Fenntartható az immunrendszer normál működése cukorbetegként?

A jól működő immunrendszer fontos szerepet játszik a szervezetünkben, fertőzés esetén felveszi a harcot a kórokozókkal. Mind az 1-es, mind pedig a 2-es típusú cukorbetegekben felmerülhetnek azonban az immunrendszerrel kapcsolatos problémák, a beteg hajlamosabb lehet a fertőzések kialakulására és a gyógyulási idő elhúzódására. Az életmód és a kezelés fontos része ezért az is, hogy immunrendszerünk erősítéséről gondoskodjunk.

Az immunrendszer szerepe a test védelme a baktériumoktól, vírusoktól, egyéb kórokozóktól, valamint a tumoros sejtektől. Az immunrendszer számos különféle módon véd a fertőzésekkel szemben, kezdve a baktériumok bekebelezésétől a vírusok és a daganatos elváltozást mutató sejtek elpusztításáig.

Az immunrendszer megfelelő működésében több szerv vesz részt, ezek megfelelő működése egyaránt fontos abban, hogyszervezetünk védekezőképessége megfelelő legyen:

  • csontvelő
  • csecsemőmirigy
  • lép
  • nyirokcsomók

Az immunrendszer kulcsfontosságú részét képezik a csontvelő által előállított fehérvérsejtek, amelyek segítenek a szervezetünknek a védekezőképesség fenntartásában.

Immunrendszer és cukorbetegség – Hogyan függ össze?

Az 1-es típusú cukorbetegség egy autoimmun betegség, amely során a test immunrendszere a saját sejtjeivel, ebben az esetben az inzulint termelő sejtekkel szemben ellenanyagot termel, ennek hatására a sejtek elpusztulnak. Ennek a folyamatnak a pontos kiváltó okai még máig nem tisztázottak. A kutatók szerint az 1-es típusú cukorbetegség hátterében genetikai hajlam áll, amely alapján egy környezeti tényező váltja ki a betegség kialakulását.

Az immunrendszer szerepet játszik a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában is. A kutatók összekapcsolták az inzulinrezisztenciát a citokinek magas szintjével, amelyek a szervezetben fellépő gyulladásokra válaszul szabadulnak fel. Az immunrendszer gyulladásra adott reakciója azt eredményezi, hogy a zsírsejtek nem képesek jól reagálni az inzulinra, a zsírsejtek a vérben zsírsavakat szabadítanak fel.

A kialakult diabétesz olyan összetett, a szervezet egészét érintő betegség, amely károsan hat a szervezet védekezőképességére is. Meglévő cukorbetegség esetén jóval hajlamosabbak lehetünk a fertőzésekre, a gyulladások elhúzódására, hiszen a gyengült immunrendszer kevésbé képes megóvni bennünket a kialakulásuktól. A gyakori fertőzéses megbetegedés, a bőrproblémák, a gombás megbetegedések, a gyulladt fogíny vagy az afta kialakulásának esélye ezért nagyobb, mint a diabéteszben nem szenvedők esetében.

Mit tehetünk, hogy immunrendszerünk ne gyengüljön cukorbetegség esetén sem?

A nem kezelt cukorbetegség meglehetősen gyengíti az immunrendszert. Azonban az immunrendszer normál működése fenntartható a cukorbetegség megfelelő kezelésével és helyes életmóddal. 

Ennek érdekében fontos 

  • az ideálisan beállított gyógyszeres kezelés, 
  • az egészséges táplálkozás, a diéta betartása, 
  • a rendszeres sport, 
  • illetve a megfelelő vitamin- és nyomelem-pótlás.

Óvakodjon továbbá a fertőzéses eredetű betegségektől (pl. megfázás, influenza), illetve fokozottan ügyeljen a higiénia betartására (rendszeres és alapos kézmosás).

Összeállította: Gorzsás Anita, újságíró
Lektorálta: Dr. Tanczer Tímea, diabetológus szakorvos

Forrás:

2020.05.06.

© 2020 Wörwag Pharma Kft. - Az oldalon található információk kizárólag általános tájékoztatásra szolgálnak, semmilyen módon nem helyettesítik az orvosi konzultációt, vizsgálatokat és az orvosi diagnózis felállítását. Az oldal tartalma önmagában nem használható fel betegség megállapítására és kezelés megkezdésére. További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez.