a kockázat a szívinfarktus vagy a stroke kialakulására, ezért is nagyon fontos mindkét betegségre koncentrálni.

Hazánkban minden harmadik felnőttnek magas a vérnyomása, minden hatodik felnőttnek cukorbetegsége van, vagy cukorbetegséget megelőző állapotában él, háromból két felnőttnek pedig emelkedett a koleszterinszintje. Elszomorító adatok, pedig sokat tehetünk azért, hogy ez változzon!

A 2-es típusú cukorbetegség gyakori előszobája a metabolikus szindróma, amely egy tünetegyüttes: összetevői a magas vérnyomáson kívül egyebek mellett a szénhidrát anyagcserezavar és a hasi elhízás. Sajnos manapság a túlsúly tekinthető a legfontosabb kockázati tényezőnek: minden második súlyfelesleggel élő ember cukorbeteggé válik, ha nem figyel oda életmódjára, a már diabéteszesnél pedig a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása várható, amennyiben nem tartja be diabetológusa, dietetikusa tanácsait, nem figyel oda a gyógyszeres terápiára.

A metabolikus szindróma tünetei

  • Magas inzulinszint a vérben.
  • Csökkent glükóztolerancia.
  • Súlytöbblet (főként alma típusú elhízás).
  • Magas vérnyomás.
  • A kis sűrűségű lipoprotein (LDL – „rossz koleszterin”) emelkedett szintje, a nagy sűrűségű lipoprotein (HDL – „jó koleszterin”) csökkent szintje a vérben.

Amennyiben a metabolikus szindróma egyik ismérvét már felismerte magán, keresni kell a többi összetevőt is. Jó hír, hogy ezek a negatív folyamatok visszafordíthatóak.

Első lépésben legfontosabb orvosa tanácsait szem előtt tartva megváltoztatni étkezési szokásait. Kiegyensúlyozott táplálkozással (csökkentve a sófogyasztást, kerülni a zsírosabb ételeket), megfelelő vitamin és ásványi anyag bevitellel, rendszeres sportolással (leginkább a kardio edzések hatékonyak), a dohányzás, az alkohol és a stressz kerülésével jobban odafigyelni az egészségére. A szív- és érrendszer megfelelő működését támogathatja a komplex vitamin- és nyomelemfogyasztás is, így a B-vitaminok, a kalcium és a magnézium, illetve az omega-3 zsírsav.

Sok esetben kis idő múlva elindul a testsúlycsökkenés, ezáltal pedig kedvező irányba befolyásolható a magas vérnyomás és a magas vércukorszint.

Összeállította: Tóth András
Lektorálta: Dr. Tänczer Tímea diabetológus szakorvos

Forrás:
Dr. Winkler Gábor – Dr. Baranyi Éva: Cukorbetegség (SpringMed Kiadó – 2007)
Dr. Hidvégi Tibor: Civilizációs betegségek (SpringMed Kiadó – 2017)
Dr. Zsuga Judit: A metabolikus szindróma (WEBBeteg.hu)
Magyar Életmód Orvostani Társaság: Az európaiak életmódja fenyegeti az egészséget (Medicalonline.hu)

2019.04.08.

© 2019 Wörwag Pharma Kft. - Az oldalon található információk kizárólag általános tájékoztatásra szolgálnak, semmilyen módon nem helyettesítik az orvosi konzultációt, vizsgálatokat és az orvosi diagnózis felállítását. Az oldal tartalma önmagában nem használható fel betegség megállapítására és kezelés megkezdésére. További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez.