Emésztési problémák cukorbetegeknél

A diabéteszes autonóm neuropátia több rendszert érinthet egyszerre: a szív-és érrendszeri megbetegedés, valamint a vizelettartási probléma mellett gyakran kialakulnak emésztési zavarok is. Miként kezelhető a puffadással, hányingerrel kísért gyomorbénulás, amely a cukorbetegség egyik szövődménye? Miért fontos a megfelelő diéta? Erre is választ adunk.

Az akarattól függetlenül működő idegeket érintő, azaz autonóm neuropátia a belső szerveket érintő idegkárosodás, amely a szív, a tüdő, a gyomor, a bélrendszer, a nemi szervek, a húgyhólyag, az izzadságmirigyek érintettségével az emésztésben, a bél-és hólyagműködésben is okozhat károsodást.

Gyomorbénulás: megkeseríti a mindennapokat!

A vegetatív idegrendszer segít kontrollálni az emésztőcsatornában lévő folyamatokat, így a gyomor összehúzódásáért felelős izmok működését, a táplálék eljutását a megfelelő helyre. A nyelőcsőhöz hasonlóan a simaizom mozgatja az ételt a gyomorból a vékonybélbe. Amennyiben sérülnek az idegszálak, nem megfelelően működnek a gyomor izmai, lassan megy végbe az emésztés, a tápanyagok felszívódása. Az idegkárosodás miatt csökkenhet a gyomorsav-termelődés is. A gyomorban maradt étel megerjed, megzavarva a jó és rossz baktériumok arányát, így elszaporodhatnak a káros mikroorganizmusok.

A több éve diabéteszben élők mintegy fele tapasztalt már puffadást, hasi fájdalmat, gyomorégést, hányingert, étvágytalanságot, valamint hasmenés, vagy szorulás kialakulását, amely a cukorbetegséghez társuló autonóm idegkárosodás következménye.

A súlyosabb esetekben  a gyomor mozgása nagy mértékben károsodik és gyomorbénulás, azaz gasztroparézis alakul ki, Azért is veszélyes ez az állapot, mert a nem megfelelő emésztés miatt ingadozhat a vércukorszint, illetve nem, vagy csak nehezen számítható ki a szénhidrátok felszívódása és hatása a vércukorszintre. Ez kórosan alacsony vércukor szintet, hipoglikémiát, nagy vércukor ingadozásokat eredményezhet.

Az idegeket érintő károsodás, a diabéteszes neuropátia a vastagbelet is érintheti, így előfordulhat székrekedés vagy hasmenés, nem ritkán váltakozva.

Beállított vércukorértékek!

A kezelésnél az elsődleges cél, hogy elkerülje a beteg a további idegkárosodást a normál vércukorszint elérésével. Ehhez rendszeres vércukor-ellenőrzés, megfelelő, egyénre szabott diéta, gyakori testmozgás szükséges a beállított gyógyszeres vagy inzulin kezelés mellett. Fontos megjegyezni, hogy a nem megfelelően ellenőrzött cukorbetegség tovább rontja a gyomor motilitását.

A tüneti kezelés, így az emésztési zavar, émelygés vagy hányás enyhítése érdekében ajánlatos változtatni az étrenden: többszöri kisebb, megfelelő energia- és szénhidrát-tartalmú étkezéseket kell beiktatni, szokjon hozzá a levesekhez, a főzelékekhez, valamint kerülni kell a túl zsíros és fűszeres ételeket, egyen magas rosttartalmú zöldségeket és gyümölcsöket. Szóba jöhet különböző gyógyszerek (pl. hányás, hasmenés elleni készítmények) alkalmazása is, erről azonban konzultáljon szakorvosával.

Összeállította: Tóth András
Lektorálta: Dr. Tänczer Tímea diabetológus

Források:
Szakmai segítség: Szarka Dorottya dietetikus
Egészségügyi ABC (Medicina Kiadó, 1990)
 
2019.02.28.

© 2019 Wörwag Pharma Kft. - Az oldalon található információk kizárólag általános tájékoztatásra szolgálnak, semmilyen módon nem helyettesítik az orvosi konzultációt, vizsgálatokat és az orvosi diagnózis felállítását. Az oldal tartalma önmagában nem használható fel betegség megállapítására és kezelés megkezdésére. További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez.