Hogyan befolyásolja a stressz a cukorbetegséget? Hogyan lehet csökkenteni?

A cukorbetegség kezelése egy egész életen át tartó folyamat, amely stresszt jelenthet a mindennapi életben. A stressz azonban jelentős akadály lehet a diabétesz hatékony kezelésében, a szervezetben lévő stresszhormonok ugyanis közvetlenül befolyásolhatják a vércukorszintet – ördögi kört hozva létre.

A diabétesszel élők szervezetében a stresszválasz nem megfelelően működik. A tartós és fokozott stressz ronthatja a cukorbetegség állapotát, ezért fontos a stresszes életmód megszüntetése.

Melyek a stressz tünetei?

Néha a stressz tünetei annyira enyhék, hogy előfordulhat, hogy észre sem vesszük őket. Mindazonáltal a tartós stressz ronthatja a mentális és érzelmi jólététünket és hatással lehet az egészségünkre.

A tünetek felismerése segíthet a stressz azonosításában és a megfelelő kezelésében.

A stressz tünetei:

  • fejfájás
  • izomfájdalom vagy feszültség
  • alvászavar
  • általános betegségérzet
  • fáradtság
  • motiválatlanság
  • ingerlékenység
  • nyomottság
  • nyugtalanság

Hogyan csökkenthető a stressz?

Amennyiben a fenti tüneteket rendszeresen tapasztalja, lehetséges, hogy az átlagnál nagyobb stressznek van kitéve mindennapjaiban. Az alábbi tanácsok segíthetnek, hogy csökkentse a stresszt életében.

Meditáció

A meditáció segíthet eltávolítani a negatív gondolatokat és segítségével ellazulhat. Fontolja meg, hogy minden reggel 15 perces meditációval kezdje a napot.

Kerülje el a stresszt

Kerülje azokat a helyzeteket, ami nagyobb stresszt válthat ki az Ön számára. Gondolja végig, mely helyzetekben történik ez meg (pl. ha nagybevásárlás alkalmával, akkor intézze online) és próbáljon más módot találni az elvégzésére.

Sportoljon

A rendszeres mozgás segít a stressz levezetésében és egészségére is jó hatással van. Konzultáljon orvosával az Ön számára megfelelő mozgásformáról.

Vitaminok, ásványi anyagok

A kiegyensúlyozott táplálkozás mellett figyeljen a rendszeres vitaminszedésre is.

Bár a cukorbetegség kezelése kihívásokkal jár együtt, kellő odafigyeléssel és szakorvosi segítséggel a vércukorszint szinten tartható és boldog, kiegyensúlyozott életet élhetünk. 

Szerző: G.A., újságíró

Lektorálta: Dr. Tänczer Tímea, diabetológus

Forrás: Jennifer Purdie - Stress: How It Affects Diabetes and How to Decrease It

2021.02.15.

© 2021 Wörwag Pharma Kft. - Az oldalon található információk kizárólag általános tájékoztatásra szolgálnak, semmilyen módon nem helyettesítik az orvosi konzultációt, vizsgálatokat és az orvosi diagnózis felállítását. Az oldal tartalma önmagában nem használható fel betegség megállapítására és kezelés megkezdésére. További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez.