Fiatalkori diabétesz: nem civilizációs betegség

A gyermekkorban jelentkező cukorbetegséget időben fel kell ismerni és kezelni, hogy kivédhető legyen a hirtelen anyagcsere kisiklás, valamint elkerülhetőek legyenek a felnőttkorban veszélyt jelentő szövődmények.

Hazánkban évente közel 300 újonnan diagnosztizált gyermeket érint az 1-es típusú diabétesz, amelynek előfordulása a hat év alatti korosztályban még az idősebbekkel összehasonlítva is aránytalan mértékben növekszik.

Nagyon fontos, hogy tisztában legyenek a szülők az 1-es típusú cukorbetegség jellemző tüneteivel, és időben elinduljon a részletes kivizsgálás valamint a megfelelő terápia, az inzulinkezelés. A legszembetűnőbb panaszok: túlzott folyadékfogyasztás, a már szobatiszta gyermek ismételt ágybavizelése, gyakori vizelés, fáradtság, jó étvágy melletti fogyás, bőrviszketés, nehezen gyógyuló sebek, látászavar, stb. Csecsemők esetében árulkodó jel a gyakori pelenkacsere, a szoptatás iránti fokozott igény, a korábbinál jóval több cumisüvegnyi folyadék fogyasztása.

Autoimmun folyamatok

Szemben a környezeti tényezők, rossz táplálkozási szokások és elhízás miatt igen gyakori  2-es típusú cukorbetegséggel, az 1-es típusú diabétesz nem civilizációs betegség: az immunrendszer működésének zavara. A hasnyálmirigy Langerhans-szigeteinek béta-sejtjei termelik az inzulint. Ezek pusztulása miatt abszolút inzulinhiány alakul ki, a termelődő inzulin pedig nem elégíti ki a szervezet számára szükséges mennyiséget.

Erre is figyelni kell!

A napi szinten történő inzulinpótlás elengedhetetlen az életben maradáshoz az 1-es típusú cukorbetegség esetén, ezért is nevezik inzulinfüggő diabétesznek. Előfordulhat azonban, hogy a beadott inzulin mennyiség több, mint amit a szervezet felhasznál, ezért kialakulhat kórosan alacsony vércukorszinttel jellemzett, hipoglikémiás állapot. Vészjelzésként éhségérzetet, izzadást, remegést, idegességet, szapora szívdobogást tapasztal a beteg, súlyosabb esetben akár tudatzavart, eszméletlen állapot kialakulását is okozhatja a túlzottan alacsony vércukorszint.

A diabétesz korai felismerésével, a korszerű inzulinterápiával (a kezelés egyénre szabott, befolyásolja a beteg vércukorszintje, életkora, aktivitása, egyéb betegségei, stb.), valamint az egyénre szabott szénhidrát bevitellel, kiegészítve a rendszeres testmozgással teljes életet élhet a gyermek, előretekintve a későbbi életkorra. A felnőttkorban jelentkező szövődmények, szervi károsodások (látásromlás, veseműködés zavara, idegrendszeri károsodások, stb.) eredete ugyanis igen gyakran a gyermekkorra tehető, ezért kell szem előtt tartani a rendszeres szűrővizsgálatokat már fiatalon, leginkább serdülőkorban.

Összeállította: Tóth András
Szakértő: Dr. Tänczer Tímea diabetológus

Forrás:
Dr. Berkő Péter: Betegségek megelőzése és korai felismerése (Akadémiai Kiadó, 2012.)
Haszon-Nagy Zsófia: Évről évre több az óvodáskorú 1-es típusú diabéteszes.
Dr. Kónya Judit: Az inzulin szerepe szervezetünkben.
Dr. Bibok György: Jóval korábban figyelni kell a cukorbetegségre, mint eddig gondoltuk! 

2019.02.28.

© 2019 Wörwag Pharma Kft. - Az oldalon található információk kizárólag általános tájékoztatásra szolgálnak, semmilyen módon nem helyettesítik az orvosi konzultációt, vizsgálatokat és az orvosi diagnózis felállítását. Az oldal tartalma önmagában nem használható fel betegség megállapítására és kezelés megkezdésére. További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez.