Hasznos tanácsok diabétesszel élőknek

A cukorbetegség egy életen át tartó állapot, amellyel meg kell tanulni együtt élni, hogy megfelelően kordában tarthassuk. Kezelése minden nap komoly erőfeszítéseket igényel, így a szövődmények kialakulása, és a betegség súlyosbodása elkerülhető. Nézzük, milyen tanácsok segíthetnek a mindennapi életben a diabétesszel élőknek.

Legyen partner a kezelésben

Fogadja meg kezelőorvosa tanácsait, járjon rendszeresen ellenőrző vizsgálatra, olvasson minél többet betegségéről. Tanulja meg a kezeléshez szükséges ismereteket, jegyezze le a szokásostól eltérő tüneteit, tapasztalatait, melyről a kontroll vizsgálat során tud konzultálni kezelőorvosával.

Mások is tudjanak róla, hogy cukorbeteg

Hordjon „Cukorbeteg vagyok” kártyát, vagy karkötőt magánál. Egy utcai rosszullét esetén ez fontos lehet a betegség felismerésében és a mielőbbi kezelésében.  

Fontosak a prevenciós vizsgálatok

Évente menjen el rendszeres ellenőrző vizsgálatokra: szemfenék vizsgálat, neuropátia vizsgálat, érszűkület szűrés, fogászati ellenőrzés. Az ellenőrzés során jelezze, hogy cukorbetegségben szenved.

Immunizáljon

A diabétesz köztudottan gyengíti az immunrendszert. Adassa be magának a megfelelő védőoltásokat és fogyasszon sok zöldséget és gyümölcsöt, illetve egészítse ki táplálkozását (főleg a téli időszakban) vitaminokkal, ásványi anyagokkal. Egyeztessen orvosával, hogy mely védőoltások beadása ajánlott.

Különösen figyeljen fogaira

A rendszeres fogorvosi ellenőrzés mellett ügyeljen fogai gondozására is. Használjon fogselymet és azonnal keresse fel fogorvosát, ha ínye vérzik, gyulladt, duzzadt.

Ne hanyagolja el a lábápolást sem

Naponta mossa meg lábát testhőmérsékletű vízben és törölje fürdés után szárazra. Figyeljen a lábujjak közötti részekre is! Majd óvatosan kenje be ureatartalmú krémmel – ne hagyja ki a lábujjközöket sem.

Fontos a mozgás

Próbáljon rendszeresen mozogni. Ez nemcsak a testsúlyát tartja kordában, de csökkenti a koleszterin-szintet és a vérnyomást is.

Kerülje a dohányzást és az alkoholt

A dohányzás mindenkire ártalmas, de a cukorbetegek különösen veszélyeztetettek. A dohányzás növeli ugyanis a szívinfarktus, stroke, szemkárosodás, vese- és idegkárosodás kockázatát. Figyeljen az alkoholfogyasztásra is, mivel ez instabil vércukorszintet eredményezhet. Ha mégis úgy dönt, hogy alkoholt fogyaszt, tegye azt mértékletesen és adja hozzá a napi kalória bevitelhez.

Összeállította: Gorzsás Anita, újságíró
Lektorálta: Dr. Tanczer Tímea, diabetológus szakorvos

Forrás:

  • Dr. Zsuga Judit – Tíz hasznos tanács diabétesszel élőknek (WEBBeteg.hu)

2020.12.17.

© 2020 Wörwag Pharma Kft. - Az oldalon található információk kizárólag általános tájékoztatásra szolgálnak, semmilyen módon nem helyettesítik az orvosi konzultációt, vizsgálatokat és az orvosi diagnózis felállítását. Az oldal tartalma önmagában nem használható fel betegség megállapítására és kezelés megkezdésére. További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez.