Étkezési tanácsok a diabéteszes neuropátia megelőzéséhez

Cukorbetegség esetén a vér magas cukortartalma károsíthatja az idegeket és az azokat tápláló ereket, ezáltal végtagzsibbadást, érzéscsökkenést, később érzékelésvesztést okozhat. Ahhoz, hogy az idegek egészségesen működjenek, és kisebb legyen a neuropátia kialakulásának a kockázata, fontos, hogy a vércukor megfelelően legyen beállítva, és ne akadozzon az erek és idegek vérellátása.

A legfontosabb az, hogy a vércukorszintet gyakran ellenőrizzük, a gyógyszerszedési utasításokat mindig pontosan tartsuk be, végezzünk aktív testmozgást, és figyeljünk oda az étkezésre. A naponta elfogyasztható szénhidrát mennyiségét ne lépjük túl, és azt a napi 5-6 étkezésben megfelelő arányban oszlassuk el. Részesítsük előnyben az alacsony glikémiás indexű táplálékokat, vagyis azokat, amelyek lassabban és fokozatosan emelik meg a vér cukorszintjét. Ilyenek például a magas rosttartalmú zöldségek, a hüvelyesek, a tej és az édesítetlen tejtermékek, valamint a teljes kiőrlésű kenyér.

A cukorbetegség mellé társbetegségek is társulhatnak

A diabéteszes neuropátia nem csupán attól függ, hogyan alakul a szervezet vércukorszintje, hanem attól is, milyen régóta áll fenn a cukorbetegség, és milyen más társbetegségek és anyagcserezavarok társulnak mellé.

Magas koleszterinszint mellett hamarabb kialakulhat az idegkárosodás, ugyanis az erek falában kialakuló plakkok nagyobb eséllyel okoznak érszűkületet az idegeket ellátó vérerekben. Ezért fontos figyelni a táplálékok zsírtartalmára is, tehát részesítsük előnyben a telítetlen zsírsavakat tartalmazó növényi olajokat az állati zsiradékokkal szemben. Ételeinket készítsük zsírszegény konyhatechnológiával.

Figyeljünk a vitaminokra és ásványi anyagokra is!

Az idegeink védelme érdekében ajánlott a szervezetünk vitamin- és ásványi anyag raktárait feltölteni. Vitaminok közül az E-vitamin és a B-vitamin-család számos tagja rendelkezik idegvédő tulajdonsággal, például B1 (tiamin, benfotiamin), B3 (niacin), B6 (piridoxin), B12 (kobalamin), és a folsav. A B-vitaminokat kiegyensúlyozott - húsféléket és tejtermékeket, teljes kiőrlésű gabonákat is tartalmazó - táplálkozással is bevihetjük szervezetünkbe, de a szervezet egészséges működésének fenntartása érdekében a kezelőorvosunk javaslatára komplex-készítménnyel egészíthetjük ki étrendünket, ezeket ajánlott az első reggeli étkezés során bevenni.

A vitaminok mellett érdemes az ásványi anyagokban gazdag étkezésre is figyelni, diabétesz esetén különösen fontos az ajánlott magnézium, cink és króm ellátás biztosítása. Étkezéssel a teljes kiőrlésű gabonák, halak, hüvelyesek, sajtfélék beiktatásával pótolhatjuk ezeket szervezetünk számára.

Amennyiben már kialakult valamilyen fokú idegkárosodás, akkor törekedni kell arra, hogy ne romoljon a beteg állapota. Gyógytornával, mozgással, az izmok erősítésével és a megfelelő táplálkozással segíthetjük a gyógyszeres terápiát.

Szerző: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

2020.12.17.

© 2020 Wörwag Pharma Kft. - Az oldalon található információk kizárólag általános tájékoztatásra szolgálnak, semmilyen módon nem helyettesítik az orvosi konzultációt, vizsgálatokat és az orvosi diagnózis felállítását. Az oldal tartalma önmagában nem használható fel betegség megállapítására és kezelés megkezdésére. További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez.