Hogyan őrizzük meg lábunk egészségét cukorbetegként?

A cukorbetegség kapcsán a lábakban érzészavar és keringészavar alakulhat ki. A sejtek oxigén ellátottsága csökken, ezáltal a sebgyógyulása lassul. Ha nem veszi észre, vagy nem kezeli időben a sebeket, akkor elfertőződhetnek, ami súlyos esetben akár amputációhoz is vezethet.

Mit tehet, hogy megőrizze lábának egészségét, elkerülvén a diabéteszes sebeket?

1. Ellenőrizze mindkét lábát naponta

Minden nap gondosan nézze át lábait és lábujjait. A hólyagok és a fertőzések a lábujjai között kezdődhetnek. Talpait tükör segítségével ellenőrizheti. Hordjon fehér zoknit, hogy az esetleges vérzés, váladékozás észrevehető legyen. Amennyiben változást, eltérést tapasztal, keresse kezelőorvosát.

2. Tisztálkodás meleg - nem forró - vízzel           

Naponta rövid ideig, kíméletesen mossa meg mindkét lábát meleg - nem forró - vízzel. Kerülje a túl hosszú ideig való áztatást. Ne erőteljesen törölje meg a lábát, csak itassa fel a nedvességet, mert a dörzsölés felsértheti a hámréteget.

3. Ügyeljen arra, hogy cipője jól illeszkedjen

Vásároljon jól illeszkedő cipőt, vagy próbáljon ki vastagabb zoknit még a bőrpír vagy irritáció legkisebb jeleinél is, mivel lehet, hogy nem fogja érezni, amikor bőrkeményedése egyre rosszabbodik. A cipő vásárlása vagy felvétele előtt ellenőrizze, nincsenek-e benne durva varratok.

4. Ne járjon mezítláb

Mindig viseljen cipőt vagy papucsot (melyek finom belső kialakítással rendelkeznek), illetve zoknit a cipőjével, mivel a cipő anyagai (bőr, műanyag, vászon) irritálhatják a bőrt. Ortopédiai lábbelik és talpbetétek használata szintén javasolt lehet.

5. Orvosi konzultáció

Az idegkárosodás kiszámíthatatlan lehet. Mondja el orvosának, ha bármilyen változást érzékel: fájdalom, bizsergés, zsibbadás, körmön észlelt elváltozások.

6. Maradjon puha, de száraz

A cukorbetegek bőre száraz, a talpi bőrfelszín könnyen megrepedhet. A repedezett bőr behatolási kaput képez, a baktériumok könnyebben jutnak a bőr alá. Használjon bőrápoló krémet naponta, de kerülje az irritáló, allergizáló összetevőket. Tartsa a körmöket röviden és reszelt állapotban, hogy elkerülje a benőtt körmök kialakulását.

Ne feledje, a száraz bőr a cukorbetegek esetében veszélyforrást jelenthet, hiszen a bőr fontos védelmet lát el a fertőzések megelőzése során. Ezért az apró sérüléseket is fontos lenne elkerülni, hiszen ezek behatolási kaput jelentenek a kórokozóknak.

7. Próbálja ki az ütésmentes gyakorlatokat

Az úszás, a kerékpározás és a jóga egyre népszerűbb módja a testmozgásnak - minimális befolyással a lábára. Beszéljen orvosával, mielőtt elkezdi az edzés programot.

8. Pedikűrös

3-4 hetente a megfelelő lábápolási rutin mellett is érdemes diabéteszes láb gondozásában képzett szakemberre bízni a lábak ápolását. Fontos, hogy a pedikűrös használjon egyszer használatos papírtörölközőt, az áztató tálban egyszer használatos fóliát és sterilizált eszközöket. Erre még a kezelés kezdete előtt érdemes rákérdezni.

9. Folyadékpótlás

A verejtékmirigyek működése sem megfelelő, a láb bőre jellemzően ezért száraz. A bőrápolása mellett ügyeljen a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre is.

Összeállította: Gorzsás Anita, újságíró
Lektorálta: Dr. Tanczer Tímea, diabetológus szakorvos

Forrás:

  • Dr. Csuth Ágnes: Lábápolási tanácsok cukorbetegeknek (WEBBeteg.hu)
  • Róth Éva: Mennyire változtatja meg az életet a diabéteszes láb? (WEBBeteg.hu)
  • Nayana Ambardekar: Diabetic Nerve Pain: 10 Foot Care Tips to Protect Yourself (webmd.com)

2020.08.03.

© 2020 Wörwag Pharma Kft. - Az oldalon található információk kizárólag általános tájékoztatásra szolgálnak, semmilyen módon nem helyettesítik az orvosi konzultációt, vizsgálatokat és az orvosi diagnózis felállítását. Az oldal tartalma önmagában nem használható fel betegség megállapítására és kezelés megkezdésére. További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez.