Ehetünk-e tojást cukorbetegként?

A tojás sokoldalú élelmiszerünk, rendkívül változatos ételeket lehet készíteni belőle, és szervezetünk számára is kiváló tápanyagforrás. Egy jól összeállított étrendben a tojásnak is van helye, mind az 1-es, mind a 2-es típusú cukorbetegek fogyaszthatják, de vannak, akik csak mértékkel ehetik.

A tojás magas tápértékkel rendelkezik

Az egész tojás fehérjetartalma kb. 13-14 %. A benne lévő összes fehérje hasznosul, amelyek többsége esszenciális aminosavakból áll. A szervezetünk a saját fehérjéi felépítésére teljes mértékben fel tudja használni, tehát a tojás biológiai értéke 100, vagyis a legmagasabb (az anyatej mellett). A szénhidráttartalma nagyon alacsony, ~1%, emiatt a cukorbeteg étrendben nem kell beleszámolni az elfogyasztható napi szénhidrátmennyiségbe. A glikémiás indexe szintén alacsony, ezáltal fogyasztás után nem okoz magas vércukorszint emelkedést.

Zsírtartalma 10-11%, gyakorlatilag csak a tojássárgájában van zsír (a fehérje részben elenyésző a mennyisége). A zsírösszetételét tekintve közel a fele egyszeresen telítetlen zsírsavból, míg a másik fele telített és többszörösen telítetlen zsírsavakból áll. Számos hasznos összetevő található meg benne, például koleszterin, lecitin, omega-3. Azon diabéteszesek esetében, akik zsíranyagcsere-rendellenességgel és meglévő magas koleszterinszinttel is rendelkeznek, a táplálékkal bevitt koleszterin befolyásolhatja a vér koleszterinszintjét. Emiatt naponta egynél több tojássárgája fogyasztása nem ajánlott számukra.

A tojásban (sárgájában) szinte az összes vitamin megtalálható (vízben oldódó B-vitaminok és zsírban oldódó A-, D-, E- és K-vitamin), valamint nagyon gazdag ásványi anyagokban (összetételét befolyásolja a tyúkok tápláléka).

Mennyi tojás fogyasztása ajánlott?

Az, hogy ki mennyi tojást ehet meg egy héten, az függ attól is, hogy rendelkezik-e cukorbetegként túlsúllyal, illetve van-e valamilyen társbetegsége (például szív- és érrendszeri megbetegedés, tojásallergia).

Azoknak a cukorbetegeknek, akiknek fogyniuk kell, nem ajánlott hetente 2-nél több tojássárgáját fogyasztani. Amennyiben nem áll fenn elhízás vagy túlsúly, akkor hetente 5-6 db egész tojás is elfogyasztható, de egy étkezés alkalmával 1, legfeljebb 2 egész tojást együnk meg.

A tojásfehérje zsírszegényen elkészítve nagyobb mennyiségben is ehető cukorbetegként, mivel a fehérje rész gyakorlatilag szénhidrátmentes, valamint kalória- és zsírszegény. Aki allergiás a tojásra, annak kerülni kell minden olyan ételt és élelmiszert, amely akár csak nyomokban is tartalmazza.

Szerző: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

2021.04.06.

© 2021 Wörwag Pharma Kft. - Az oldalon található információk kizárólag általános tájékoztatásra szolgálnak, semmilyen módon nem helyettesítik az orvosi konzultációt, vizsgálatokat és az orvosi diagnózis felállítását. Az oldal tartalma önmagában nem használható fel betegség megállapítására és kezelés megkezdésére. További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez.